Alles wat we zeker weten over Battlefield 2042

Eindelijk! Gedaan met roddels en geruchten! DICE en EA hebben Battlefield 2042 officieel voorgesteld. De hoogste tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten. Wat moet je weten over Battlefield 2042, wanneer krijgen we gameplay te zien, en wanneer en op welke consoles verschijnt de game.

Die trailer al gezien? Man, wat een episch gebeuren! De trailer draaide op beelden gemaakt met de in-game engine. Het minste wat je kan zeggen is dat het er explosief en spectactulair uitzag. Helikopters en straaljagers die tussen buidlings vliegen en mekaar uit de lucht knallen, mechanische honden, hovercrafts die over het ijs schuiven en een slachtpartij in en tussen containers. En dan hebben we het nog niet gehad over die tornado die uit het niets opduikt…

  1. Vluchtelingenstroom

In Battlefield 2042 balanceert de wereld op het randje van de afgrond. Tekorten aan voedsel, energie en schoon water hebben geleid tot tientallen mislukte staten en de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van de mensheid. Onder deze vluchtelingen bevinden zich families, boeren, ingenieurs en zelfs soldaten.  Te midden van deze crisis sleuren de Verenigde Staten en Rusland de wereld mee in een totale oorlog. Niet-gelieerde Specialists sluiten zich aan bij beide kampen en vechten niet voor een vlag, maar voor de toekomst van de vluchtelingen in deze nieuwe wereld.

2. Release en platform

Zoals we uit de trailer konden afleiden krijgen we zondag 13 juni de eerste gameplay te zien. Toeval of niet, zondag vindt ook de E3-presentatie plaats van Microsoft/Xbox en Bethesda. Wil dat dan zeggen dat de game, zoals eerdere geruchten lieten uitschijnen, dan toch bij launch op Xbox Game Pass verschijnt? Wat wel zeker is, is het volgende: Battlefield wordt op 22 oktober wereldwijd uitgebracht voor de Xbox One, de Xbox Series X|S, de PlayStation 4, de PlayStation 5 en PC via Origin, Steam en de Epic Games Store. Dus wel degelijk op beide generaties consoles. Of er dan een verschil zal zijn tussen die versies dat valt nog af te wachten.

3. Geen Operatoren maar Specialists

In Call of Duty kruipen we in de huid, of beter gezegd skins, van Operatoren. In Battlefield 2042 zijn dat Specialists, een gloednieuw type speelbare soldaat voor de franchise. Specialists zijn geïnspireerd door de traditionele vier Battlefield-klassen en worden uitgerust met een eigen unieke Specialist Trait en Specialty. Bovendien hebben ze volledig personaliseerbare uitrustingen. Als Specialist krijgen we toegang tot een geavanceerd arsenaal aan wapens, uitrustingen en voertuigen die we tijdens de strijd kunnen gebruiken. Deze krachtige nieuwe tools bieden creatieve spelers talloze opties, omdat ze de perfecte combinatie kunnen vinden die past bij hun speelstijl waarmee ze tegenstanders op het strijdveld te slim af kunnen zijn.

4. Totale oorlogsvoering

En dit alles om ons lekker online uit te leven in de volgende generatie van populaire modi als Conquest en Breakthrough. Reken trouwens ook op de grootste maps ooit voor de Battlefield-franchise. En absolute primeur: voor het eerst in de geschiedenis tot 128 spelers. Beleef de intensiteit van totale oorlog in grootschalige gevechten zoals nooit tevoren op maps boordevol dynamisch weer, gevaarlijke omgevingen en spectaculaire wereldgebeurtenissen met tornado’s die de map uiteenrijten en zandstormen die de zon verduisteren. Zeker ook het vermelden waard is Hazard Zone, niet te verwarren met de gelijknamige Rode Duivel trouwens. Dit is een gloednieuw en spannend squad-based speltype voor de Battlefield-franchise en een moderne interpretatie van de multiplayer-ervaring die kenmerkend is voor DICE, maar heel anders is dan de Conquest- of Breakthrough-modes.

5. Wat, waar en wanneer?

Battlefield 2042 kan nu worden voorbesteld en is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de (digitale) winkel voor €59,99 op PC, €69,99 op Xbox One en PlayStation 4, en voor €79,99 op de Xbox Series X en S en PlayStation 5. EA Play-leden krijgen toegang tot een proefperiode van 10 uur vanaf 15 oktober 2021 en spelers die pre-orderen krijgen eerder toegang tot de Open Beta. Spelers kunnen kiezen uit drie verschillende edities, inclusief de Battlefield 2042 Gold Edition voor €89,99 op PC en voor €99,99 op consoles, of de Battlefield 2042 Ultimate Edition voor €109,99 op PC of voor €119,99 op consoles.

6. Nieuwe Seasons, nieuwe content

Jij en de community boeken vooruitgang in Battlefield 2042 via een Seasons-systeem, dat continu nieuwe updates in het spel introduceert. Seasons, dat is geïnspireerd door nieuwe verhalen, bevat content zoals Specialist-soldaten, locaties, wapens en voertuigen. Mensen die hun Battlefield 2042 -reis willen voortzetten, kunnen de Year 1 Pass kopen en 4 nieuwe Specialists, 4 Battle Passes en 3 Epic Skin Bundles veiligstellen (”Blistered Earth”, ”Tempest” en ”Cold Blood”).

7. Dynamische omgevingen en meer ruimte

De oorlog voelt nu nog spectaculairder en groter aan op zeven enorme maps, die zijn gemaakt op basis van een vernieuwde design-filosofie. Elk strijdveld heeft meerdere unieke gevechtszones in één speelruimte. Dit zorgt voor meer variatie en zinvollere gameplay met voertuigen: tanks hebben meer ruimte om te zwerven, gevechtsvliegtuigen hebben meer luchtruim om te manoeuvreren.

Op deze maps heb je te maken met continu veranderende gevechtsomstandigheden en gameplay-uitdagingen. Speel ter plekke in op dynamische gebeurtenissen en rampen, zoals zandstormen in de woestijnen van Qatar, een raket die wordt gelanceerd vanaf het Space Centre van Frans-Guyana, en tornado’s die de betonnen jungles van Zuid-Korea bedreigen.

Zondag 12 juni krijgen we meer te zien, en hopelijk ook te horen, rond Battlefield 2042. Het startschot werd gegeven en dat klonk alvast als muziek in de oren. Laat ons hopen dat de aankomst even glorieus moge zijn. We hebben er zin in, zoveel is duidelijk.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)