“De eerste Oosterse actieheld kickt ass in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”

Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings

Nog nooit van deze superheld gehoord? Dat is helemaal niet zo vreemd. Shang-Chi is in vergelijking met zijn MCU (Marvel Cinematic Universe) broers en zussen een pak minder bekend bij het grote publiek. Zijn personage ontstond in de vroege jaren 70, een periode waarin de hele wereld in de ban was van Bruce Lee. Het is dan ook niet verwonderlijke dat Shang-Chi’s uiterlijk geïnspireerd is op dat van de -helaas te vroeg overleden- legende. Een goeie vijftig jaar later haalt Marvel de Oosterse knokker van onder het stof en geeft hem zijn eigen origins verhaal.

Van parkeerwachter tot superheld

Op de tonen van pompende beats glijdt de camera door de straten van San Francisco en houden we halt bij een super fancy hotel. De peperdure sportwagens van de veel te knappe gasten worden geparkeerd door Shaun (gespeeld door Simu Liu) en Katy (vertolkt door Awkwafina). Niet bepaald het leven van een superheld zou je denken. Wanneer het vrolijke duo op een ochtend tijdens hun dagelijkse busrit wordt overvallen door de huurmoordenaar Razorfist -een gespierde reus met een gloeiend zwaard als voorarm- blijkt Shaun -die eigenlijk Shang-Chi heet- een enorm begaafde vechter te zijn.

Nadat beide zijn bekomen van de beste achtervolging uit de hele MCU, vertelt Shaun dat hij opgroeide als huurmoordenaar en dat zijn vader één van de machtigste mannen in de Oosterse onderwereld is. Wanneer hij een cryptische boodschap van zijn jongere zus ontvangt, hij richting Hong Kong, met in zijn kielzog niemand minder dan zijn beste -kuch, kuch- vriendin Katy.

Knokfestijn

Shang-Chi is geen super-human en dat wil zoveel zeggen als: deze kerel heeft geen superkrachten. Maar het is zeker geen mak lammetje. Als volleerd krijger in de Oosterse gevechtsporten mept hij iedere tegenstander moeiteloos de pan in. Zijn vader trainde hem om de dodelijkste man op aarde te worden en dat is hem dus ook gelukt. Een rol die trouwens naar Tony Leung gaat. Cinefielen zullen hem steevast herkennen als één van de beste acteurs uit Hong Kong en een grootheid uit de arthouse cinema.

De film zit vol memorabele actiescènes. Wie trouwens last heeft van hoogtevrees kan best halfweg de prent zijn ogen sluiten. In een duizelingwekkend achtervolging op de zijkant van een skyscraper worden onze helden op de hielen gezeten door Death Dealer en zijn handlangers. De stellingen van het gebouw zijn niet van het stevige soort en elke misstap kan leiden tot een dodelijk val. Maar Shang-chi navigeert het hele parkoers als een volleerde pro en dat terwijl hij links en rechts nog een loeiende oorveeg uitdeelt. Als actiefilm is The Legend of the Ten Rings met onderscheiding geslaagd. En als komedie trouwens ook. Want zowel Awkwafina als Ben Kingsley -die terugkeert als Shakespeareaans acteur en Mandarin vertolker- krijgen aardig wat grappige oneliners en staan garant om je lachspieren in overdrive te zetten.

Diversiteit is nodig

Net zoals Black Panther een belangrijke film is voor Marvel in hun poging om meer diversiteit te brengen, is Shang-Chi dat ook. Voor het eerst in de MCU krijgt een personage van Aziatische origine zijn eigen hoofdrol en dat vinden de bonzen bij Disney niet alleen belangrijk maar ook noodzakelijk. Want Kevin Feige -de grote baas van Marvel- heeft namelijk gezworen geen tweede keer in de white washing val te trappen na het The Ancient One debacle van Doctor Strange. Zo wordt niet alleen de volledige cast door acteurs van Oosterse afkomst vertolkt, er wordt er ook aardig wat chinees gesproken. In Europa hebben we de goeie gewoonte om ondertitels te lezen, maar dat is heel wat minder evident voor een Amerikaans blockbuster en dat is dus een overwinning die het waard is om te vieren.

Formule wordt voorspelbaar

De diehard Marvel fans zullen ondertussen de typische formule wel herkennen. En daar knelt meteen ook het spreekwoordelijke schoentje. De meeste superhelden films uit de Disney-fabriek lijken erg op mekaar. En of Shang-Chi nu de hoofdrol vertolkt of een andere held, je krijg altijd hetzelfde verhaaltje: held tegen wil en dank, heeft een stel ouders die niet juist sporen en moet de wereld redden. Je kan het al lang niet meer origineel noemen. Er mogen dan wel wat cameo’s inzitten van andere Marvel helden -zoals Wong- maar ook dat voelt aan als standaard voor dit soort film. De verrassing is daarmee ook volledig weg.

Komt daar nog eens bij dat Shang-Chi niet meteen het meest interessante personage is. Als je hem naast een Hulk, Cap of Thor zet, valt hij nogal licht uit. Hij heeft geen noemenswaardige superkrachten of coole gear en heeft het dus moeilijk om een plaats te vinden in het enorme Marvel universum. The Legend of the Ten Rings had gerust wat meer pit kunnen gebruiken, het voelt allemaal wat te braaf aan. Het is pas in het laatste half uur dat de film alle registers opentrekt. We krijgen dan een showdown tussen vader en zoon waarin reusachtige vliegende draken mekaar bestrijden. Een prachtige hommage aan de Chinese fantasy film trouwens.

VERDICT

7

Fans van superhelden krijgen waar ze zo van houden. Alle elementen die Marvel zo populair maakt zijn aanwezig. En hoewel Shang-chi niet het meest originele verhaal vertelt, is de film en het personage een welkome toevoeging aan het rijke Marvel universum. De humor zit goed, de actie is halsbrekend en de special effects zijn, naar goeie gewoonte, oogverblindend. Fase 4 heeft alvast zijn start niet gemist!

Pluspunten
+ Episch laatste half uur
+ Vette actiescènes
+ Goeie humor

Minpunten
Niet zo origineel
Shang-chi is een wat saaie vent
Post credits zijn niet de moeite

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Beschikbaar in de bioscoop
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.