“Voor Resi-fans die graag dieper graven dan zes meter op zoek naar halfdood vertier is Infinite Darkness een lekkere, bloederige hap”

25 games, 3 CGI-films en 6 live action films in een apart universe. Resident Evil heeft goed geboerd qua lore de voorbije kwarteeuw. Een serie, die hadden ze wonderwel nog niet op hun palmares kunnen noteren. Tot nu. Met Infinite Darkness krijgen we op Netflix een CGI-reeks met het koningskoppel van Resident Evil 2 in de hoofdrol. Ook in kortere stoten krijgen Claire Redfield en Leon Kennedy genoeg terreur op hun CGI-smoelen. Is die terreur voor hen op z’n minst amusant voor ons?

Waarom Wel?

Meer Resi-lore!

Als superfan van de reeks is 2021 écht wel een topjaar. Resident Evil: Village was al een absolute knaller en met Infinite Darkness kon ik nu weer optrekken met m’n favoriet karakter van het Resi-universe: Leon. Hij is dé centrale figuur van deze serie, met Claire in een meer ondersteunende rol. De cast wordt aangevuld met nieuwe karakters die hit and miss zijn maar de meesten wisten me te boeien. Vooral Jason, de leider van de militaire “Mad Dogs” unit, is zeer interessant.

M’n enthousiasme werd matig getemperd toen ik erachter kwam dat de serie echt wel aan de korte kant is, met amper 4 afleveringen van een half uur elks. Toch is er meer dan genoeg om te ontdekken. De setting dropt je in 2006, tussen de events van Resi 4 en Resi 5 en net na de CGI-film Degeneration.

Leon heeft de dochter van de president succesvol gered uit de klauwen van de Spaanse cult. Blijkt dat er in Amerika en China ook nog nozems rondlopen. Gelukkig voor ons en voor het actiegehalte van de afleveringen.

Back to Resident Evil 4-5

De sfeer van Infinite Darkness leunt aan bij de games waartussen het gesitueerd is. Weg is de ijzingwekkende horror die we kennen van RE7 en RE8. Meer leunt het aan bij delen 4-5 en het actiefestijn dat RE6 was. Voor deze serie is dat geen nadeel, al moet je niet verwachten ooit écht te verschieten.

De CGI van Infinite Darkness toont dat de game industrie een enorm lange weg heeft afgelegd en enorm knappe eindresultaten kan voorleggen. Toch is deze reeks ook niet de absolute top vergeleken met de standaarden van vandaag. Emoties zoals bij The Last Of Us of action set pieces zoals bij Uncharted zijn er niet. Het is meer dan redelijk, zonder baanbrekend te zijn. Zeer goede voice acting van de main cast tilt het niveau omhoog.

Bioterrorisme voor experts

Het verhaal van deze Resi komt ietwat traag op gang en is bij aanvang eerder onduidelijk. Er wordt veel met incomplete flashbacks gewerkt. Wanneer alles samenkomt in de laatste twee afleveringen vond ik het een mooi geheel vormen. Leon blijft een badass die met z’n typische kille, gecontroleerde flair charmeert. Ook Claire krijgt genoeg aandacht in de rol van makeshift-detective.

De storyline doet weinig nieuws en brengt classic Resident Evil stuff. Het is intrigerend voor de fans en een must-see voor liefhebbers maar het deuntje kennen we intussen wel al. Uitbraak, bio-terrorisme, verdoken slechterik, veel zombies, geschifte eindbaas. Ja, Infinite Darkness is volgens het boekje, op één leuke twist na.

Waarom Niet?

Stop the countdown

Het zijn zaken die fans zoals mezelf nauwelijks deren maar toch had ik de makers willen zeggen de serie iéts minder als game te behandelen. Holy zombieballs, hoeveel “factory destruction countdowns” zijn er in de wereld van survival horror? Hoe vaak moet ik nog “verschieten” van een dood persoon die plotseling z’n ogen weer opent? You’ve been around for 25 years, Resi. We know the deal.

Het lijkt er enorm op dat Capcom met deze reeks nieuwe fans probeert aan te spreken die nog weinig van het universum afweten. Het verhaal is vrij standalone met knipogen voor de oldtimers. Leon moet intussen wel eens dringend naar Guinness World Records bellen. Het kan niet anders of hij heeft het record “net over de rand van een grote diepte iets vastgrijpen” verbroken. Of verdubbeld.

Stevig plot armor

Plot armor is véél te duidelijk aanwezig en sommige story beats voelen onnatuurlijk aan. Mede omdat je geen tijd krijgt om de nieuwe karakters écht te leren kennen. In een seizoen met 10 of 15 afleveringen had dezelfde storyline mooi uitgewerkt kunnen worden met de nodige dosis gravitas. Door de korte duur bleef ik achter met het gevoel van op dubbele snelheid te hebben gekeken.

Het beste deel van de reeks is duidelijk de tweede helft, die me toch wel aan het scherm gekluisterd hield. Al is dé finale ietwat teleurstellend, de build-up ernaar toe amuseert goed. De eerste helft van de reeks hergebruikt een aantal keer dezelfde beelden in flashbacks en laat dan andere zaken ineens vliegensvlug gaan.

Te weinig hersens om te vreten

Jammer genoeg is een uiteindelijke constatatie toch dat er hier veel meer in zat. Waarom men juist heeft besloten voor een reeks van 4 afleveringen in plaats van een film van 2 uur of een langere reeks snap ik niet. Gelukkig is er een basis van kwaliteit, zoals we bij de meeste Resident Evil-titels mogen verwachten.

VERDICT

6

Voor Resi-fans die graag dieper graven dan zes meter op zoek naar halfdood vertier is dit een lekkere, bloederige hap. Infinite Darkness is kort maar amusant en verkeert gezellig in de actiesfeer van delen 4-6. Het verhaal is té standaard en volgens het boekje maar komt uiteindelijk wel mooi samen. Het kent enkele amusante bloederige actiescènes onderweg. Helaas zijn er ook héél wat clichés en weet Capcom ditmaal nooit echt te verrassen. Leon blijft de badass die we kennen maar mist een squad met diepgang. Deze oneindige donkerheid is eerder vluchtig donkergrijs maar voor diehards van de reeks een must.

Pluspunten
+ Verhaal valt mooi in elkaar op het einde
+ Enkele amusante, bloederige action scenes
+ Zeer goede voice acting, interessante nieuwe personages
+ Leon is de perfecte bad-ass protagonist
+ Zombieratten

Minpunten
Verhaal volgens het boekje vol clichés (en één leuke twist)
Enkele vreemde story beats, te weinig tempo in het begin
Stop met “factory destruction countdowns”. No more.
– Ik had het leuk gevonden als iemand eens effectief een green herb had gegeten.

Resident Evil: Infinite Darkness
Nu beschikbaar op Netflix
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.