fbpx

“Er bestaat geen twijfel dat Dune de beste sci-fi prent van het jaar is”

Nu eindelijk de poorten van de bioscoop opnieuw zijn open gezwaaid, heeft de cinema een grootse blockbuster nodig om kijkers terug te lokken. En groter dan de nieuwe film van Dennis Villeneuve is haast onmogelijk. Dune is een sciencefiction epos van legendarische proporties.

Waarom Wel?

Boeken, games en films

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek of beter op de gelijknamige boekenreeks. Geschreven in 1965 door Frank Herbert is deze mix van scifi en fantasy niet aan zijn eerste proefstuk toe.  De wereld van Dune spreekt al sinds de late jaren 60 tot de verbeelding van menig creatieveling. Zo ging niemand minder dan David Lynch -bedenker van Twin Peaks- in de jaren 80 aan de slag met een verfilming. Het boek -dat tot dan als onverfilmbaar werd geacht- bleek te complex en de productie te duur. En zo werd zijn versie genadeloos neergesabeld door de critici.

Op game gebied kende Dune meer succes dan in de bioscoop. In 1992 werden er twee games gereleaset die losjes gebaseerd zijn op het boek en de film uit ’84: Dune en Dune II. De sequel won de Game of the Year award en zou het pad effenen voor de realtime strategy klassieker: Command & Conquer. Rond de eeuwwisseling zouden er nog een drietal games volgen, een remake van Dune II, Emperor: Battle for Dune van EA bouwde dan weer verder op de succesvolle RTS-formule. En er kwam nog een derde game die zo slecht was dat de studio er aan failliet ging.

Moord en spice

Het verhaal van Dune valt niet samen te vatten in één paragraaf, zelfs niet in één artikel. Daar zou ik een boek mee kunnen vullen (badum tsss). De wereld van Frank Herbert is gevuld met zoveel geweldige details dat het te begrijpen valt dat filmmakers worstelen met het verhaal tot leven te brengen. Regisseur Dennis Villeneuve heeft dat echter begrepen en concentreert zich alleen op de belangrijkste feiten. In de 2021 verfilming volgen we Paul Atreides (gespeeld door Timothée Chalamet) en zijn pa Leto (rol van Oscar Isaac, die je nog wel kent als Poe Dameron uit Star Wars). Ze worden tegen wil en dank naar de planeet Arakis gestuurd om er ‘spice’ te gaan mijnen. Dat is de meeste kostbare stof in het universum en dus zijn er natuurlijk kapers op de kust: de verdorven Harkonnen. Maar ook de Fremen, het inheemse volk, zijn niet bereid om hun schatten zonder slag of stoot af te staan. En oh ja, Arakis is een woestijnplaneet en die wordt ook nog eens bewoond door reusachtige wormen: 400 meter lange allesvretende moordmachines waar je beter van wegblijft.

Alleen maar het beste

De bonzen bij Warner Bros. zijn erin geslaagd om de absolute top van Hollywood te verzamelen. Naast Chalamet en Isaac wisten ze Drax (Dave Bautista) en Thanos (Josh Brolin) te strikken. Maar ook het vriendinnetje van Spider-Man, Zendaya is van de partij. Aquaman, Jason Momoa, speelt een stoere bodyguard en Rebecca Fergusson, die eerder het hoofd van Tom Cruise op hol deed slaan in Mission Impossible, mag in de rol van de ma van Paul kruipen.

Aan het verzamelde talent merk je dat Dune een prent is met een budget van 165 miljoen, maar dat is niet het enige waar je dat aan merkt. Naast top acteerprestaties zijn de effecten in de film van de beste die je de laatste jaren gezien hebt. Of beter die je niet gezien hebt. Want special effects zijn pas goed wanneer ze onopvallend zijn, wanneer ze perfect blenden met hun omgeving. En natuurlijk kan je niet naast die gigantische zandslangen kijken en je weet natuurlijk ook dat ze niet echt zijn. Maar de CGI ziet er echt knap uit. Dune moet niet onderdoen voor de grootste blockbusters van de laatste jaren. De film ziet er even gelikt uit als pakweg een Tenet en die won de Oscar voor beste Visual Effects. (ik doe hier een toekomstvoorspelling: kom maar terug in februari om te weten of ik gelijk had of niet)

Een tweede gouden mannetje dat gerust naar Dune mag gaan is dat van de beste kostuums want wow, echt wow, die zien er prachtig uit. Het armor dat wordt gedragen door de Atreides clan zou niet misstaan in een Gears of War game. Het ziet er echt vet en stoer uit.

En tenslotte is er de bombastische soundtrack van Hans Zimmer, de huiscomponist van Christopher Nolan. Hij is zelf trouwens een groot Dune-fan. Dus koos hij voor deze film in plaats van Tenet en daar kunnen wij als kijker alleen maar blij om zijn. Met zijn mix van inheems klanken en zijn typische Inception dreunen – je kent ze wel, die zware BWAAAAAAHMMM – brengt hij de wereld van Dune echt tot leven.

Het einde van het begin

Dune, dat is 150 minuten weergaloze cinema en dan is ineens het onvermijdelijke einde daar. Zendaya prevelt nog net de woorden: dit is maar het begin… maar de credits rollen al. Het plotse einde voelt als een anti-climax want [SPOILER] dit is nog maar deel één. En het is nog niet zeker dat Villeneuve een deel twee mag maken en dat is best wel sneu. Want het verhaal van Paul Atreides is nog maar net gestart. En WIJ WILLEN MEER!

VERDICT

9

Er bestaat geen twijfel dat Dune de beste sci-fi prent van het jaar is. Een film die trouwens smeekt om gezien te worden op het witte scherm. Hij komt dan ook best tot zijn recht in IMAX. Wie nog twijfelt aan een bioscoopbezoek is hopelijk overtuigd met deze review want hoe meer mensen hem gaan kijken, hoe groter de kans dat er een tweede deel komt. En dat kan er, wat mij betreft, niet snel genoeg komen!

Pluspunten
+ Geweldige cast
+ Oogverblindende special effects
+ Hans Zimmer soundtrack

Minpunten
Dit is nog maar deel 1
– Te plots einde

Dune
Nu te zien in de bioscoop
Genre: scifi
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

%d bloggers liken dit: