“Circuit Superstars is een kleine, fijne racegame voor en door racers”

Circuit Superstars

Deze review belicht de Xbox-versie. De review van de PlayStation-versie lees je hier.

Wie deze fijne website al een tijdje volgt, weet dat ik een grote fan ben van racegames. Toen ik in een arcadehal in Oostende voor het eerst Sega Rally speelde in zo’n grote simulator met bewegende stoel, besefte ik dat ik in de wieg gelegd was om racepiloot te worden. Helaas is dat er in het echte leven niet van gekomen. In de digitale wereld blijf ik me uitleven met allerhande racegames. Met of zonder racestoel.

Waarom Wel?

De Micro Machines zijn terug!

Deze game vergelijken met grote racegames zoals Gran Turismo of Forza Horizon 5 zou oneerlijk zijn en dat ga ik dus ook niet doen. Nee, na de eerste rondjes met deze Circuit Superstars katapulteerde deze game mij helemaal terug naar mijn jeugd toen ik thuis op mijn PlayStation 1 uren aan een stuk Micro Machines speelde. Hetzelfde top-down perspectief dat deze Circuit Superstars gebruikt, helpt hier uiteraard ook een handje bij.

Ik kan je vertellen dat het best een openbaring was om nog eens een ‘simpele’ racegame te spelen. Hiermee bedoel ik niet makkelijk, daarover later meer, maar eentje die zonder veel toeters en bellen een enorm leuke ervaring biedt. De guitige, kleurrijke visuele stijl helpt hier uiteraard een handje, want ik had constant het idee dat ik in een animatiefilm aan het rondsjeezen was.

Schattig, maar niet simpel

Doordat je de races volgt vanuit een vogelperspectief, zal het voor de meeste gamers even wennen zijn om de besturing onder de knie te krijgen. En het feit dat ontwikkelaar Original Fire ervoor gekozen heeft om de besturing niet té makkelijk te maken, helpt natuurlijk ook niet bij het leerproces. De game mag er dan schattig uitzien, makkelijk is hij zeker niet. Het draait voornamelijk om timing. Op tijd remmen, insturen en accelereren. Dat is bij normale racegames ook het advies, maar bij Circuit Superstars is dat toch een tikkeltje belangrijker op een of andere manier.

Bovendien hebben de verschillende type auto’s ook een andere rijstijl. En dat is maar goed ook! Want een truck laat zich in het echte leven ook anders besturen dan een Formule 1-wagen. Het ene type heeft meer onderstuur bij het insturen, de andere heeft de neiging om te beginnen slippen in de bochten en andere wagens zijn dan weer erg nerveus in het remmen. Deze variatie zorgt ervoor dat de game lang fris blijft aanvoelen en dat je altijd in opperste concentratie moet blijven als je effectief races wil winnen.

Split screen multiplayer FTW!

Hoewel de game enige oefening baart om volledig onder controle te krijgen, is het ook een ontzettend leuke partygame dankzij de split screen multiplayer waarbij je tot vier spelers tegelijk kan racen. Er is ook een online multiplayer aanwezig waarin je het rechtstreeks tegen andere gamers kan opnemen of waarin je jouw beste rondetijden kan aftoetsen. Test je liever je skills tegen de computer? Dan kan dit in onder andere de Grand Prix-mode.

Waarom Niet?

Met een hovercraft op stap

Hoewel ik me ontzettend goed geamuseerd heb met deze Circuit Superstars bleef ik toch met een knagend gevoel zitten. Hoewel de handling en besturing ontzettend strak aanvoelen, kon ik me niet van het idee ontdoen dat de auto’s over de baan leken te zweven. Alsof ze in de lucht gehouden werden door middel van een hovercraftkussen. Na een tijdje wende dit wel, maar het blijft jammer dat de auto’s niet meer op de baan ‘kleefden’. 

Ook had er wat mij betreft iets meer variatie in het aantal track mogen zijn. Akkoord, er zitten er wel wat in de game én je kan zelfs racen op de legendarische Top Gear Test Track. Toch stak de herhaling iets te snel de kop op. Dan had ik de ontwikkelaar veel liever drie verschillende seizoenen zien gebruiken om zo de variatie hoog te houden.

VERDICT

8

Circuit Superstars is een kleine, fijne racegame voor en door racers. Het top-down perspectief zal voor iedereen weer even wennen zijn, maar het staat in combinatie met de olijke graphics wel garant voor uren spelplezier. Zowel tegen de computer als tegen je vrienden on- en offline. Dat de auto’s wat lijken te zweven over de baan en er iets meer circuits in de game hadden mogen zitten, is een kanttekening bij een ontzettend geestige racegame.

Pluspunten
+ Uitdagende racegame
+ Guitige graphics
+ Variatie in handling bij de verschillende type wagens
+ Online en offline multiplayer

Minpunten
– Had wat meer variatie in track mogen hebben
– Besturing wat zweverig

Circuit Superstars
Beschikbaar vanaf 12/10/2021
Beschikbaar op Xbox One / PC
Gespeeld op Xbox Series X
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Circuit Superstars is een kleine, fijne racegame voor en door racers”'

  1. Idd, hoge leercurve. Wilde deze even tussendoor spelen in afwachting van FH5 maar dat viel effe tegen 😉
    Niet dat de game slecht is, eerder mijn niveau dat niet meteen de lucht in ging. Als ik naar Perre op YT kijk lijkt alles veel simpeler + kudos voor de fairplay van die gasten:

Reacties zijn gesloten.