fbpx

“Super Monkey Ball: Banana Mania is de ultieme SMB-titel voor de fans”

Super Monkey Ball: Banana Mania

Fans van SEGA weten dat niet alleen Sonic een van de fundamenten vormt achter de rijke geschiedenis. Het gamebedrijf heeft ook veel te danken aan het verslavende Super Monkey Ball. Om het 20-jarige bestaan van de franchise te vieren komt SEGA met de ultieme SMB-game op de proppen: Super Monkey Ball Banana Mania.

Waarom Wel?

Level na level na level

De aap komt voor velen al snel uit de mouw: Super Monkey Ball Banana Mania is geen echte ‘nieuwe’ game binnen de franchise maar is tot stand gekomen na aandringen van de fans die graag een remake hadden gezien van de eerste SMB-games. SEGA werd snel overtuigd en liet de ontwikkeling over aan Ryu Ga Gotoku Studio, beter bekend van de Yakuza-reeks. Op de planning stond het herwerken van meer dan 500 levels, die speelbaar zijn in meerdere modi.

De opzet van de game is identiek gebleven: door het besturen van het platform, kan je je aapje in zijn bal laten rollen en is het de bedoeling zo snel mogelijk de finishlijn te bereiken. Levels worden na verloop van tijd moeilijker en zullen denkwerk verrichten wil je überhaupt de finishlijn halen, laat staan een sterke tijd neerzetten. Puristen zullen de paar ‘tweaks’ aan bepaalde levels opmerken, gezien Ryu Ga Gotoku Studio ook de tijd heeft genomen kleinigheidjes aan te passen aan bepaalde (intense) levels zonder teveel aan het originele bronmateriaal te willen prutsen.

It’s time for a party!

Wie dacht enkel levels uit Super Monkey Ball, Super Monkey Ball 2 en Super Monkey Ball Deluxe voor de kiezen te krijgen, zal zeker niet teleurgesteld worden. Super Monkey Ball Banana Mania bevat immers ook alternatieve modi waaronder Reverse Mode (waar start en finish zijn omgedraaid), Golden Banana Mode (waar je alle bananen moet zien te verzamelen) en Dark Banana Mode (waar je de rotte bananen net moet zien te ontwijken). Heb je dan nog niet genoeg apen (of andere, vrij te spelen personages, zoals Sonic) over de gekste platformen gerold, dan kan je ook nog aan de slag in de Party Mode. Hier krijg je enkele minigames voorgeschoteld, zoals bowling, die ideaal zijn om je met vrienden uit te leven!

Waarom Niet?

Verwaarloosbare verhaalmodus

Het is geen verrassing dat Super Monkey Ball Banana Mania vooral draait om het uitspelen van alle levels én, wie uiteraard die moderne vorm van kastijding wenst, een deftige highscore neer te zetten. Toch koos SEGA er ook voor een verhaalmodus in de game te integreren en die valt, helaas, wat magertjes uit. Het verhaal uit de tweede game doet zijn herintrede, maar ruilt de cut-scenes ditmaal in voor een stripverhaalachtige aanpak. Het resultaat is een te verwaarlozen (ietwat kinderachtig) verhaal dat als extra tussentop voor het aanpakken van alle levels dient en waar niemand echt veel aandacht aan zal besteden.

Technische mankementen

Wie de woorden remake of remaster in de mond durft nemen, verwacht een uitzonderlijke afwerking en hoge kwaliteit. Dat is echter niet altijd te merken bij Super Monkey Ball Banana Mania. Hoewel alle levels er piekfijn uit zien en de laadtijden ook opmerkelijk kort zijn, heeft de game bij momenten last van enkele kleine, maar irritante framedrops. Puristen (en dan vooral fans van de GameCube-iteraties) die de snelste tijd willen neerzetten, zullen ook opmerken dat de physcis aangepast zijn ten opzichte van het origineel. Eigen aan de gebruikte engine of een knelpunt dat zal worden aangepakt in een update? We hebben er voorlopig het raden naar.

VERDICT

7

Super Monkey Ball Banana Mania is dé ultieme SMB-uitgave en combineert bakken content uit alle vorige edities voor de huidige generatie consoles. Puristen zullen echter de occassionele framedrops (en oneffenheden in de physics) vervloeken, maar wie houdt van apen in ballen rollen alsook het tegen elkaar opnemen in toffe partygames, zal een vette kluif hebben aan deze titel.

Pluspunten
+ Enorm veel levels
+ Leuke partygames
+ Online leaderboards voor de echte maniakken

Minpunten
– Framedrops
– Verwaarloosbare verhaalmodus
– Physics niet 100 procent

Super Monkey Ball Banana Mania
Beschikbaar vanaf 01/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.

%d bloggers liken dit: