“DOOM 3 VR is een volwaardige game die ontzettend goed is in VR”

Je kan jezelf moeilijk een gamer noemen als er geen belletje gaat rinkelen bij het woord ‘DOOM’. Bombastische heavy metal gecombineerd met vliegende ledematen van demonen zijn slechts enkele van de redenen dat DOOM doorheen de jaren de aders van gamers vol adrenaline wist te pompen. DOOM 3 pakte het anders aan door de protagonist kwetsbaarder te maken en een grotere klemtoon te leggen op survival-horror. Hiermee is het derde deel het zwarte schaap van de franchise, maar daarmee ook net de ideale game om naar een VR-formaat over te zetten.

Waarom Wel?

DOOM 3 lijkt wel gemaakt voor VR

Naarmate je DOOM 3 meer en meer met de headset zit te spelen, begin je te merken dat de game en Virtual Reality een perfect fit zijn. De game werd toen reeds geprezen om z’n lichteffecten en sfeer, en die komen nog veel beter tot z’n recht in VR. De flashlight is je grootste vriend, aangezien de game grotendeels erg donker is en de demonen zich graag in de schaduwen verstoppen. Het resultaat is een videogame die je meer jumpscares zal bezorgen dan de tien beste horrorfilms tezamen. Vijanden verstoppen zich in de kleinste hoekjes, besluipen je langs achter en staan achter deuren klaar om je te bespringen. Allemaal zoveel imposanter in VR.

Als je een PlayStation VR Aim Controller hebt

Ik ben al sinds de release van Farpoint een grote fan geweest van de Playstation VR Aim Controller, en dat is nog maar eens gebleken tijdens het spelen van DOOM 3 VR. Als je deze controller in bezit hebt, dan is dit de manier bij uitstek om deze game te spelen. In dit spel maak je geen gebruik van Aim Down the Sights, maar helpt een gepast lasertje voor ieder wapen je om met precisie je vijanden uit te schakelen. Old-school, maar het werkt gewoon perfect. De donkere kamers met je wapen verlichten voelt tevens heel snel als een tweede natuur aan. Niet getreurd als je deze controller niet hebt, de besturing met de gewone DualShock-controller werkt ook erg goed! Move-controllers worden niet ondersteund.

Als je een iets langere VR-game wil spelen

Een van de grootste problemen met VR-games is vaak dat ze meer als tech demos overkomen in plaats van volledige games. Dat probleem heeft DOOM 3 helemaal niet. De campaign zal je meer dan tien uurtjes in beslag nemen, en ook alle uitbreidingen zijn bijgevoegd in deze editie. Het prijskaartje weet het hierdoor wel zeker te rechtvaardigen!

Waarom Niet?

Grafisch gedateerd

Je kan er niet omheen kijken dat de game grafisch toch al wat jaren op de teller heeft staan. DOOM 3 zelf verscheen in 2004 en deze DOOM VR is natuurlijk geen remake of enhanced versie met alle toeters en bellen zoals we dat tegenwoordig gewoon zijn van remakes/remasters van games zoals bijvoorbeeld Crash Bandicoot of The Last of Us Part 1. Anderzijds horen demonen er echter lelijk uit te zien, want hoe lelijker ze zijn hoe sneller je zal verschieten.

Daar kunnen we meteen aan toevoegen dat mensen die geen fan zijn van VR of die mogelijks met hartklachten en te lage/hoge bloeddruk zitten, deze game ook best links laten liggen. Want verschieten zal je, en je hartslag zal meer dan eens pieken en ongekende hoogtes bereiken. Het is maar dat je achteraf niet kan zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben…

VERDICT

7

DOOM 3 VR is een game die twee richtingen uit schiet. Aan de ene kant is het een volwaardige game die ontzettend goed in VR werkt en je voor een vermilderd prijskaartje een klassieker in een volledig nieuw formaat laat beleven. Aan de andere kant voelt het als een stap achteruit op visueel vlak als je net een game als Walking Dead: Saints and Sinners hebt zitten spelen. Het behoort hierom niet bij de grote VR-toppers op het platform, maar het is wel een ontzettend goede deal als je nog een reden zocht om deze uitstekende game (nog) eens te beleven.

Pluspunten
+ Ontzettend immersive met de PlayStation VR Aim Controller
+ Next level angstaanjagend
+Stevige brok content voor lager prijskaartje

Minpunten
– Grafisch een van de zwakkere VR-titels
– Je merkt te frequent dat je een oude game aan het spelen bent
– Eerste uurtje komt niet goed tot z’n recht in VR

DOOM 3: VR Edition
Beschikbaar vanaf 26/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PC
Gespeeld op PlayStation 4 PSVR
Website: Bethesda.net


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.