“Chivalry 2 is een ontzettend vermakelijke, hilarische en epische multiplayer game”

Chivalry 2

Tien jaar geleden, toen indiegames nog niet zo hoog aangeprezen werden als nu, wist Torn Banner Studios dankzij het geweldige Chivalry aan te tonen dat indiestudios klaar staan om originaliteit te brengen tussen het gebruikelijke aanbod AAA-releases. Ietsje later is de studio terug om ons het vervolg te serveren. Weet deze sequel ook deze keer onze smaakpapillen te verwennen?

Chivalry 2  is een multiplayer only game waarin je Middeleeuwse veldslagen uitvecht met Team Agatha of Team Mason. Dit is niet gewoon het rode team en het blauwe team. In het pauzescherm kan je de lore van beide kampen lezen en hun motieven achter beide teams beter begrijpen. Hierdoor vecht je ook met meer overtuiging voor je doel, alsof je als ridder echt moeite wil doen om onderdeel uit te maken van de overwinning van je team.

Waarom Wel?

Team Objective voelt telkens weer als een epische veldslag

De meest gespeelde modus is de 64 player mixed match, waarbij je Team Objective of Team Deathmatch kan spelen. Team Deathmatch spreekt voor zich, maar Team Objective is iets diverser in Chivalry 2 dan het in veel andere multiplayergames is. De matches kunnen makkelijk een half uur duren en zullen het aanvallende team een aantal objectieven moeten laten doen tegen een tijdslimiet, waarbij ze op het eind korte metten moeten maken met een koning of met ballista’s, aanvalstorens en stormrammen om de overwinning te kunnen claimen.

Gedurende al deze objectieven zal je in een ander gedeelte van de map vechten, waardoor je arena constant verandert en je je hier voortdurend op moet aanpassen. Dat maakt dat deze matches heel groots en episch overkomen, en dat het ook entertainend blijft om deze keer op keer opnieuw te spelen. Je hebt vaak veel ruimte om het op een andere manier aan te pakken, waardoor je heel divers je effectiviteit op het slagveld kan laten zien. Boogschieten vanop de muur? Dat kan. Stenen gooien naar mensen die de voordeur komen inrammen? Of eerder full rambo het vijandige team in spurten en ze zoveel mogelijk van de objective afleiden. Tal van mogelijkheden genoeg om je te amuseren op het slagveld.

Vechtsysteem is toegankelijker, maar nog steeds o zo lekker

Vechten is behoorlijk anders in Chivalry 2 dan het is in het eerste deel of in Mordhau. Boogschieten is een stuk aangenamer in dit deel, waardoor je ook veel meer vijanden zal trakteren op een pijl door hun hoofd of andere lichaamsdelen. Melee is ook behoorlijk anders. Weg is het timen van je block, aangezien je nu de block-knop ingedrukt kan houden. De tactiek is nu met je cursor naar het uiteinde van het vijandig wapen te mikken om deze te riposten.

Meer technieken zoals het counteren van een aanval door deze na te bootsen, een schop te geven als je vijand blockt of spurtaanvallen voegen een laag diepgang aan het hele systeem toe. Erop los rammen kan werken, maar eenmaal je al de mogelijkheden in Chivalry 2 toepast, zal je pas echt vijanden aan de lopende band kunnen afslachten. En wat voelt dat heerlijk in dit spel. Hou echter ook je staminameter in de gaten want blocken kost stamina.

Naast het aangepaste vechtsysteem, zijn er ook enkele abilities en mogelijkheden toegevoegd om je toch net iets langer in leven te houden. Ieder personage kan een bandage gebruiken om zich één keer per leven te healen, en er zijn ook classes die je met banners of medpacks kunnen healen. Soms krijg je ook een tweede kans op overleven en beland je in een downed state. Dan kan een teammate je reviven, of kan je zelfs op je eigen terug rechtkruipen als je een vijand twee keer vanop de grond kan slaan. Het maakt de game net iets verslavender, aangezien je langer in de actie kan blijven op deze manier.

Monthy Python-humor

Wat je misschien niet verwacht van zo’n bloederige game als Chivalry, is dat de humor ook heel sterk aanwezig is. Van de krijsende krijgers die andermans moeder dissen op het slagveld, tot pure slapstick humor waarbij teamleden tegen de muur worden gespiesd door een ballista of iemand die een kip naar z’n hoofd gesmeten krijgt. Dat klopt, in Chivalry 2 kan je alles wat je vindt als wapen naar iemand gooien. Kippen, bellen, schilden, zwaarden, stenen en zelfs afgehakte hoofden van vijanden kunnen tegen je gebruikt worden. Het is origineel en zorgt ervoor dat je regelmatig goed zal lachen tijdens je speelsessies. Dat maakt het ook allemaal net iets minder frustrerend als je net iets meer sterft dan je had gewild.

Waarom Niet?

Niet enorm veel content

De maps die in Chivalry 2 aanwezig zijn, zijn stuk voor stuk van topkwaliteit en er is er niet één die ik niet graag speel. Maar veel zijn het er niet. In Team Objective heb je een vijftal maps, en hetzelfde geldt voor Team Deathmatch. In Team Objective zijn de maps wel gigantisch, maar het blijft wel een karig aantal. Hopelijk kan Torn Banner Studios de game nog aanvullen met content, zodat je als speler het niet te snel beu zou worden.

Progressie valt een beetje tegen

Naast Chivalry 2 te blijven spelen om eens goed te lachen en je te amuseren, of om andere spelers aan mootjes te hakken (zie die lichaamsdelen vliegen), zijn er niet veel redenen om aan de slag te blijven. Nu ja er vallen wel heel wat wapens en middeleeuws speelgoed te unlocken, maar dat gaat redelijk snel. Door met elke class te levellen, unlock je nieuwe primary en secondary wapens. Dat is heel leuk en dat zorgt ervoor dat de eerste uurtjes in Chivalry 2 makkelijk voorbijvliegen. Maar eigenlijk heb je alles heel snel unlocked en zijn er niet zo bijzonder veel wapens, helmen en harnassen in het spel tot nu toe. Het is dus niet zo’n goede drijfveer om de game te blijven spelen. Je verdient tijdens het spelen ook geld om extra customisation items voor je mannetjes te kopen, maar dat is voor mij niet genoeg beloning voor mijn harde werk.

VERDICT

8

Chivalry 2 is een ontzettend vermakelijke, hilarische en epische multiplayer game. De matches met 64 man zijn chaotisch, maar gevuld met domme humor en rondvliegende ledematen. Het vechtsysteem is diep en toegankelijk en de maps zijn stuk voor stuk fantastisch. Het is een heerlijke game om uurtjes in te verliezen in de zomer, al had er net wat meer content in gemogen.

Pluspunten
+ Elke map is fantastisch
+ Vechtsysteem toegankelijker, maar nog steeds superleuk
+ Humor
+ Team Objective voelt iedere keer als een epische veldslag

Minpunten
– Weinig maps en modi
– Progressie kon beter

Chivalry 2
Beschikbaar vanaf 07/06/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.