fbpx

“Babylon’s Fall lijkt mij de ideale game te zijn om als PlayStation Plus-game uitgebracht te worden”

Babylon's Fall

Voor de aankondiging van Babylon’s Fall moeten we al terugkeren naar de E3 beurs van 2018. De game zou ergens in 2019 moeten verschijnen op PlayStation 4 en PC. Daarna bleef het akelig stil rond de game tot december 2019. Op Sony’s State of Play kregen we een eerste gameplay trailer van de game te zien die afsloot met de woorden ‘More information next summer’. Gamers konden met andere woorden in het beste geval hopen op een release ergens eind 2020 of begin 2021.

De informatie die we tijdens de zomer van 2020 van de ontwikkelaar kregen, was eerder teleurstellend dan hoopgevend.  Het spel zou nog steeds in ontwikkeling zijn maar de ontwikkelaar had meer tijd nodig om meer informatie te kunnen geven. We spoelen nog eens een jaar verder naar de E3 beurs van juni 2021. Uitgever Square Enix gunt ons een drie minuten durende Story Trailer waarin aangekondigd wordt dat de game ook op de PlayStation 5 zal verschijnen. Tevens kon iedereen zich aanmelden voor de Closed Beta die in verschillende fases zou verlopen. Deze week stond fase 3 op het programma en mocht ik ermee aan de slag.

De Toren van Babel

Babylon’s Fall is een co-op online third person action game voor één tot maximaal vier spelers ontwikkeld door PlatinumGames. Deze studio staat vooral bekend als ontwikkelaar van de Bayonetta games en het alom geprezen NieR Automata. Als speler sluit je je aan bij groep krijgers genaamd Sentinels die elk over een speciale uitrusting, Gideon Coffins, beschikken. Spelers kunnen in beide handen een wapen dragen en door middel van de kracht van de Gideon Coffins kan je zelfs tot vier wapens tegelijkertijd combineren. Dit zorgt ervoor dat je heel wat variatie hebt tijdens de gevechten. De uiteindelijke bedoeling is om de gigantische toren van Babylon te beklimmen door het vervolledigen van quests. Het unieke aan deze game zijn de graphics. Deze zijn gemaakt met een penseelachtige stijl wat zorgt voor de look van een olieverfschilderij.

Phase 1 & 2

De eerste twee fasen van de beta mochten op aardig wat kritiek rekenen. Square Enix deelde via een blogpost mee dat het ontwikkelingsteam gebruik heeft gemaakt van deze kritiek om zo een betere speelervaring aan te bieden tijdens de derde fase. Een eerste belangrijke verandering is dat de graphics in de game nu meer ‘leesbaar’ zijn. Objecten die dichter op het scherm weergegeven worden, zijn nu scherper dan voorheen terwijl de kenmerkende penseelstijl behouden blijft op de achtergrond. Een andere belangrijke wijziging is dat de moeilijkheidsgraad is aangepast voor gamers die solo willen spelen of samen met één of twee andere Sentinels.

De ontwikkelaar heeft deze aanpassing bereikt door een mechanisme in het spel te implementeren dat automatisch de moeilijkheidsgraad van een quest aanpast op basis van het aantal spelers dat erbij betrokken is. Persoonlijk heb ik tijdens het spelen van de beta weinig tot geen last gehad van een hoge moeilijkheidsgraad. Het mocht gerust wat pittiger zijn. Voor het overige werden er heel wat wijzigingen aangebracht die gericht zijn op het gemak van de spelers. 

Phase 3

Tijdens de derde fase van de beta waren er zes speelbare quests. Solo of met maximaal drie andere spelers is het de bedoeling om elke quest van de game te vervolledigen om zo de top van de toren te bereiken. Bij aanvang van elke quest kan je zien wat het aangeraden power level is om de quest aan te vatten. Een quest bestaat uit vier à vief chapters die je solo of in groep moet afwerken.  Je power naar omhoog levelen kan door betere uitrusting en wapens te dragen die je na elke quest ontvangt in de vorm van bonussen genaamd Relics en Conchs.

High tempo combat                     

De bediening van de combat is vrij simpel. Via de square- en triangleknop van je controller doe je een lichte aanval die geen stamina verbruikt. Dit in tegenstelling door aan te vallen met de L2- en R2-knop. De beste tactiek is om kleine vijanden aan te vallen zonder stamina te verbruiken om daarna de boss het leven zuur te maken met krachtige aanvallen. Als speler heb je de volledige vrijheid om te kiezen welke vier wapens je tijdens je quest zal gebruiken. Zo kan je de ene quest aanvatten met vier bogen en de volgende quest met twee zwaarden, een schild en een boog. Deze vrijheid en variatie vind ik een grote plus. De combat op zich oogt heel snel. Er is weinig ademruimte omdat je constant wordt omringd door vijanden die je langs elke kant proberen aan te vallen. De enige rustmomenten bevinden zich tussen de verschillende chapters door.

Loot, heel veel loot

Buiten het bevredigende combat system wordt je als speler na aanvang van elke quest goed beloond met loot. Deze loot kan je uitrusting en wapens verbeteren om zo je power level naar boven te halen en de volgende quest te kunnen aanvatten. Persoonlijk koos ik ervoor om elke quest aan te vatten met een zo hoog mogelijk power level. Dit zorgde ervoor dat ik elke quest begon met andere wapens en een andere uitrusting waardoor ik ook voldoende variatie had in mijn spel.

VERWACHTINGEN

Babylon’s Fall heeft een leuk en gevarieerd combat system waarbij je als speler voldoende vrijheid krijgt om quests aan te pakken zoals jij dat wil. De variatie stopt echter bij de combat. De levels en vijanden zien er vrijwel hetzelfde uit en gaan snel vervelen. Persoonlijk ben ik geen fan van de penseelstijl maar voor andere spelers zal dit ongetwijfeld wel een plus zijn. De game oogt op PlayStation 5 verre van next-gen en de menu’s lijken te blijven hangen zijn in het PlayStation 2-tijdperk. Ik heb mij tijdens de beta niet verveeld, maar om mij te overtuigen deze game te kopen, zal meer nodig zijn dan enkel een goed combat system. Dan geef ik de voorkeur aan een game zoals Godfall waarbij het vechtsysteem vergelijkbaar is en de game wél next-gen oogt. Babylon’s Fall lijkt mij de ideale game te zijn om als PlayStation Plus-game uitgebracht te worden. Al is de grote vraag vooralsnog in welke maand en in welk jaar.

Babylon’s Fall
Beschikbaar vanaf TBC
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PS5

Website: Officiële website

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon op deze aardbol zijn die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.

%d bloggers liken dit: