“Met zowel de originele muziek als de stemmencast aan boord blijft Demon Slayer trouw aan zijn bronmateriaal “

In afwachting van de release van seizoen twee van de razend populaire anime: Demon Slayer Kimetsu no Yaiba krijgen we een game die ergens het midden houdt tussen een adventure en een 3D fighter.

Waarom Wel?

Wereldwijde faam

Het is geen wonder dat er een videospel komt van de meest populaire manga allertijden. Demon Slayer heeft in Japan, maar ook in de rest van de wereld, alle records verbroken. Van de manga zijn er maar liefst 150 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Dat is meer dan de hele Amerikaanse comic book industrie. Maar daar stopt het niet. Mugen Train -de film uit 2020- wist het twintig jaar oude bioscoop-record van Spirited Away te verbrijzelen.  De kans is dus erg klein dat je nog nooit van Demon Slayer gehoord hebt. Maar voor wie toch graag een opfrisser wil? Die krijg je in de volgende paragraaf!

Shonen en demonen

De hoofdrol in Demon Slayer wordt vertolkt door een jonge roodharige kerel genaamd Tanjiro Kamado. Dat is niet ongewoon voor een shonen trouwens. Een genre binnen de Japanse manga dat zich vooral richt naar jonge lezers en zijn focus legt op stevige actie en brute gevechten.

Wanneer zijn familie op een dag wordt uitgemoord door een bloeddorstige demon, blijft hij samen met zijn zus verweesd en verward achter. Als Nezuko blijkt gebeten te zijn door haar aanvaller en dus zelf een demon is geworden, zweert Tanjiro om wraak te nemen. De game dropt je in het verhaal net wanneer Tanjiro zijn examen voor het Demon Slayer Corps afrondt. In de story mode, die bestaat uit acht hoofdstukken, zal je het volledige Kimetsu no Yaibe verhaal kunnen herbeleven, inclusief dat van de Mugen Train film.

Wat er zich daarvoor afspeelt wordt door middel van Memories -die je kan unlocken met Kimetsu points- verteld. Leuk voor de nieuwkomers en gekend terrein voor de kijkers van de anime.

Versus mode

Waar de Story mode teleurstelt, zal de Versus mode de fans van 3D fighters wel kunnen bekoren. Want de combat is niet alleen erg vloeiend, het ziet er ook -net zoals de anime- prachtig uit. De controls zijn eenvoudig maar laten genoeg groeimarge toe zodat zowel de beginner als de pro’s hun ding kunnen doen zonder gefrustreerd te raken. En wie zich afvraagt of de Breathing Forms mee in de game zitten? Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Je kan ze inzetten als finishers en wow, ze zien er enorm spectaculair uit!

In Versus trek je dus ten strijde tegen een andere speler. En dat kan zowel online of vanuit je luie zetel met een vriend. Bonuspunten trouwens om een local co-op toe te voegen. Iets wat dezer dagen alsmaar zeldzamer wordt, maar toch een enorme meerwaarde geeft voor een 3d fighter.

Demon Slayer breekt geen potten op het vlak van zijn combat. De game is niet vernieuwend maar zeker ook niet saai. Ik stoorde mij wel enorm aan het tikkertje kus aspect van online vechten. De arena’s zijn groot en laten toe om vrij te bewegen tijdens het gevecht. Te vaak zat ik als een gek achter mijn tegenstander te lopen in plaats van te knokken om dan met één of ander jump-kick gejuggeld te worden en de ronde te verliezen.

Wie de game alleen wil spelen voor zijn Versus modes zal er snel op uitgekeken zijn. Want tientallen uren investeren in de Ranked Mode geeft je niets meer dan Kimetsu Points en tenzij je nog meer Memories wil unlocken is dat helaas niet de moeite.

Waarom Niet?

Verplicht verhaal

Of je het nu wil of niet, je zal Demon Slayer starten met de Story Mode. Het zit namelijk zo dat je in de Story Mode personages unlockt waar je dan mee aan de slag kan in de Versus mode. Het feit dat je daartoe verplicht wordt, is op zich wel een vreemde keuze van de makers van de game. Dat is overigens Cyberconnect2 die je misschien nog wel kent van de Naruto en Dragon Ball Z games. Wie ooit al een spel gespeeld heeft van deze developer zal snel vertrouwd zijn met Demon Slayer want de kern blijft behouden en is gebaseerd op al hun vorige releases.

Helaas voelt de Story Mode al snel vervelend aan en is hij bovendien ook erg verouderd. Je rent door de verschillende hoofdstukken door telkens opnieuw dezelfde acties te ondernemen. Je zoekt een bepaald personage, gemarkeerd met een uitroepteken, slaat een kort praatje met ze, raapt je Kimetsu points op (die je dus kan je gebruiken om Memories te unlocken) en laat de eindbaas een poepie ruiken. Wie de anime gezien heeft of de manga gelezen, zal hier snel op uitgekeken zijn. Want het voelt alsof je naar een interactieve film zit te kijken. De lineaire structuur van het verhaal en de veel te eenvoudige maps vormen helemaal geen uitdaging. Te vaak zat ik me af te vragen of ik niet gewoon beter de anime opnieuw zou kijken.

Knappe anime, knappe game, maar…

Fans weten dat de anime één van de mooiste van de laatste jaren is. En dat speelt natuurlijk in het voordeel van de game want die klinkt en ziet er fenomenaal uit. De kleuren spatten van het scherm en de mix van beelden uit de serie en de game-footage lopen wondermooi in mekaar. Helaas is het niet voldoende om de game naar een hoger niveau te tillen.

VERDICT

6

Met zowel de originele muziek als de stemmencast aan boord blijft Demon Slayer trouw aan zijn bronmateriaal. De vraag blijft echter wel voor wie deze game bestemd is? Wie de anime namelijk al gebinged heeft zal weinig nieuws ontdekken en de fans van 3D fighters kunnen eerlijk gezegd betere games spelen. Guilty Gear Strive bijvoorbeeld (onze review kan je hier lezen). Kimetsu no Yaiba verveelt niet maar geeft toch vooral de indruk te willen cashen op de populariteit van de anime en manga. De knappe visuals en geweldige personages zorgen voor een paar indrukwekkende hoogtepunten maar helaas is deze Demon Slayer game geen blijver.

Pluspunten
+ Knappe combat animatie
+ Trouw aan de geweldig goeie anime
+ Local co-op

Minpunten
Wie gaat dit eigenlijk spelen?
Te weinig vernieuwend
Story mode is ronduit saai

Demon Slayer Kimetsu no Yaiba – The Hinokami Chronicles
Beschikbaar vanaf 13/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC (Steam)
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.