“Killsquad is een zeer degelijke actie-RPG die fans van het genre zeker kan bekoren”

Niets aan de presentatie van Killsquad springt in het oog. Van de naam, tot de artwork, de marketing materials tot de spelomschrijving: het klinkt allemaal wat ‘dertien in een dozijn’. Maar wie die dunne laag goedkope lak wegkrabt, ontdekt al snel een zeer degelijke actie-RPG die fans van het genre zeker kan bekoren.

Waarom Wel?

Uiterst degelijke ARPG

Killsquad is een ARPG die zich vlotjes als een twinstick shooter laat besturen. Je kruipt in de huid van één van vijf unieke mercenaries die in ruil voor een grote som geld de gevaarlijkste contracten in het universum tot een goed einde brengen. De lore van de game kon me om eerlijk te zijn geen hol interesseren. Gelukkig was dat geen probleem aangezien de gameplay behoorlijk voor zich kon spreken. Voordat je het weet zit je tot over je oren in een heerlijke soep van vijanden die je koste wat het kost een kopje kleiner willen maken terwijl jij een reeks objectives probeert af te vinken.

Er is niks nieuws aan wat Killsquad doet. Maar wat het doet, doet het bijzonder goed. Zo werd ieder personage goed uitgewerkt, met de nodige aandacht voor een mooi samenspel in co-op. Zero, bijvoorbeeld, is een eerder squishy ranged personage dat health packs kan laten vallen voor z’n partners. Kosmo is dan weer een beefy tank die log met z’n grote hamer het lekker close and personal houdt met z’n vijanden. Ieder personage heeft z’n unieke set aan skills, aangevuld door gear die je doorheen het spel verdient na het succesvol afronden van contracten. Die gear laat het personage dan – net zoals in games als Destiny – z’n overall Vector Level stijgen, wat ze in staat stelt weer moeilijkere contracten aan te gaan.

Herspeelbare missies tjokvol uitdagende vijanden

Contracten komen neer op relatief korte levels die zich afspelen op redelijk ongeïnspireerde maps. Wat ze alsnog fijn maakt om te doorspelen, is de rijke variatie aan vijanden die je tegenkomt. Deze kun je al dan niet makkelijk te baas met de juiste wapens. Om een extra laag aan de gameplay toe te voegen, heb je verschillende types damage die je kan aanrichten. Om een missie succesvol tot een eind te brengen, kun je maar beter je loadout aanpassen aan de damage types waar de vijanden die je zal tegenkomen kwetsbaar voor zijn.

Hoewel bij ieder contract de objectives hetzelfde blijven, zorgen de verschillende mercenaries voor de nodige herspeelbaarheidfactor. Iedere missie vergt een andere plan van aanpak afhankelijk van je skills en combat approach. En herspelen zal je zeker willen doen, want er valt een hoop loot te rapen om je personages mee te upgraden, alsook cosmetics die je kan unlocken om te pronken binnen de kleine, doch gepassioneerde, community die de game intussen vergaarde.

Waarom Niet?

Dertien in een dozijn

De gameplay van Killsquad deed me steeds weer goesting krijgen om het spel opnieuw op te starten. Da’s op zich al een mooie verwezenlijking, want vaak wanneer ik een onbekende titel in m’n mailbox aantref voor review, zijn dat het type games waar ik me echt moet ‘aan zetten’ om er doorheen te geraken. De enige echt grote afknapper van Killsquad is voor mij z’n presentatie. Het spel heeft behoorlijk weinig karakter en de makers lijken bewust ook weinig focus op de lore van de game te leggen. Alles voelt aan als een flauw excuus om gewoon weer een nieuwe missie te starten en buitenaards gespuis aan gort te knallen. Niets mis mee, maar het maakt de game veeleer een tough sell bij het grote publiek.

Weinig volk om mee te spelen

En da’s jammer, want Killsquad wordt behoorlijk snel eentonig wanneer je alleen speelt. De game werd ontworpen om samen met vrienden te beleven. Aangezien we bij Pragalicious slechts één reviewcode opgestuurd kregen, was ik aangewezen op het zoeken van randoms om een spelletje mee te spelen. En hier ontbreekt dan weer de nodige communicatie om efficiënt vijanden neer te halen en objectives te clearen. Gelukkig zou het spel via de officiële Discord wel kunnen rekenen op een gepassioneerde community die maar al te graag mee met jou in de bres springen. Maar dan nog, het is net dat tikje leuker om met vrienden eropuit te trekken, toch? Misschien dat het lage prijskaartje van 19,99 euro op Steam wel kan overtuigen.

VERDICT

7

Killsquad is een ARPG die lekker wegspeelt met z’n vijf unieke personages. De makers doen er dan ook alles aan om community feedback ter harte te nemen en het spel van de nodige content te blijven voorzien. Jammer genoeg ontbreekt het geheel aan een sterke identiteit, waardoor hij moeilijk te slijten valt aan het grote publiek. Jammer, want deze game is zeker de aandacht van fans van het genre waard.

Pluspunten
+ Vijf heerlijke unieke personages
+ Degelijke ARPG gameplay volgens het boekje
+ De grind naar betere loot smaakt steeds naar meer

Minpunten
De game mist een eigen sterk karakter
Wordt nogal repetitief wanneer je alleen speelt

Killsquad
Beschikbaar vanaf 21/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.