“Tour De France 2021 is dé titel voor wielerfanaten maar dat maakt het geen sterke game”

Robin, het is nog 20 kilometer! Het is superspannend, een Belg kan winnen! Kom meekijken!” Ik hoor het mijn pa nog steeds roepen vanuit de woonkamer tegen de tiener-gamer RoMa. Zondagmiddag stond vaak in het teken van de koers. Met evenveel enthousiasme als m’n vader vanuit z’n uitklapbare zetel in de living ging ik aan de slag met Tour De France 2021. Geeft deze wielersim genoeg redenen om de microbe volledig te laten uitzaaien?

Waarom Wel?

In het wiel

Kort samengevat is TDF voor wielrennen wat FIFA voor voetbal is. Het is mogelijks lastiger om wielrennen actief in een game om te bouwen, waardoor de manager-focused game Pro Cycling Manager op heel wat interesse kan rekenen. Met TDF21 kruip je nog meer in de huid (of het wiel) van de renners zélf, veeleer dan tactisch alles te regelen voor het team. Al gebeurt dat ook allemaal.

De jaarlijkse release van Tour De France zet de 21 verse, nieuwe etappes van de Tour in de spotlight. Er zijn met onder andere Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix nog andere toppers om te winnen aanwezig. Je kan kiezen om één specifieke race of rittenkoers te rijden, in een seizoen te starten of je eigen Pro Club uit de grond te stampen. Het duurde niet lang of het RoMa Racing Cycling Team was geboren.

Uit de wind

Qua controls is het interessant om te zien hoe deze reeks het aanpakt. Met voorzichtige toetsen op de L2/R2 knoppen regel je jouw stamina, en met precieze klikjes besluit je wanneer te demarreren, je fiets vooruit te smijten of jezelf uit de wind te zetten. Voeg daaraan toe een hele rits commando’s die je aan je teamgenoten kan geven en er is een groots tactisch element aanwezig.

Voor wielerfanaten is het makkelijk: Tour De France 2021 is de meest complete ervaring die je kan vinden. Er zitten heel wat officiële renners, teams, ritten en merken in. Het management-aspect zit goed en er zijn enkele leuke tweaks en aanpassingen tijdens de racen. Het peloton gedraagt zich meestal goed, wind speelt altijd een rol en waaiergedrag is mooi geïmplementeerd.

Ook een nieuw herstelmechanisme staat op punt en de My Tour-mode geeft je genoeg mogelijkheden om je eigen heldenkoers uit te bouwen. Fans van pedalen, zweet en een scheutje wielerterrorisme zullen zich meer dan bezig weten te houden. Zonder veel concurrentie staat TDF21 sterk maar betekent dit ook dat dit daarom een sterke game is?

Waarom Niet?

Een peloton tweelingbroers

Tour De France blijft natuurlijk een niche. Zelfs al mocht dit de grootste sporttopper ooit zijn, dan nog zouden enkel wielerfans hem kopen. In die niche staat deze titel sterk maar toch blijft het een ruw eindproduct. Grafisch is het allemaal best ondermaats te noemen.

Om te beginnen ziet elke renner er identiek uit. Gelukkig bestaan er wielertenues, of ik had nooit geweten of ik nu die massasprint had gewonnen of niet. Anno 2021 valt m’n mond hier best van open. Vijf karaktermodellen waren teveel gevraagd, blijkbaar. Ook omgevingen en zeer basic cutscenes blijven ver onder het gemiddelde. Gezichtsuitdrukkingen staan blijkbaar ook op de lijst van verboden middelen.

Ploegbaas, stop met Tinderen

De audio is niet veel beter. Dezelfde drie zinnetjes die supporters herhalen ben je meteen beu, gezucht klinkt onnatuurlijk en de remmen tegen 70 kilometer per uur klinken alsof ik m’n ouwe getrouwe velo die ik kreeg voor m’n plechtige communie parkeer bij de bakker.

De AI is bij momenten alert en slim maar durft nog steeds dom uitvallen. Vooral de ploegbaas die instructies geeft lijkt wel op een Switch te spelen tijdens de wedstrijden. “Laat de koplopers maar gaan, er zitten geen klassementsrijders bij”, zei hij vol vertrouwen, terwijl het peloton voltallig met 53 minuten achterstand op een handvol rijders binnenkwam. Iedereen buiten de toegelaten maximum tijd. De Tour zat erop na twee ritten.

Evene… poet?

Zo’n zaken doen het realisme snel afbrokkelen. Vaak genoeg zei de ploegleider dat het tempo niet hoger moest om de vluchters te pakken en zag ik een kwartier later de ritzege naar random coureur X gaan. Massasprinten en bloedstollende finales maken veel goed maar het lijkt soms arbitrair om deze te halen. Ook is er in het algemeen weinig écht nieuws ten opzichte van Tour De France 2020.

Naast de AI-frustraties en beperkte grafische pracht is het best lullig dat er héél wat gaten qua licenties blijven. In het peloton rijden naast Stybal, Alaphilix en Evenepoet: ik waan me in een slechte low-budget remake van een kaskraker. Een extra nadeel wanneer alle onderbetaalde B-acteurs er exact hetzelfde uitzien: niet zo scherp. Je moet niet top zijn om deze ronde te winnen.

VERDICT

4

Tour De France 2021 is dé titel voor wielerfanaten maar dat maakt het geen sterke game. Er zijn genoeg spelmodi en leuke, uitgebreide tactische opties maar eenmaal op de pedalen ziet het er belabberd uit. Elke renner ziet er exact hetzelfde uit, omgevingen en fans zijn grafisch minder dan matig. De audio is irritant onnauwkeurig en remmen klinken als die van m’n fiets die ik kreeg voor m’n plechtige communie. Ploegleiders schreeuwen vaak incorrecte informatie en de AI doet soms vreemde dingen. Renners zonder licentie zoals Stybal en Evenepoet maken het besef compleet: je kan sprinten maar hebt weinig reden tot juichen.

Pluspunten
+ Genoeg spelmodi met uitgebreide My Tour-mode
+ Diepgaande, tactische opties
+ De beste optie voor wielerfanaten (bij gebrek aan competitie)

Minpunten
Grafisch minder dan matig
AI doet soms vreemde dingen
Ploegleiders geven foute info en slechte tips. Geen Tinder tijdens de koers heb ik gezegd!
– Alle renners zien er exact hetzelfde uit
– Stybal, Evenepoet, Alaphilix: het haalt je makkelijk uit de ervaring
– Onnauwkeurige audio die snel repetitief is

Tour de France 2021
Beschikbaar vanaf 03/06/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.