“De Razer Kraken V3 HyperSense is een uitstekende headset met één groot trillend minpunt”

Razer Kraken V3 Hypersense

De kwaliteit, nauwkeurigheid en intensiteit van trilmotoren is er de laatste jaren stevig op vooruit gegaan. Zeker als je een DualShock van de eerste generatie vergelijkt met de nauwkeurige trillingen in de DualSense van de PlayStation 5 of de joy-con controllers van de Switch. 

Trillingen in onze handen zijn we ondertussen dus wel al gewend geraakt. Meer zelfs, als ik een game speel zonder rumble-functie, voelt dat nu net onwennig aan. Maar wat zou er gebeuren als we deze trillingen ook op ons hoofd zouden voelen. Razer zocht het uit en introduceert samen met zijn nieuwste Kraken V3-headset de Hypersense technologie. Want laat me duidelijk zijn, je hebt de keuze uit modellen mét en zonder Hypersense. Ik testte voor jullie de versie uit mét Hypersense én een USB-verbinding.

Comfort boven alles

Een headset moet in de eerste plaats comfortabel zijn. En dat is een punt waar de Razer Kraken V3 Hypersense erg hoog in scoort. Het moet zowat de meest comfortabele headset zijn die ik de laatste tijd op mijn oren heb gehad. Dat heeft te maken met het feit dat Razer ervoor gekozen heeft om alles uit de kast te halen op dit vlak.

In de eerste plaats geven de oorschelpen voldoende ruimte aan je oren om comfortabel urenlang te gamen. De kussens zijn van memoryfoam die bovendien ook omhuld zijn zijn met een soort leder-achtige stof wat een erg fijn gevoel geeft rondom de oren. Zélfs als brildrager.

Ook aan de hoofdband werd de nodige liefde gegeven,met een soort luchtdoorlatende stof zodanig dat je (bijna) nooit een zweethoofd krijgt. Dit alles in combinatie met een gewicht van slechts 344 gram, maakt dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over draagcomfort.

Uitstekend en aanpasbare audio

Een headset mag dan nog zo comfortabel zijn, het is nogal wiedes dat de audiokwaliteit het belangrijkst aspect is van een headset. En dit is bij deze Kraken V3 gelukkig ook een van de grote uitschieters. Het geluid dat deze gesloten headset weet voort te brengen is uitstekend voor zijn prijs.

Razer voorziet deze headset van dezelfde 50-millimeter TriForce drivers die we ook terugvinden in de top-of-the-line Blackshark V2. Ik was best tevreden over hoe de balans van de headset standaard stond afgesteld, maar als je fan bent van het regelen van je eigen audiolevels dan heb ik goed nieuws voor jou. Want de Synapse-software stelt je in staat om heel wat zaken naar wens aan te passen. Denk daarbij aan onder andere bass boost, sound normalization, voice clarity en verschillende equalizer-instellingen.

En dit geldt trouwens ook voor de afneembare microfoon die Razer voorziet. Deze pikt netjes alle audio op en filtert het meeste van het ongewenste achtergrondgeluid weg. Voor gamers is dit perfect maar als je van plan bent om hiermee podcasts op te nemen, zoek je beter wat verder.

Kort bekabeld

Deze Razer Kraken v3 Hypersense is compatibel met PC, PlayStation-consoles én de Nintendo Switch (in docked modus) door de headset in deze toestellen te pluggen via de USB-kabel. Deze heeft een lengte van twee meter en is niet los te koppelen van de headset. Vooral de korte kabel is iets waar ik mezelf wel aan stoorde. Niet wanneer ik de headset op mijn laptop aansloot, maar wél wanneer ik hem wou uittesten op mijn PlayStation 5. In die use case is twee meter écht wel véél te kort. Ik zie namelijk heel weinig scenario’s voor mij waarin consolegamers dichter dan twee meter van hun console/televisie zitten. Hier had Razer bijvoorbeeld een verlengkabel kunnen meeleveren om dit probleem op te lossen.

Trillende oren

En dan zijn we uiteraard aanbeland bij hét onderscheidende element ten opzichte van andere headsets: HyperSense. Een groot verschil met de tril- of rumble-functies die we gewend zijn in controllers, gebruikt HyperSense niet deze inputs die ontwikkelaars in hun games programmeren. Nee, HyperSense laat zijn trilmotoren trillen op basis van het geluid dat voortgebracht wordt. Dit maakt het enerzijds makkelijker om deze functie in alle games te implementeren, maar het zorgt er ook voor dat de intensiteit aan te passen is. Dit doe je door middel van een knopje onder de rechter oorschelp. Je hebt vier niveau’s: low, medium, high en uit.

Ik was razend benieuwd toen Razer deze technologie enkele weken geleden aankondigde en zag dan ook al scenario’s voor mij waarbij je bijvoorbeeld de voetstappen of geweerschoten van je tegenstander voelt trillen. Helaas bleek dit in de praktijk niet te werken en net omdat de Hypersense technologie gebruik maakt van het geluid uit de game. Hierdoor moest ik de gevoeligheid al minstens op medium zetten om al iets te voelen, maar al snel overstemde dit het basisgeluid op de game. Dit komt omdat de trillingen ook een hol geluid voortbrengen, waardoor je net minder details hoort in de game. 

Begrijp me niet verkeerd, het is een totaal nieuw gevoel om trillingen op je hoofd te voelen, maar de implementatie ervan is niet wat het moet zijn. Het is volgens mij dan ook wachten tot de technologie beter op punt staat én tot wanneer er meer merken of ontwikkelaars in deze nieuwe technologie willen stappen.

VERDICT

8

De Razer Kraken V3 met HyperSense is een headset die op twee benen hinkt. Enerzijds is het een fantastisch goede headset die een uitstekende prijs/kwaliteit biedt. Het geluid klinkt vol en is tot in de puntjes te tunen met de Synaps-software. Maar de headset is vooral ontzettend comfortabel dankzij het gebruik van memoryfoam. Toch is hét unieke kenmerk van deze versie, de HyperSense rumble-functie, het grootste minpunt. Het is een fijne feature, al is het maar voor even. Na een tijdje zette ik de HyperSense gewoonweg uit en kon ik terug, zorgeloos genieten van het uitstekende geluid dat deze headset weet voort te brengen. Haal wat mij betreft de gewone Razer Kraken V3 in huis en besteed de uitgespaarde €30 aan een toffe game!

Pluspunten
+ Lekker helder geluid
+ Zeer Comfortabel
+ Veel instelmogelijkheden
+ Degelijke microfoon om te gamen


Minpunten
– Hypersense geen meerwaarde
– Korte USB-kabel (voor consolegamers)

Razer Kraken V3 – Hypersense
Compatibel met
PlayStation 4 / PlayStation 5 / Switch / PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.