Luca: “Elden Ring belooft het echte FromSoftware-valhalla te worden”

Elden Ring

Elden Ring is het nieuwste aanstormende pareltje van de Japano-sadistische ontwikkelaar FromSoftware. De game werd reeds in 2019 aangekondigd en sindsdien is het nagelbijtend aftellen tot we eindelijk aan de slag kunnen met dit, ongetwijfelde, meesterwerk. Begin deze maand kregen we al een zeer uitgebreide gameplay-preview te zien, maar het echte werk vond echter dit weekend plaats, tijdens de wereldwijde Closed Network Test.

Ik kreeg het fantastische genoegen om mijn handen aan het werk te zetten. Benieuwd of deze korte sneak peek mijn onblusbaar verlangen deels weet te stillen.

Grenzen verleggen

Menig man kent de Souls-games als een fast-paced ARPG waarbij de moeilijkheidsgraad prominent op de voorgrond staat. Je zou het zelfs kunnen omschrijven als een genre opzich. Bovendien zijn de werelden telkens opgebouwd vanuit een closed world perspective, waardoor je dus vasthoudt aan een vooraf uitgestippeld traject. Het recept van dit pronkstuk zit echter ietwat anders in elkaar. Zo mogen we voor het eerst proeven van een open world benadering van het Souls-universum. En met een wereld die is ontworpen door niemand minder dan George R.R. Martin himself, konden we niet anders dan opgewonden uitkijken naar het eindresultaat.

Maar laten we eerlijk zijn, als Game Of Thrones en Dark Souls elkaar tegenkomen, dan is een orgastisch hoogtepunt nog een licht understatement. Mijn eerste uren met de game hebben dan ook niks anders dan dit vermoeden bevestigd. Het echte FromSoftware-valhalla begint bij Elden Ring, want waar konden we werkelijk nog meer naar vragen dan een grenzeloze wereld om te verkennen?

We know the drill

Souls-games zouden hun naam niet waardig zijn, mochten we niet gedwongen worden om het merendeel van onze gametijd te besteden aan het wegschelden van onze frustraties. Gelukkig dat mijn frustratie-buffer door FIFA reeds ongeziene hoogten heeft aangenomen, anders zouden er ongetwijfeld al talloze controllers gesneuveld zijn. Ik ga er dus zeker geen doekjes om winden dat de games nu eenmaal aartsmoeilijk zijn, en hoewel FromSoftware uitdrukkelijk beloofd heeft om deze nieuwste uitdager iets minder intens te maken, toch kan ik na een productief weekend stellen dat een kleine korrel zout hier toch zeker op zijn plaats is.

Wat de intensiteit van de bossfights betreft, merk ik bijvoorbeeld weinig verschil. De eerste echte Greater Foe in de game, belooft direct een enorm pittige strijd te worden. Ik lieg zeker niet als ik zeg dat ik eerst tientallen keren heb moeten proberen vooraleer ik de wijze beslissing heb gemaakt om de hulp van twee (ervaren) online players in te schakelen, waarna ik de overwinning uiteindelijk vrij eenvoudig wist binnen te halen. En aangezien dit slechts de eerste boss van de game betreft, ben ik zeer benieuwd welke kruidige pittigheden we gaandeweg nog voorgeschoteld zullen krijgen.

Toegankelijke nieuwigheden

Er zijn ongetwijfeld enkelen onder jullie die het nog nooit de moeite vonden om een van de vorige pareltjes van FromSoftware in huis te halen, onder meer door de uitdagende moeilijkheidsgraad. En ergens kan ik jullie dit ook niet echt al te kwalijk nemen, want mocht ik zelf niet zo’n licht-psychopatische trekjes hebben, dan zou ik waarschijnlijk ook al sneller de handdoek in de ring hebben gegooid. Maar aan deze formule lijkt FromSoftware nu eindelijk te willen sleutelen.

Zoals hierboven reeds vermeld, ligt het verschil niet zozeer in de moeilijkheidsgraad, maar wel in de algemene opbouw van de game. Zo is niet enkel de setting van de game totaal omgegooid, met name in een open-wereld formaat, ook zijn er enkele interessante snufjes aan de game toegevoegd die maken dat de toegankelijkheid exponentieel de hoogte in geschoten is. Ik lijst ze hieronder even op:

* Gloednieuw crafting systeem

Eerst en vooral zit er een zeer handig crafting-systeem in de game geïmplementeerd, wat je toelaat om enkele nuttige tools te vervaardigen vooraleer je jezelf de strijd in gooit. Of het nu een exploderende Fire Pot is of een begeleidende Rainbow Stone, het zal alleszins bijzonder goed van pas komen in je aartsmoeilijke tocht doorheen de Lands Between. Het is dus zeker aan te raden om elke vierkante meter te doorzoeken naar bruikbare crafting-materials. Of hak af en toe een paar van de vele wezens dood in ruil voor wat botten en dierenhuiden. Ik begon me zelfs af te vragen of ik wel degelijk Elden Ring aan het spelen was en niet per ongeluk op Far Cry had gedrukt.   

