“No Time To Die is een fantastisch afscheid geworden van Daniel Craig”

Fans hebben lang moeten wachten op de vijfentwintigste Bond film. Omwille van Corona werd de release meerdere malen uitgesteld. Maar eindelijk is het dan zover. Met een jaar vertraging draait vanaf deze week No Time to Die in de zalen. De zwanenzang van Brits acteur Daniel Craig is een actieprent die radicaal breekt met de Bond tradities maar ook één die reikhalzend doet uitkijken naar de toekomst van ’s werelds beroemdste spion.

Gekende formule

Oogverblindende locaties, blitse wagens en knappe vrouwen: het is sinds Dr. No uit 1962 de vaste template waarop elke Bondfilm gebaseerd is. En ook No Time to Die is daar geen uitzondering op. Daniel Craig scheurt door de straten van het Italiaanse Matera in zijn prachtig gerestaureerde Aston Martin DB5 en gelukkig blijkt die uitgerust te zijn met kogelvrij glas en gatling guns.

Tijdens zijn romantische trip met Madeleine -de ravissante Léa Seydoux is opnieuw van de partij- worden ze het doelwit van het schimmige Spectre. Voor het eerst krijgen we James Bond te zien als “de boyfriend” op pensioen. Hij kan het niet laten om snel nog eens achterom te kijken, maar zijn dagen als spion liggen voorgoed achter hem. Weg is de vrouwenverslinder van weleer. Een eerste teken dat No Time to Die voorgoed wil breken met de clichés van zijn voorgangers.

Fan service

Zonder de fans hadden er natuurlijk nooit vijfentwintig James Bond films kunnen gemaakt worden en dat is iets wat regisseur Cary Joji Fukunaga maar al te goed begrijpt. Hij geeft de die-hards exact wat ze willen en daarom zijn ook alle personages uit de laatste films opnieuw van de partij. Blofeld, gespeeld door Christopher Waltz, krijgt een kleine maar niet onbelangrijke rol als natuurlijk de slechterik van dienst maar ook de hele Mi6 bende doet opnieuw hun intrede. M, Tanner en MoneyPenny rollen nog steeds met de ogen bij het zien van JB’s fratsen.

Maar het zijn vooral de nieuwe personages die het meeste indruk maken. Zo werd Rami Malek – je kent hem nog wel uit de Freddy Mercury biopic of uit het geweldige Mr. Robot- gecast als de bad guy. Hij valt jammer genoeg wel wat licht uit ten opzichte van zijn voorgangers. Zijn rol is te klein en niet dreigend genoeg. Maar dat wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt door de nieuwkomers. De veel te knappe Ana de Armas speelt Paloma, een dame die van wanten weet en naast haar knappe looks ook een stevige rechter heeft. En aangezien commandant Bond met pensioen is wordt zijn wereldberoemde driecijferige titel overgenomen door Lashana Lynch. De eerste vrouwelijke zwarte 007. Weg traditie, laat het nieuwe tijdperk maar aanbreken.

Waardig afscheid voor Daniel Craig

Vijftien jaar lang mocht Daniel Craig zich James Bond noemen, dat heeft geen enkele andere acteur hem kunnen voordoen. Zoiets verdient dan ook een waardig afscheid en dat is No Time to Die absoluut geworden. Net zoals zijn hoofdrolspeler is de franchise geëvolueerd. Voor zijn laatste rol als Mr. Bond werd zijn personage duidelijk uitgediept: hij is meer dan een hersenloze rokkenjager, we maken kennis met een man van vlees en bloed. Want ook daar breekt de film met zijn roemrijk verleden. Helaas zal dat niet door iedereen kunnen geapprecieerd worden. No Time to Die leunt namelijk meer aan bij de Mission Impossible films en dat kan wel eens voor teleurstelling zorgen bij de fans die een klassieke Bond prent verwachten.

VERDICT

8

Het verleden respecteren en de toekomst met open armen tegemoet gaan. Het is niet makkelijk om deze twee werelden met mekaar te verenigen. Maar No Time to Die slaat daar wonderwel in. Het is een fantastisch afscheid geworden van Daniel Craig en hoewel de film niet perfect is, staat hij wel garant voor het vuurwerk dat we komen te verwachten van onze geliefde Britse spion. En laten we nu met z’n allen volop beginnen speculeren over wie die nieuwe 007 zal worden. Misschien ruilt Henry Cavill zijn Witcher-pruik wel in voor een smoking of zien we dan toch Tom Hiddleston of Tom Hardy? Eén ding is zeker: de toekomst van James Bond ziet er fantastisch uit!

Pluspunten
+ Geweldige actie
+ Waardige afsluiter voor Daniel Craig als Bond
+ Ana de Armas is zo enorm knap

Minpunten
Veel te lang
Rami Malek is één van de minste slechteriken
Traditionele Bondfans zullen teleurgesteld zijn

No Time To Die
Nu te zien in de bioscoop
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

Eén opmerking over '“No Time To Die is een fantastisch afscheid geworden van Daniel Craig”'

  1. Goede Bond acteur. Altijd fan geweest van de gesofisticeerde Roger Moore met zijn typische humor maar zoals in de podcast gezegd is, de huidige films zijn goed met hun tijd meegegaan. George Lazenby en Timothy Dalton waren wat minder. Benieuwd wat voor Bond ze uit de kast gaan halen. Henry Cavill was in the Man from U.N.C.L.E. wel te smaken en heeft reeds in 2005 auditie voor Bond gedaan maar werd het niet wegens te jong. Velen vinden hem nu wat “too buff”. Maar wil niet veel zeggen als ie zoals Christian Bale kan transformeren voor een rol. Tom Hardy was wel te pruimen in This Means War en de man heeft talent voor heel wat verschillende Engelse accenten.

    En er is al een vrouwelijke Bond, Jane Bond 😉

Reacties zijn gesloten.