“Hearthstones Fractured in Alterac Valley-uitbreiding is er eentje om van te smullen”

Hearthstone

De Frostwolf Orcs en de Stormpike Dwarves kregen het enkele honderden jaren geleden met elkaar aan de stok. Tot op vandaag bestoken beide partijen elkaar nog steeds op frequente basis op de besneeuwde gronden van Alterac Valley.

In de voorgaande Hearthstone-uitbreidingen dit jaar kregen we reeds twee expansies die in het thema stonden van de Horde vs de Alliance. In de Fractured in Alterac Valley-uitbreiding komen beide deelverhalen samen in een episch sluitstuk waarbij wij definitief een kant moeten kiezen; gaan we voor de Horde met de Frostwolf Orcs of toch maar liever de Alliance met de Stormpike Dwarves?

Oude nieuwe (sub-)archetypes

Genoeg geleuterd over dat coole event; in de aankomende Fractured in Alterac Valley-uitbreiding zitten opnieuw 135 gloednieuwe kaarten. Ik kreeg de kans van Blizzard om vorige week enkele uurtjes met de nieuwe uitbreiding aan de slag te gaan en het op te nemen tegen een resem journalisten, influencers en Twitch-streamers. Aangezien Hunter mijn favoriete klasse is, leek het mij ook niet meer dan logisch om eerst de nieuwe Hunter-kaarten onder de loep te nemen. Wat mij meteen opviel was de sterke focus op beasts en secrets; twee sub-archetypes die de laatste jaren wat op de achtergrond vervaagden.

Een tweede punt die mij sterk opviel, was de terugkeer van de Hero-kaarten. Dit type kaarten verscheen het eerst in de Knights of the Frozen Throne-uitbreiding en nemen de plaats in van jouw huidige Hero bij het spelen op het bord. Meestal gaat dat gepaard met een sterke Battlecry-eigenschap, wat extra Armor-punten en eventueel een gloednieuwe Hero Power. Elke klasse kreeg zo’n Hero-kaart toegewezen in de nieuwe uitbreiding. Ook de Hunter-klasse kreeg een Hero-kaart onder de vorm van Beaststalker Tavish. Tavish zorgt ervoor dat je twee ‘verbeterde’ secrets mag discoveren en meteen ook mag casten! Het ziet er dus naar uit dat we opnieuw heel wat leuke Secret Hunters op het veld zullen zien. Zeker gezien het feit dat Ringling’s Rifle ook nog steeds in de standaard rotatie zit.

Nieuw keyword

Het gebeurt zelden dat een nieuwe uitbreiding het levenslicht ziet zonder een nieuw keyword te introduceren. De meest doorslaggevende keywords zitten reeds vanaf het begin in de game; denken we dan aan Deathrattle, Battlecry en Stealth. De laatste jaren kregen we enkele leuke nieuwe keywords onder de vorm van Spellburst en Frenzy; beide leuke effecten maar niet echt zo doorslaggevend als de eerste exemplaren. Fractured in Alterac Valley schotelt ons ook een nieuw keyword voor onder de vorm van de ‘Honorable Kill’; een exemplaar die zich in dezelfde – minder spectaculaire – schuif als Spellburst en Frenzy bevindt.

Je krijgt een Honorable Kill toegewezen als je erin slaagt een vijandig minion te doden met exact even veel aanvalspunten als levenspunten van die minion. Een 2/1-minion met Honorable Kill krijgt deze dus toegewezen als hij een 6/2-minion weet te doden. Opnieuw een leuk effect die voor een extra dimensie zorgt bij het clearen van het board van de tegenstander. Los van het feit dat je een leuke extra krijgt bij een Honorable Kill; werkt de HK ook in omgekeerde richting. Zo kan Korrak the Bloodrager enkel door een Honorable Kill gedood worden.

Publieke afslachting

Het was een gezapige avond. Ik probeerde mijn eigen decks wat aan te passen naar nieuwe varianten met de nieuwe kaarten, veranderde geregeld van klasse en bewonderde het schitterende artwork. Eén tegenstander maakte die avond echter filet americain van mijn werk; wat was die goed! Even turen naar mijn linkerbovenhoek maakte al snel duidelijk wat er aan de hand was; niemand minder dan Thijs Molendijk had een belachelijk sterk OTK-deck in elkaar geknutseld en gaf mij er bijgevolg goed van langs. Thijs behaalde reeds meerdere titels en behaalde in 2018 de eerste plaats op het China vs Europe-tornooi met een prijzenpot van meer dan 200 000 euro.

Ik bracht bijgevolg ook een bezoekje aan zijn Twitch-stream en zag hoe hij een OTK-deck (One Turn Kill) in elkaar knutselde met enkele sterke Warlock-kaarten. Meer bepaald ging het over een combinatie van Tamsin Roame, Dreadlich Tamsin, Tamsin’s Phylactery en Ironbeak Owl. Die laatste heeft een behoorlijk hoge cost, maar heeft een enorm straf Deathrattle-effect: “Deal 8 damage to a random enemy.” Deze kaart gecombineerd met bovenstaande Tamsin-kaarten zorgde ervoor dat hij op beurt 8 mijn levenspunten van 30 naar 0 kreeg in één beurt. Is de man geniaal of hebben de ontwikkelaars de meta opnieuw op zeep geholpen? Ik ben benieuwd of er developers meekeken om vervolgens maandag op ‘den bureau’ wat nerfs door te voeren.

Er staat ons opnieuw heel wat nieuws te wachten in de nieuwe Hearthstone-uitbreiding. Gedurende de enkele uurtjes speeltijd kreeg ik enkel de kans om de nieuwe kaarten te testen; omtrent nieuwe updates en andere nieuwigheden kan ik me voorlopig nog niet uitspreken. Toch lijkt het erop dat de nieuwe kaarten voor heel wat opschudding zullen zorgen. Niet meteen door het nieuwe Honorable Kill-keyword, maar voornamelijk door de nieuwe Hero-kaarten en bijhorende synergieën.

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.