“Far Cry 6 – Vaas: Insanity is waanzinnig plezant”

Maar weinig slechteriken lieten zo een indruk achter als Vaas Montenegro. De iconische schurk uit Far Cry 3 vormde niet alleen de blauwdruk voor iedere baddie die de reeks sindsdien gekend heeft, hij staat bij veel gamers ook steevast in het geheugen gegrift door z’n ‘definition of insanity’ quote. Na negen jaar steekt de memorabele superschurk eindelijk weer de kop op. Deze keer als hoofdpersonage van de eerste DLC van Far Cry 6. Of ‘ie een aankoop waard is? Wat mij betreft wel.

Waarom Wel?
Verfrissend

Eigenlijk was ik niet van plan om Far Cry 6 meteen aan te schaffen. Hoewel ik me kostelijk kan amuseren met de reeks, was ‘meer van hetzelfde’ niet bepaald waar ik op zat te wachten. Maar toen Praga me vroeg of ik een date met Vaas: Insanity zag zitten, ben ik toch gezwicht. Deze downloadbare uitbreiding doet namelijk wat de main game te weinig deed: de vertrouwde Far Cry-formule voorzichtig doch merkbaar doorheen schudden.

Deze uitbreiding giet de herkenbare Far Cry-elementen namelijk in een roguelike concept, waardoor je iedere keer wanneer je sterft opnieuw moet beginnen. Vaas wordt door z’n zus Citra namelijk in z’n eigen gedachten opgesloten. Aan jou om deze te ontsnappen door drie stukken van een mes te vinden, verspreid over een condense en zeer gevarieerde map. Het blijft een uitbreiding op Far Cry 6, dus de gunplay, controls en zaken als enemy AI blijven zeer herkenbaar.

Wel rommelt het met de formule door Vaas met slechts een beperkt arsenaal te voorzien. Aan de hand van credits die je verzamelt door opdrachten tot een goed einde te brengen of vijanden te verslaan kun je wel permanente upgrades kopen die je een beetje een voordeel geven, maar deze shift van het eerder bombastische karakter van Far Cry naar een meer summiere opbouw doet wonderen voor de spelervaring.

Vaas Montenegro

Hoewel de aangepaste formule wonderen doet voor het spelplezier, is het toch voornamelijk Vaas Montenegro zelf die de schijnwerpers zich toeëigent. Ubisoft haalde Michael Mando er weer bij om de iconische bad guy letterlijk weer tot leven te wekken. Doorheen de uitbreiding zal de (prettig-)gestoorde Vaas geregeld zijn kleurrijke commentaren delen en van tijd tot tijd een welgeplaatste oneliner droppen.

Wat hij ook zegt, steeds is het raak. Mando herinnert je er weer aan waarom Vaas zo een grote indruk op ons achterliet zo een negen jaar geleden. Hij brengt vlijmscherpe humor aan tafel en kadert herinneringen aan bloedige feiten uit zijn verleden met de nodige erkenning voor z’n gewelddadige karakter. En ik heb van iedere seconde met deze geflipte gast genoten in deze uitbreiding.

Mindfuck

Hoewel Vaas de spotlight opeist, is de kleine spelwereld die de makers in elkaar draaiden een close second. De condense map is een weerspiegeling van Vaas zijn geflipte mind. denk aan immense haaien die zwemmen doorheen de lucht en roestige oorlogsschepen die zich verschuilen in het hart van een vulkaan.

Vaas: Insanity speelt zich af in de koortsdroom van een drugsverslaafde maniak en voelt als een postapocalyptisch paradijs op LSD. Hoewel de main objective van deze DLC kort en gefocust is, genoot ik het meeste van het verkennen van deze kleine absurde wereld waar je achter iedere hoek wel iets nieuws kan ontdekken. Op die manier krijg je ook meer duiding bij Vaas, zijn verleden, zijn relatie met zijn zus en hoe hij terugkijkt op de feiten uit Far Cry 3.

Herspeelbaarheid

Deze uitbreiding durft an sich al behoorlijk pittig te zijn, met verschillende events op de map die variëren in moeilijkheid. Als dat niet genoeg is, hebben de makers vijf mind levels voorzien, waarin je steeds meer uitgedaagd wordt. Dit maakt van een DLC die je op zich snel zou kunnen uitspelen een zeer herspeelbaar iets. Het is ook voornamelijk fijn om deze dan met een vriend in co-op te herspelen op een hogere moeilijkheidsgraad. Co-op waarvoor je, trouwens maar over één exemplaar van de DLC moet beschikken. De enige voorwaarde is dat je op hetzelfde platform samen speelt.

Waarom Niet?
Eentje voor de Far Cry 3-connaisseur

Hoewel deze DLC behoorlijk goed is, gaat hij er nogal van uit dat je de credits gerold hebt op Far Cry 3. De uitbreiding schuwt geen spoilers en verwacht dat je enkele sleutelpersonages van die game kent. Dat maakt de uitbreiding een pak minder aantrekkelijk voor spelers die pas later deze reeks ontdekt hebben of die geen band hebben met Far Cry 3.

En dat is voornamelijk jammer omdat de uitbreiding meer durft innoveren dan alle andere games in de reeks van de voorbije vijf tot tien jaar deden. Als je dan uit de boot valt omdat je niet genoeg kent over het basismateriaal, dan kan dat best frustrerend zijn.

Far Cry 6-problemen en crashes

Daarnaast kun je er natuurlijk niet omheen dat deze uitbreiding nog steeds Far Cry 6 is. Dat wil zeggen dat de graphics er degelijk, maar niet fantastisch uitzien, de AI van vijanden soms te wensen overlaat en dat er hier en daar een vreemde glitch de kop op durft steken. In mijn eerste drie uren met deze DLC kreeg ik ook al te kampen met drie crashes, wat toch meer dan gemiddeld is. Gelukkig zijn dit bijna allemaal plooien die nog glad gestreken kunnen worden met enkele goed geplaatste patches.

VERDICT

8

Vaas: Insanity is een geslaagde terugkeer van de meest geliefde Far Cry-bad guy ooit. Daarbovenop is het één van de grootste aanpassingen aan de vertrouwde Far Cry-formule sinds lang, wat het al bij al een verfrissend intermezzo maakt van de vertrouwde Far Cry 6-gameplay. Jammer genoeg maakt deze DLC de assumptie dat je het negen jaar oude Far Cry 3 gespeeld hebt, wat volgens mij voor veel gamers niet het geval zal zijn. Desalniettemin een heerlijke uitbreiding die naar meer smaakt.

Pluspunten
+ Roguelike elementen brengen broodnodige vernieuwing in de Far Cry-formule
+ Vaas blijft één van de coolste personages ooit in videogames
+ Knappe spelwereld die schreeuwt om verkend te worden
+ Behoorlijk herspeelbaar door vijf verschillende mind levels

Minpunten
Is iets te veel toegespitst om spelers die vertrouwd zijn met Far Cry 3
Pijnpunten van Far Cry 6 steken ook hier de kop op

Far Cry 6 – Vaas: Insanity
Beschikbaar vanaf 16/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.