fbpx

“De HP OMEN Blast is een uitstekende all-round headset”

Als gamer is een goede headset levensnoodzakelijk. Zeker als je regelmatig online games speelt is het belangrijk dat je goed verstaanbaar bent voor je teamgenoten én dat je jouw tegenstanders hoort. Ik mocht van HP aan de slag met de HP Omen Blast, een headset die verrassend veelzijdig bleek te zijn.

Behuizing

Wat meteen opvalt wanneer ik de headset uit z’n doos nam is dat HP allesbehalve heeft bespaard op de behuizing. De OMEN Blast ziet er enorm volumineus uit en dat is best een aangenaam verschil met headsets van andere merken. Die zien er vaak wat strakker en gestroomlijnder uit, terwijl de OMEN Blast net wil opvallen.

De bulky oorschelpen zijn ondanks het beperkte gewicht gelukkig wél enorm stevig. Je voelt hier duidelijk dat HP hier weinig concessies heeft gemaakt op de bouwkwaliteit. Dat zie je trouwens ook aan de mooie metalen verbinding van geborsteld staal die beide oorschelpen aan elkaar houdt.

Comfort

Het minpunt van deze metalen verbinding is dat je de druk op je hoofd niet echt kan aanpassen. Ik heb een vrij breed hoofd en na een 3-tal uur begonnen de schelpen toch serieus tegen de zijkant van mijn hoofd te drukken. Gelukkig is de padding wél enorm goed. Niet te stevig en ook niet té zacht, wat mij betreft ideaal.

Ondanks het feit dat de oorschelpen redelijk groot zijn, is het wel zo dat je niet héél veel plaats hebt voor je oren. Als je een kleiner of groter hoofd hebt dan gemiddeld, dan zou best wel eens kunnen dat deze headset niet zo comfortabel meer zit na een tijdje.

Aansluiting

Alle aansluitingen zitten in de linkeroorschelp. Hier zit in de eerste plaats de kabel waarmee je de headset aansluit op je toestellen. Het mooie is dat je de keuze hebt tussen een USB-aansluiting en een 3,5mm jack. Wanneer je ervoor kiest om de headset via USB aan te sluiten op je PC of Mac, dan geniet je meteen van een betere geluidskwaliteit door de DAC die in de USB-dongle zit. Deze DAC, of Digital to Analogue Converter, zet het digitale signaal om in een analoog signaal. De 3,5mm kabel is 1,2m lang, terwijl de USB-connector ongeveer 1 meter lang is.

Naast de aansluiting van de kabel zit in de linkeroorschelp ook de microfoon verscholen. HP heeft ervoor gekozen om geen afneembare microfoon te gebruiken, maar voor een versie die in de oorschelp gerold kan worden. Ik had hier in de eerste plaats wat bedenkingen bij, maar in de praktijk was ik wel fan. De rubberen connectie is stevig genoeg waardoor de micro perfect op zijn plaats blijft hangen. Het grootste voordeel is dat je de microfoon nooit kan verliezen, wat mij met een afneembaar model wel al is overkomen.

Tot slot zit er ook nog een kleine volumeregelaar op ongeveer 20cm onder de headset waarmee je blindelings je microfoon kan muten of het geluid kan aanpassen. Dit is zeker handig wanneer je de headset in de Switch of PlayStation- en Xbox-controller plugt. Want dat is voor mij hét grootste pluspunt van deze headset. Door de USB- en 3,5mm aansluitingen is de OMEN Blast compatibel met alle consoles!

Geluidskwaliteit

De Omen Blast heeft een adviesprijs van €99, maar je kan hem ondertussen wel aan een lagere prijs vinden. En daarom moeten we ook realistisch zijn en dit afzetten tegen wat je voor deze headset moet betalen. Waarmee ik niet wil zeggen dat de geluidskwaliteit ondermaats is. Integendeel.

De Blast geeft enorm veel waar voor je geld. In de eerste plaats beschikt de headset over 7.1 surround sound via de OMEN-software die beschikbaar is op PC. Daarnaast beschikt de microfoon ook over zéér goede noice-cancelling waardoor deze ongewenste geluiden netjes weg filtert. Het enige wat ik op de microfoon heb aan te merken is dat deze een vrij laag volume heeft waardoor medegamers soms moeite hebben om mij te verstaan. Dit was niet in alle games het geval, dus ik denk dat dit probleem ook een stuk softwarematig is.

De geluidskwaliteit van de headset zelf is bovengemiddeld dankzij de drivers van 53mm, ook al zijn de bassen vrij vlak. En dat is best opmerkelijk voor een headset met de naam ‘Blast’. De middelste en hoge tonen komen dan wél weer mooi naar voren. Op PC kan je dit trouwens makkelijk aanpassen als je dat wil via de equaliser in de te downloaden OMEN-software.

VERDICT

8

De OMEN Blast is een uitstekende headset die vooral uitblinkt in zijn veelzijdigheid omdat hij compatibel is met alle consoles, PC én smartphones met een 3,5mm aansluiting. Het uiterlijk is stoer en opvallend, waardoor je zeker in de kijker zal lopen. De geluidskwaliteit van de speakers is bovengemiddeld, al klinken de bassen vrij vlak. Ook de microfoon is wat aan de stille kant, maar de noice cancelling in de microfoon doet wél goed zijn werk. Ik kan de HP OMEN Blast zonder verpinken aanraden, zeker als je op zoek bent naar een headset die werkt op alle toestellen.

Pluspunten
+ Stevige behuizing
+ Opvallend, stoer design

+ Uitstekend geluid voor deze prijs
+ 7.1 surround sound
+ Uitstekende noice-cancelling op de microfoon

Minpunten
De bassen klinken wat vlak
– Het volume van de microfoon kon wat hoger
– Misschien iets te weinig plaats voor jouw oren

HP OMEN Blast
Website: OMEN.com


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: