“After The Fall brengt enkele uren prima zombie-slaying VR-vermaak zonder al te veel denkwerk”

Van de hete, broeierige woestijn naar een ijskoude, bevroren stad. De spirituele opvolger van VR-zombie shooter Arizona Sunshine draait de thermometer radicaal ondersteboven. Developer Vertigo Games is geen beginneling meer als het aankomt op amusante VR shooters. Kon het ijskoude After The Fall me warm krijgen met z’n mix van horror & actie?  

Waarom Wel?

Sneeuw & zombies

Enkele jaren geleden amuseerde ik me heel goed met de co-op VR zombie shooter Arizona Sunshine. De zonovergoten zandbak vol vleeseters was heel leuk om met m’n maat te doorspitten. Toen Vertigo Games op de proppen kwam met After The Fall waren we dan ook meer dan klaar voor een volgend VR gore fest.

After The Fall is geen directe opvolger van Arizona Sunshine. De “Freddie’s” heten nu “Snowbreed” en we bevinden ons in een bevroren versie van Los Angeles. Met z’n vierend trek je er op uit om in 5 levels de levende lijken aan te vallen. Als je samen met een maat kan spelen is het al snel cool. Horde na horde aan gort knallen: it never gets old.

Rechttoe rechtaan

De setting van ATF is leuk gemaakt met een post-apocalyptische wereld die sfeervol ondergesneeuwd is. Al is er niks wereldschokkends, er zijn enkele leuke locaties en vooral de laatste missie is qua level design heel leuk aangepakt. Er zijn naast gewone zombies ook speciale vijanden en enkele bosses die lang niet zonder slag of stoot neer gaan.

De wapens schieten vlot en liggen lekker in de hand, al is het verdomd lastig tot onmogelijk om met gevarieerd wapentuig aan de slag te gaan. After The Fall is geen horrorgame waarbij je constant verschiet maar de locaties brengen wel een leuke onaangename sfeer. Donkere metrotunnels, verlaten arcadehallen: het werkt.

VR Knuffelen

Verwacht je niet aan enkele breinbrekers, puzzels of platforming elementen. ATF is enorm rechttoe rechtaan. Elk level probeer je van begin- tot eindpunt te raken met beide armen en benen nog intact. Naast geweren heb je daarvoor ook bommen en healing boosters bij. In de centrale hub kan je met andere spelers interacten en wapens upgraden.

Het aan flarden schieten van de Snowbreed werkt aanstekelijk en ik heb me enkele uren uitstekend weten te vermaken met m’n kompaan. Hét moment was misschien wel wanneer we een innige VR-knuffel deelden en een onbekende speler die onze sessie joinde volledig ontroerd kwam meedoen. Emotioneel. Troostende knuffels zijn helaas wel vaker nodig, want lang niet alles is optimaal.

Waarom Niet?

Bugs & speelduur

After The Fall is enorm leuk als het werkt maar het werkt niet altijd. Doorheen de vier uren die we nodig hadden om de campagne uit te spelen kwamen we meermaals game-breaking bugs tegen. Dat betekende meestal opnieuw de missie starten. Frustrerend, zeker als je dicht tegen het einde zit zonder savepoints onderweg. Invisible walls die één of meerdere spelers tegenhouden van verder te gaan in het level vormen duidelijk een probleem.

Die vier uren waren natuurlijk ook snel voorbij, standaardverhaal inclusief. Voor €40 had de campagne best wat langer mogen zijn. Al is er enige vorm van replay value, verwacht je niet aan totaal andere levels en ervaringen. Verwacht je wél aan controls die soms clunky aanvoelen en simpel gesteld niet altijd logisch zijn.

Een ode aan het achteruit lopen

Schieten en herladen werkt zeer naar behoren. Bommen gooien en jezelf of anderen healen is al een pak lastiger, zeker als de zombies zin hebben in een moshpit of een polonaise. Niks evenaart echter de geweldige mechanic van het achteruitlopen. Deze is even fantastisch als verschrikkelijk.

Met de X-knop op je move controller loop je vooruit, terwijl je met een andere knop in hoeken je zicht kan aanpassen. Of je kan gewoon rond je kijken. Tijdens het lopen kan je ook richting aangeven door met je handen naar een bepaalde zijde uit te wijden. Zo zwaai je soms alsof de Mexican wave bezig is langs een horde heen. En dan komt het. Je ziet een gigantische berg dood vlees op je afstormen en je wilt naar achteren lopen.

Ballet met stuiptrekkingen

Een gedesigneerde knop voor dit blijkbaar wereldvreemd manoeuvre is er niet. Je enige optie is dus om terug via handenbeweging dit te doen. Je moet dus letterlijk je handen half omslaan of achter je hoofd houden om terug afstand te creëren. In-game ziet dit er op de koop toe briljant lachwekkend uit. Alsof je plotseling beslist hebt een carrière als balletdanser met spastische stuiptrekkingen te lanceren.

Doorheen de game heb ik enorm wat afgelachen met deze mechanic, wat niet wegneemt dat hij best slecht is. Zo zijn er nog enkele vreemde design choices en andere randzaken die de pret afremmen maar zeker niet bederven. In het VR-landschap van vandaag zal After The Fall bij je beste opties behoren qua shooters.

VERDICT

6

After The Fall brengt enkele uren prima zombie-slaying VR vermaak zonder al te veel denkwerk. De vijf levels in het post-apocalyptische bevroren Los Angeles spelen lekker en samen met een vriend is co-op fun gegarandeerd. De speelduur is aan de korte kant. Enkele zeer vreemde gameplay mechanics en een handvol game-breaking bugs bevriezen een deel van het plezier maar eenmaal je er op los knalt ontdooit dat snel. After The Fall is geen topper maar in het huidige VR-landschap absoluut een goede keuze.

Pluspunten
+ Knalt lekker met goed gebalanceerde hordes zombies
+ Mooie, sfeervolle setting
+ Co-op zeer amusant

Minpunten
Enkele game-breaking bugs
Soms vreemde gameplay mechanics
Aan de korte kant (4-5u)

After the Fall
Beschikbaar vanaf 09/12/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC (Steam VR) / Viveport / Meta Quest 2
Gespeeld op PS VR
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.