“Riders Republic is goed op weg om de ultieme open world sport game te worden”

Riders Republic is de volgende open world (winter)sport game van het Franse Ubisoft Annecy. Eind 2016 gooiden ze al een eerste game van dit genre op de markt, genaamd Steep, dat destijds echter gemengde reviews had ontvangen. Met Riders Republic hopen ze dan ook net dat tikkeltje beter te doen om zo ook alle criticasters de mond te kunnen snoeren. Net als jullie was ik dan ook razend benieuwd om een eerste keer aan de slag te kunnen gaan met deze game en te kijken of hun opzet gelukt is. Let’s ride!

Niet enkel wintersport

Het eerste opvallend puntje dat me vanaf de announcemernt meteen opviel, had natuurlijk alles te maken met welke sporten allemaal in de game verwerkt zitten. Zo zal het, als in Steep, niet enkel mogelijk zijn om de klassieke wintersporten; skiën, snowboarden en wingsuit vliegen te beoefenen, maar zal je eveneens ook je mountainbike en rocket wingsuit van onder het stof kunnen halen. Vijf verschillende sporten dus om de game volledig naar eigen wens mee te beleven. En dan heb ik nog niets gezegd over de toegevoegde ‘speciale’ transportmethoden.

Open world awesomeness

Ik heb in het verleden al aardig wat wintersport games afgesleten op mijn consoles, maar dit is voor mij de eerste keer dat ik er eentje in een open world perspectief mocht beleven. En ik moet eerlijk zeggen; it was pretty awesome. De kaart bestaat uit zeven verschillende Amerikaanse nationale parken die allemaal zijn samengevoegd tot één groot geheel. Zo zal je onder meer Bryce Canon, Yosemite Valley, Sequoia Park, Zion, Canyonlands, Mammoth Mountaine en de Grand Teton kunnen bezichtigen, waarbij je volledig zelf kan kiezen met welk vervoersmiddel je dit wenst te doen. Skiën in de Canyonlands? Why not!

Sociale aspect knalhard op de voorgrond

Alleen gamen is maar saai, toch? Ik vermoed dat dit het eerste was waar Ubisoft aan dacht toen ze deze game begonnen te ontwikkelen. Het sociale karakter van deze game valt immers onmogelijk weg te denken. Zo fungeert de Riders Ridge als sociale uitvalsbasis waar je onder meer alle andere onlinespelers kan ontmoeten, wedstrijden kan starten, of gewoon leukweg een bezoekje kan brengen aan een van de talrijke shops. Het is ook immers zeer handig om hier af te spreken met je vrienden omdat je elkaar wel eens makkelijk kan kwijtraken op die gigantische map.

Multiple gamemodi, voor ieder wat wils

Zoals ik ondertussen al gewoon ben uit de ontelbare FIFA-games die ik gaandeweg door mijn console heb geramd, bestaat een goede sportsgame uit verschillende gamemodi. En dat is ook hier niet anders. Zo is er naast een klassieke carrièremodus ook plaats voor een enorm uitgebreide multiplayermodus. En de term ‘uitgebreid’ mag hier zeker in de meest hyperbolische vorm verstaan worden.

Ten eerste zijn er de ‘mass races’; een zeer interessante gamemodus waarbij je het kan opnemen tot tegen wel 60 andere spelers. Zoals je zelf wel al kan bedenken, kan dit inderdaad leiden tot zeer intense wedstrijden, maar dat is net wat deze modus zo bijzonder leuk maakt. Ben je eerder fan van het meer verfijnde werk, dan zijn de ‘trick battles’ ongetwijfeld iets voor jou. In deze gamemodus neem je het in teams van zes tegen elkaar op, met als doel om het meeste punten te vergaren door het uitvoeren van de meeste waanzinnige tricks.

Laat je joysticks hier dus maar de vrije loop gaan. En last but not least kan je natuurlijk altijd op je dode gemak de immense open world gaan bezichtigen. Vergeet zeker niet om je fototoestel mee te nemen!

God bless the power of next gen

Deze game zal (gelukkig) niet enkel uitkomen op de oudere generatie consoles, maar zal eveneens zijn intrede maken op de nieuwste pareltjes van Sony en Microsoft. Hierdoor kan de game natuurlijk ook uitpakken met de ondertussen meer dan gekende troeven; snelle laadtijden, adaptive triggers en haptische feedback. Dit maakt dat je beleving meer dan compleet wordt en je vervolgens ook letterlijk geen enkele seconde verliest om de game volledig uit te kammen. Bovendien is er ook de handige ‘backtrack manoeuvre’, waarmee je een harde valpartij direct terug kan rewinden om onmiddellijk verder te gaan met je race. Waarom dan nog twijfelen om die gekke tricks uit te proberen?

VERWACHTINGEN

Met Riders Republic lijkt Ubisoft de missende elementen van Steep te hebben gevonden, waarbij het centrale aspect van een sportgame behouden blijft; Win races, earn stars and unlock new events. Ik ben er dan ook steevast van overtuigd dat deze game met open armen zal worden ontvangen bij de fervente sportgame-liefhebbers. Benieuwd of ze er ook in zullen slagen om de criticasters te overtuigen. 

Riders Republic
Beschikbaar vanaf 28/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X/S
Gespeeld op PlayStation 5

Website: Officiële website

Gepubliceerd door Luca

Al sinds zijn pre-tienerjaren is deze kerel gefascineerd door games en al het moois wat deze onuitputtelijke wereld te bieden heeft. Begonnen met games als RollerCoaster Tycoon, The Sims en Ratchet & Clank, verder doorgerold naar shooters als COD, en uiteindelijk terechtgekomen bij verschillende ARPG's. Er zijn maar weinig games die hij nog niet op zijn conto heeft staan, waarbij de PS5 tegenwoordig bekend staat als 'zijn' speeldomein. Al is er echter één reeks die zijn hart ongecontroleerd sneller doet slaan, met name 'The Souls Series'. Altijd bereikbaar voor tips & tricks indien je blijft worstelen met die ene onverslaanbare demoon.