* Aanval is altijd de beste optie

Wat ik zelf ook een zeer leuke toevoeging aan de game vind, is het feit dat je nu op meerdere manieren je Sacred Flasks kan aanvullen. Enerzijds is er nog steeds de klassieke methode, door te rusten bij een van de ontdekte Sites of Grace, maar anderzijds heb je nu ook de mogelijkheid om je Flasks aan te vullen door een groep vijanden te verslaan. Hierdoor moet je niet telkens opnieuw opzoek gaan naar een checkpoint, en kan je bijgevolg dus ook progressie blijven maken zonder dat alle vijanden leukweg respawnen en je helemaal opnieuw moet beginnen aan je aartsmoeilijke expeditie.

* Open world, endless posibilities

Het open wereld aspect maakt bovendien dat je veel meer mogelijkheden hebt om je gepersonaliseerde route uit te stippelen. Er is immers niet meer één juiste pad naar het einde. Dit maakt ook dat je gevechten vanuit meerdere perspectieven kan benaderen. Waar het vroeger nagenoeg onmogelijk was om een pittige strijd te ontvluchten, kan je nu gewoon simpelweg beslissen om het op een rennen te gooien. De toevoeging van een gedetailleerde kaart, die je moet samenstellen door fragmenten verspreid in de Lands Between te verzamelen, komt daarnaast ook verdomd goed van pas. Voor het eerst is het eindelijk mogelijk om snel te reizen doorheen het wondere FromSoftware-universum.

* Torrent the Spirit Steed

Niet enkel geeft de uitgebreide kaart je de mogelijkheid om sneller dan ooit tevoren over het landschap te draven, ook heb je er met Elden Ring meteen een trouwe vriend bij. Nadat je drie checkpoints hebt ontdekt, zal je door de charmante Melina worden beloond met een Spectral Steed Whistle. Door hierop te blazen kan je de onuitputtelijke viervoeter, genaamd Torrent the Spirit Steed, eenvoudigweg oproepen. Dankzij dit paardelijk geschenk worden verre verplaatsingen plots korte wandelingen. Het is bovendien eveneens mogelijk om gevechten aan te gaan al zittend vanop je paard. Benieuwd of we ook enkele bossfights al rijdend zullen kunnen aanvatten…

* Monumental healing

Er zijn tot slot ook veel meer respawn-spots aan de game toegevoegd. Zo zijn er naast de gekende Sites of Lost Grace, overeenkomend met de Bonfires uit Dark Souls, ook nog Stakes of Marika doorheen het land te ontdekken. Deze bevinden zich meestal bij nieuwe locaties waar veel vijanden worden verwacht. Eenmaal ontdekt, vormen deze standbeelden een extra respawn-plaats waardoor je niet telkens van mijlenver opnieuw dient te beginnen wanneer je weer de verdoemenis bent ingekeild door een van die onverslaanbare demonen. Pas echter op, want als je de locatie opnieuw verlaat, zal het niet meer mogelijk zijn om bij deze Stake of Marika te respawnen.

VERWACHTINGEN

Elden Ring heeft alle elementen in zich om de meest toegankelijke Souls-like titel te worden tot nog toe. Niet enkel zijn er tal van leuke nieuwigheden aan de game toegevoegd, maar ook biedt het open wereld aspect veel meer mogelijkheden om de game te verkennen, waardoor de klassieke ervaring plots een totaal andere dimensie krijgt. Hiermee sleutelt FromSoftware serieus aan zijn vertrouwde formule, waarbij de gekende Souls-sfeer echter ongeschaad blijft. Benieuwd of dit voldoende materiaal is om ook alle twijfelende criticasters mee op de hype-trein te krijgen.

Elden Ring
Beschikbaar: 25-02-2022 vanaf Zomer 2021
Beschikbaar PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X/S
Gespeeld op PS5

Officiële website

Gepubliceerd door Luca

Al sinds zijn pre-tienerjaren is deze kerel gefascineerd door games en al het moois wat deze onuitputtelijke wereld te bieden heeft. Begonnen met games als RollerCoaster Tycoon, The Sims en Ratchet & Clank, verder doorgerold naar shooters als COD, en uiteindelijk terechtgekomen bij verschillende ARPG's. Er zijn maar weinig games die hij nog niet op zijn conto heeft staan, waarbij de PS5 tegenwoordig bekend staat als 'zijn' speeldomein. Al is er echter één reeks die zijn hart ongecontroleerd sneller doet slaan, met name 'The Souls Series'. Altijd bereikbaar voor tips & tricks indien je blijft worstelen met die ene onverslaanbare demoon.