“Wreckfest is pure fun en meer dan de moeite waard: ook op PS5”

Wreckfest knalde twee jaar geleden op console binnen met zeer goede cijfers. Nu ram ik alles aan gort met de PS5-versie. Na twaalf rondjes toeren valt het best op. De gemiddelde race in Wreckfest eindigt evenzeer met een slagveld als met een overwinningsrondje. In deze game zal je minstens evenveel rammen als vlammen en dat zorgt voor enorm knallende gameplay. Pure arcade fun staat centraal bij deze racegame met een stevige dosis ballen. Overkop gerold, vol deuken en uitbrandend: Wreckfest is ook op PS5 een glorieus wrakstuk.

Waarom Wel?

Toekomstig schroot

Wreckfest maakt vanaf het startsignaal duidelijk dat er geen plaats is voor realisme of simulatie. Deze game is gemaakt voor racers zoals ikzelf. Diegenen die elke bocht als een opportuniteit zien om iemand in z’n romp te raken. Elke voorligger als een potentieel t-stop slachtoffer. Elke tegenstander als een toekomstig stuk schroot.

Je gaat aan de slag met de career mode waarin je aan tientallen events meedoet. Deze gaan van enkele races en 1v1 faceoffs tot grote brawls, crash-events en langgerekte tornooien. Er zijn heel wat tracks, modes en auto’s om te ontdekken. De wagens zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Sommige events hebben specifieke vereisten, waardoor je altijd weet waaraan je dat prijzengeld kan spenderen.

Prachtige koekendozen  

Nog nooit heb ik een game gespeeld met zo’n heerlijke crashes en blikschade. Auto’s worden gereduceerd tot geblutste koekendozen. Soms zit je op 10% vooraleer je wrecked bent en probeer je uiterst voorzichtig gewoon de finish te halen: even hilarisch en spannend als een race voor de eerste plaats.

Ook anderen tonen duidelijk littekens na enkele rondjes, zeker als ze de leiding van me proberen te nemen. Banden, borden en brokstukken vliegen in het rond alsof je bij het Grieks restaurant zit tijdens happy hour.

De AI is agressief en meedogenloos ingesteld en probeert je steeds het leven zuur te maken. Op last gen had de game vaak moeite om de chaos te vertalen naar mooie graphics. Vrees niet langer: op PS5 ziet Wreckfest er gewoon keigoed uit. Schitterende lichteffecten, veel details en nauwelijks drops qua framerate: zo hoort het te zijn. Om nog maar te zwijgen van die heerlijke rock-soundtrack.

Pikdorsers en sofa’s

Naarmate je punten verzamelt kan je aan meer events meedoen en raak je hoger in level en rank. Zo stijg je uiteindelijk naar de wereldtop. Er zijn ook heel wat events die puur op de lachspieren werken. Met een driewielige zeepkist twaalf ronden overleven tegen een leger schoolbussen? Bring it. Met gemotoriseerde sofa’s jumps clearen? Komaan. Of wil je dat ik je in de prak rij met m’n pikdorser?

Qua content spendeer je de meeste tijd in je carrière, al kan je ook online aan de slag. Een duidelijke lijn is er online niet maar het is de moeite om de onnavolgbare paniek van kettingbotsingen met échte spelers mee te maken. Hét paradepaardje van deze game is het schademodel.

Gekruist geknald

Ook de verschillende parcours zijn gemaakt om zoveel mogelijk chaos en brokstukken te creëren. Met kruispunten, nauwe bochten, heel wat breekbare objecten en kruisende wegen eindigt elke race als een slagveld. Zéker als je de autoschade op “realism” zet.

Naast het aankopen van auto’s kan je deze ook naar hartenlust tunen en customizen met uitgebreide opties. Naast de racebaan is de sfeer iets minder bad-ass en toont deze game z’n ruwe kantjes.

Waarom Niet?

Niet het slimste wrak

In de menu’s mist Wreckfest de eigenheid die het on track zo goed vertaald. Tuning is niet enorm duidelijk gebracht en in het algemeen is er te weinig overzicht. Het is niet zo dat je verdwaald raakt maar het is soms lastig om te zien of je nu wel degelijk met een goede setup kan starten aan een race.

Enkele presets voor destruction derby’s en gewone races hadden handig geweest. De laadtijden zijn naar PS5-normen aan de tragere kant.

Qua moeilijkheidsgraad mocht er iets meer punch inzitten. Op expert win ik regelmatig races die ik voor de eerste keer probeer. Het is niet zo dat ik alles first try win maar van een échte uitdaging is er ook nog geen sprake geweest. Misschien hoeft dat bij een game als deze ook niet. Enkel de glimlach en nooit de frustratie: het doet potverdikke eens deugd. Wreckfest is pure fun en meer dan de moeite waard: ook op PS5.

VERDICT

8

Wreckfest brengt pure arcade fun met een hoge dosis adrenaline en testosteron. Je zal evenveel rammen als vlammen en lachen als juichen. Op PS5 is er een merkbare grafische upgrade die het schademodel prachtig in de spotlight zet. Ook de tracks liggen er knap bij en vormen een heerlijk slagveld vol schroot na enkele rondjes rakken. Met humoristische, gevarieerde events en coole auto’s met tuning en customization zijn er uren plezier met de geur van brandend rubber. Fletse menu’s en iets te makkelijke AI zijn jammer maar vlug vergeten als je iemand glorieus in de romp naar de verdoemenis knalt.

Pluspunten
+ Fenomenale crash engine & schademodellen
+ Gevarieerde races & parcours
+ Grafisch prachtig op de PS5

Minpunten
Iets te makkelijk bij momenten
Fletse menu’s

Wreckfest
Beschikbaar vanaf 01/06/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.