“Struggling biedt doorzetters een dosis frustrerende fun”

Een dronken idee vertaalt zich zelden naar een goeie game en het is duidelijk dat de makers van Struggling meer dan 0,8 promille in hun bloed hadden bij het maken van deze bewust lelijke en ronduit frustrerende platformer.

Waarom Wel?

Hoofd met armen

Je krijgt de controle over een homp vlees met armen. Dat ding heeft twee gezichten, twee armen, geen lijf, nul benen en krijst als een gek. Het ziet er raar uit en dat is zeker ook de bedoeling. Je missie: ontsnappen uit een laboratorium vol feestende wetenschappers. Dat is duidelijk een knipoog naar hoe deze game tot stand is gekomen. The great escape zal je leiden langs allerhande gevaarlijke situaties en het zal als speler je behendigheid en geduld op de proef stellen. Want struggling betekent in het Nederlands zoveel als: met iets worstelen. En geloof me, je zal met aardige wat dingen worstelen in deze game. Vooral met je zin om dit experiment verder te spelen.

Een mislukt experiment

De makers van de game hebben het hart op de juiste plaats en dat merk je aan de originaliteit van Struggling en het feit dat alle levels met de hand getekend zijn. Het zit vol goeie ideeën, maar ze worden helaas niet goed uitgewerkt. Het is een development team dat duidelijk zelf nog aan het groeien en leren is. In de latere levels worden nieuwe krachten voorgesteld die dan weer nieuwe puzzels met zich meebrengen. Zo kan je bijvoorbeeld je arm afrukken en die laten rondkruipen of een soort van bullet-time activeren om rondvliegen voorwerpen te ontwijken. Het uitgangspunt van de game wordt uitgemolken tot zijn laatste druppel en dat kan je alleen maar respecteren. Maar op het einde van de rit voelt het, net zoals het hoofdpersonage, aan als een mislukt experiment.

Waarom Niet?

Opnieuw en opnieuw en…opnieuw

Op papier klinkt Struggling geweldig. Je bedient met de linker en de rechter stick van je controller de respectievelijke arm en je L2 en R2 buttons gebruik je om je vast te grijpen. Het is alvast een origineel uitgangspunt. Eén dat zou moeten garant staan voor dikke fun. Maar dat is het helaas niet. En dat is vooral te wijten aan de brutale moeilijkheidsgraad. Er zijn zo van die games die een steile leercurve hebben. Daar is niks mis mee. De ene gamer houdt al van een wat grotere uitdaging dan de andere. Wat ik belangrijk vind, is dat ik als gamer de tijd krijg om dingen te leren en Struggling geeft je geen seconde. Geen rustige inlooptijd, nee hoor, leer maar terwijl je 100 keer doodgaat. Na nog geen 30 minuten voelde ik de frustratie al in me opkomen omdat ik voor de 30ste keer opnieuw moet herstarten. Gelukkig zijn er voldoende save points. Het frequent falen ontneemt mij elke zin om verder te spelen maar my momma didn’t raise no quitter. Dus flapper ik wat in het rond met mijn eigen armen en hoop dat het me deze keer wel lukt.

Echt lelijk

Wat betreft zijn graphics is deze videogame geen hoogvlieger. Hij doet wat denken aan de tekenfilms uit de jaren 90 en verraadt duidelijk dat dit een indie game is. De vleeshomp is gewoon lelijk, dat is natuurlijk normaal voor iets dat lijkt op een rauwe gehaktbal met ogen. Het voelt allemaal wat te veel aan als een uit de hand gelopen eindwerk. Ook het sounddesign begon mij behoorlijk op de zenuwen te werken. Onze heldhaftige klomp heeft namelijk de gewoonte om irritant te beginnen krijsen telkens hij ondersteboven hangt. Vet klote wanneer je het overgrote deel van je tijd halsbrekende toeren moet uithalen om over een vat zwavelzuur te swingen.

Gemaakt voor co-op

Zoals jullie kunnen lezen heb ik niet veel goeds te vertellen over Struggling, maar in local co-op wordt de game dan weer wel dikke fun (er is geen online co-op). Vooral als je dronken bent. Maar wordt dan niet alles beter? Je krijgt namelijk elk de controle over één arm en dat vraagt behoorlijk wat onderlinge communicatie. Het haalt de moeilijkheidsgraad naar beneden maar het sadisme van de makers wordt al snel duidelijk wanneer je die halsbrekende stunts onder tijdsdruk tot een goed einde moet brengen. Want ook voor co-op ligt de difficulty te hoog en al snel zorgen de acties van je partner voor dezelfde frustraties als in de single player: je gaat namelijk te veel dood. En wanneer je solo speelt kan je alleen kwaad zijn op jezelf maar in twee player co-op…Ik kan jullie alvast verklappen dat ik die avond op de zetel heb geslapen nadat ik in volle frustratie mijn vriendin het B-woord noemde. Les geleerd!

VERDICT

5

Struggling is het soort game dat zijn publiek zal vinden. Het is een love it or hate it game. Hopelijk wordt het binnen 20 jaar een cult hit. De beperkte tijd die ik doorbracht met de gehaktbal was genoeg om een diepgegronde haat te ontwikkelen. En hoewel ik aanvankelijk dikke fun had in co-op, werd ook die ervaring snel frustrerend. Wie echter een party game zoekt moet deze zeker een kans geven. Weet alleen dat je gasten mogelijk uit frustratie op de vuist zullen gaan.

Pluspunten
+ Er zijn veel hoedjes te verzamelen
+ Co-op is fun
+ Excuus om lekker te zuipen

Minpunten
Frustrerend moeilijk
Van co-op komt sowieso ruzie
Kater nadat je lekker hebt gezopen

Struggling
Beschikbaar vanaf 08/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.