“Saints Row keert terug naar de roots van de Saints maar belooft nog steeds compleet gestoord te worden”

Saints Row logo

Volgend jaar kunnen we opnieuw komisch knallen en de ultieme, ridicule topgangster worden met de nieuwe Saints Row. Volition maakte bekend dat ze de serie volledig rebooten. Dit nieuwe deel gaat terug naar de roots van de Saints maar belooft nog steeds compleet gestoord te worden.

Het is intussen al meer dan vijf jaar geleden dat we met een nieuwe Saints Row aan de slag mochten. Developer Volition heeft gelukkig niet stilgezeten in de tussentijd. “De twee laatste games waren letterlijk buitenaards geschift. We hadden aliens, de hel en alles ertussen. We wisten dat we de andere richting uit zouden gaan en terug naar de roots van de gekheid wouden.”

Dat doet Volition met deze reboot, simpelweg getiteld Saints Row. Met een compleet nieuw verhaal, nieuwe karakters én een nieuwe setting willen ze hun fans en nieuwkomers een volledig verse ervaring geven. Toen de presentatie van de nieuwe telg begon detecteerde ik al een semi-Mexicaanse USA-vibe. Tijdens de first look werd deze bevestigd.

Welkom in Santo Ileso

Deze sandbox is gebaseerd op het Amerika dat we kennen van plaatsen zoals Las Vegas, Nevada, Arizona en de woeste natuur ertussen. “We noemen onze spelwereld zelf al grappend de Weird West”, zeggen de makers. “We hebben nog nooit zo’n grote wereld vol eindeloze mogelijkheden tot over-the-top geweld gemaakt.”

In de reveal trailer kregen we de gekende Saints-flair volledig over onze bek uitgesmeerd. Blitse bolides die in een waanzinnige car chase elkaar het leven zuur maken, vergezeld van een explosieve climax: nieuwe game, gekend en geliefd concept.

Jolige criminelenbende

Samen met drie vrienden blijf je niet bij de pakken zitten en schiet je in gang om je eigen crimineel imperium op te richten. Dat gebeurt niet op één, twee, drie en gelukkig maar: het plezier zou anders snel voorbij zijn. Je hebt een racemaniak, een pietje-precies die alles plant en een adrenalinezoekende DJ in je crew. En jezelf uiteraard, de absolute mastermind.

In Santo Ileso zijn er drie gangs die momenteel de plak zwaaien en zo tussen jou en succes staan. Breedgebouwde vechtersbazen, professionele scherpschutters en geschifte anarchisten. Met een meer dan breed arsenaal aan knotsgekke wapens gaan we die te lijf. Hoe meer invloed we in de stad krijgen, hoe meer criminele zaakjes we kunnen opzetten. Een fast-food keten die eigenlijk drugs verhandeld? Of toch maar een ziekenhuis waar eigenlijk belastingen worden vervalst? Jij zet wát je wil, waar je wil.

Van de kitsch tot de wildernis

Met 9 verschillende districten die elks hun eigen look & feel hebben is de wereld van Saints Row enorm veelzijdig. Je ziet de kitsch en glamour van Vegas, de wildernis van de marginale buitenwijken en de flitsende cijfers van de financiële roem. Je kan gaan stunten met je off-road vuilniskar, wingsuiten en allerhande randactiviteiten beoefenen als je niet onder vuur wordt genomen.

Een veelvoorkomende vrees van de aanwezigen was dat deze Saints Row “correcter” en meer gegrond zou zijn dan z’n voorgangers. Volition verzekert ons dat we niet hoeven te vrezen. “Er zijn dan wel geen aliens deze keer maar je hebt nog honderd en één andere manieren om de boel belachelijk te maken. Pure fun is altijd het eerste en het belangrijkste in onze gedachten geweest.

VERWACHTINGEN

We kunnen met de full reboot Saints Row aan de slag op 25 februari 2022. Al gaan de makers terug naar de roots van de reeks met een frisse look, ze beloven dat we nog steeds de vertrouwde krankzinnigheid in full delirium zullen beleven. “Je zal zelfs de paarse dildo niet missen”, was de gevleugelde belofte.”

Saints Row
Beschikbaar 25/02/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X/S / Switch
Virtuele presentatie en demo

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.