‘Rockstar annuleerde Bully 2 in 2009’

Bully

Er zijn heel wat games die in de loop van hun ontwikkelproces in de vuilbak terecht komen. Meestal komen wij dit als gamers nooit te weten, maar heel af en toe komen er verhalen bovendrijven van games waarvan wij als gamer afvragen waarom die er uiteindelijk nooit zijn gekomen.

Een van die games is zonder enige twijfel het vervolg op Bully, een game uit 2006 dat ontwikkeld werd door Rockstar. De game stond hier bij ons echter bekend als Canis Canem Edit, maar iedereen kent de game dus als Bully. Want onder die naam werd de game uitgebracht in de VS.

In de game kroop je in de huid van pestkop James “Jimmy” Hopkins en maakte je het leven zuur van je medeleerlingen. De game kreeg in die tijd al heel wat kritiek omdat het pestgedrag zou verheerlijken, maar werd toch een enorm succes.

De community keek dan ook reikhalzend uit naar een vervolg, maar dat kwam er helaas nooit. En toch werd er door uitgever Rockstar de opdracht gegeven voor een vervolg.

Rockstar New England, dat eerder bekend stond als Mad Doc Software, werkte zo’n 18 maanden aan de game met een team van een 70-tal ontwikkelaars. Dat blijkt uit gesprekken dat Game Informer had met informanten.

Jammer genoeg bleek het project intern geen prioriteit te zijn binnen Rockstar en werden heel wat ontwikkelaars van het New England-team uitgeleend om mee te werken aan Max Payne 3 en Red Dead Redemption.

Uiteindelijk was zo’n acht uur van de game speelbaar. De spelwereld zou vrij beperkt zijn, maar je zou wél de mogelijkheid krijgen om elk huis binnen te stappen. Dit kon je door een sleutel te gebruiken of door simpelweg binnen te breken. Ook zou er een systeem aanwezig geweest zijn waarbij AI-personages zouden onthouden wat je hebt aangericht. Iemand waarvan je dingen gestolen hebt, zou je herkennen en achter je aan zitten om je een lesje te leren.

Ondanks de vergevorderde staat van de game besliste Rockstar toch om de stekker uit het project te trekken. Een echte reden werd hier nooit voor gegeven.

Toch blijft de hoop overeind dat er ooit een vervolg op Bully, of Canis Canem Edit, verschijnt. Volgens hardnekkige geruchten wordt er binnen Rockstar aan de game gewerkt en zou deze normaal gezien aangekondigd worden op de voorbije Game Awards. Waarom dit uiteindelijk niet gebeurde, is niet bekend.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.