“Metro Exodus Enhanced Edition is een nog betere versie van een reeds fantastische game”

De derde iteratie in de Metro-franchise, Exodus, is een game die niet de erkenning heeft gekregen die het verdiende. De Metro-games waren altijd al vermakelijke, verhaalgedreven First Person Shooters, maar Exodus was speciaal. 4A Games kreeg voldoende lof van critici en consumenten, maar toch werd de game amper vermeld in Game of the Year-discussies. Hopelijk is de release van de Enhanced Edition een goede reden om dat nog eens serieus te heroverwegen.

Waarom Wel?

Een van de beste single player FPS van deze generatie

Shooters zijn niets bijzonders meer de dag van vandaag. Het grootste deel van de games die tegenwoordig uitkomen, hebben te maken met kuntsmatige poppetjes vol lood te pompen met allerlei geschut. Toch zie je de laatste tijd zelden nog shooters die geen multiplayer-gedeelte hebben en zich volledig focussen op het verhaal. Exodus is op die manier al best bijzonder, maar de manier waarop ontwikkelaar 4A Games het aanpakt in Exodus is nog unieker.

Metro Exodus is opgesplitst in vier grote gebieden die je open zal kunnen verkennen, maar die stuk voor stuk hun eigen twists met zich meebrengen. De volkeren die er vertoeven bijvoorbeeld, zullen telkens hun eigen ideologieën hebben. Al snel begin je te merken dat de mensen die je neerschiet in deze game, geen echte vijanden zijn. Eerder mensen die een obstakel vormen naar je doel, en daarom uitgeschakeld moeten worden.

Subliem moraliteitssysteem

Gedurende de hele game zal je dus heel goed moeten opletten hoe je iedere situatie aanpakt. Meestal zullen je crewmates je duidelijke suggesties geven, zodat je eerder op een stille manier een kamp binnensluipt in plaats van simpelweg iedereen vol lood te pompen. Dat op een morele manier aanpakken, heeft invloed op de gebeurtenissen binnen de game. Zo kunnen bepaalde personages sterven als je dit niet op de manier aanpakt dat de game het wil, en zal je einde ook veel deprimerender zijn als je de regels niet goed genoeg hebt opgevolgd.

De sidequests in Metro Exodus zitten ook verweven in dit moraliteitssysteem. Een klein meisje helpen haar teddybeer terug te vinden of een gitaar terugvinden voor een crewmate, geeft je niet zoals in andere games directe beloningen. In plaats daarvan boost het je moraliteit en zal het effect hebben op de sfeer binnen je crew. Stepan zal bijvoorbeeld regelmatig een nummer op z’n gitaar spelen als je deze kan terugvinden in het eerste biotoop. Sidequests vervolledigen is hierdoor net iets verleidelijker, omdat het echt invloed heeft op de wereld en je omgeving.

Niet alleen een FPS, maar ook een survival-game

Metro heeft altijd al een aantal survival-elementen gehad. De filters waar je zuinig mee moest omspringen bijvoorbeeld, zodat je de met straling gevulde omgevingen rustiger kon verkennen. In Exodus doen ze er nog een schepje bovenop en speelt crafting hier ook een belangrijke rol in. Overal in de wereld kan je materialen verzamelen, waarmee je kogels, filters en health kits kan craften. Dit is echt essentieel om ver te geraken in de game, waardoor je constant geneigd bent om ieder gebouw te gaan uitpluizen voor materialen. Het voegt een laag aan de game toe die Metro nooit eerder gehad heeft.

Visueel een van de mooiste games ooit

Als je het geluk hebt een ray tracing-videokaart in je bezit te hebben, dan ga je smullen van de graphics van deze Enhanced Edition. Metro Exodus was oorspronkelijk al een bloedmooie game, maar nu krijg je zelfs uitgebreidere ray tracing-lichteffecten en de mogelijkheid DLSS 2.0 aan te zetten voor een betere performantie. Het resultaat is, tout court, de mooiste game die ik ooit op mijn pc heb gespeeld. De omgevingen zien er verbluffend uit en de lichteffecten zijn de mooiste die ik tot nu toe heb mogen aanschouwen op mijn pc. De graphics zijn zo mooi dat het de immersion nog zoveel groter maakt. Het mooiste is nog dat je al deze extra opties voor geen extra kosten krijgt als je de originele game al in je bezit hebt.

Waarom Niet?

Domme kunstmatige intelligentie

In Metro Exodus word je aangemoedigd om de meeste situaties op een stille manier aan te pakken en niet teveel mensen te doden. Hierbij zal je merken dat de kunstmatige intelligentie van je vijanden niet enorm slim is. Soms zullen ze je niet zien als je er vlak naast staat, en soms beginnen ze al door muren te knallen. Over het algemeen zijn de vijanden helemaal niet slim, wat in zo’n geloofwaardig universum wel een beetje de ervaring in de weg kan lopen.

VERDICT

9

Metro Exodus: Enhanced Edition is een verbeterde versie van een fantastische game die iedereen met een voorliefde voor FPS moet gespeeld hebben. Als de fenomenale graphics geen reden genoeg zijn, dan zullen het verhaal, de survival-elementen, de uitstekende gameplay of het sublieme moraliteitssysteem je wel over de streep halen. De domme kunstmatige intelligentie kan nu en dan de immersion breken, maar dat weerhoudt de game er niet van een enorme impact op je achter te laten eenmaal de credits rollen. Goed om weten: PS4- en Xbox One-gamers die de game al hebben kunnen vanaf 18 juni op next-gen consoles de Enhanced Edition als gratis upgrade downloaden.

Pluspunten
+ Geweldige single player-verhaallijn
+ Visueel oogverblindend
+ Subliem moraliteitssysteem
+ Uitstekend als FPS en als survival-game

Minpunten
– Bij momenten domme AI


Metro Exodus Enhanced Edition
Beschikbaar vanaf 06/05/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website (MAAK ER EEN LINK VAN)


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.