fbpx

“Pacer is een verdomd uitdagende en plezante anti-gravity racegame”

Wanneer ik Pacer voor de eerste keer opstartte overviel me meteen een nostalgisch gevoel. De game deed mij met veel plezier terugdenken aan de hoogdagen van de ultieme anti-gravity racegame WipeOut. Of Pacer ook een tijdloze klassieker gaat worden valt nog af te wachten.

Als je niet bekend bent met het gegeven anti-gravity-racer, leg ik het concept graag kort even uit. Al spreekt het voor zich als je naar mijn screenshots kijkt. In Pacer bestuur je een schip dat iets boven het circuit zweeft. Bovendien haal je waanzinnig hoge snelheden, denk aan 800 km/u en meer.

Het sturen doe je voornamelijk met de schouderknoppen. Door deze in te drukken maak je scherpe bewegingen, waardoor timing van groot belang is. Eens je de timing en controls onder de knie hebt, is het absoluut genieten. Hierdoor is kennis van het circuit en het beschikken over goede reflexen een dik pluspunt. Dit alles zorgt voor een unieke race-ervaring die de nodige gewenning vraagt. Maar daarover later meer.

Waarom Wel?

Tot de tanden gewapend

Je hebt de keuze uit flink wat verschillende modi waarin je het beste van jezelf kan geven. Een van de leukste modi vond ik de standaard- en eliminatieraces. Maar er zijn ook modi waarbij je gebruik maakt van wapens om je tegenstanders uit te schakelen. Tijdens de race kan je in ware Mario-Kart-stijl over lichtgevende iconen vliegen. Deze geven geen aanvalswapens, maar laden eerder gekozen wapens op.

Voor de race moet je een keuze maken uit verschillende wapentypes om je tegenstanders te kunnen aanvallen. Ga je voor snelle machinegeweren, of kies je voor raketten? Alles heeft zijn voor- en nadelen, waardoor je best alles test om uit te zoeken welke wapens het best bij je speelstijl passen.

Online multiplayer

Wanneer je het wel wat gezien hebt en denkt dat je het racen tegen de computer wel onder de knie hebt, is het tijd om een niveau te stijgen. Pacer bevat ook een online multiplayer waarin je jouw stuurmanskunsten kan meten met andere gamers. En je kan zwart op wit bewijzen dat jij de beste anti-gravity-racer bent, want al jouw tijden worden bijgehouden in wereldwijde leaderboards.

In deze online races, die ook hier best chaotisch en uitdagend kunnen zijn, neem je het op tegen negen andere gamers en dit in zeven verschillende modi. Gelukkig koos ontwikkelaar R8 Games voor het inzetten van dedicated servers, waardoor ik bijna geen problemen ondervond tijdens de online races die ik reed.

Audiovisueel dik in orde

Op grafisch vlak is de game dik in orde. Zeker voor een indie-game flitst Pacer bij momenten van het scherm. Het futuristische uiterlijk in combinatie met de neonstralen zorgt voor een geweldige sfeer. Dat dit alles ook nog eens in 4K en een stabiele 60fps op m’n scherm getoverd wordt, maakt het feestje compleet.

En over een feestje gesproken. De soundtrack pompt voortdurend opzwepende electronische muziek door je speakers. Of je hier nu fan van bent of niet, de soundtrack past wél perfect bij wat er op je scherm verschijnt.

Waarom Niet?

Futuristisch gedateerd

Op zich is er weinig mis met Pacer. De gameplay flitst als een stroboscoop op je beeldscherm en dankzij de vrij stabiele framerate van 60fps is het besturen van je schepen een droom. Toch weerhouden enkele kleine details de game ervan om een echte topper te zijn en zich naast WipeOut te hijsen.

In de eerste plaats is de aankleding van de game nogal mager. De menu’s zijn saai en eentonig en het is bij momenten een sleur om door de verschillende opties te gaan. Het voelt allemaal iets te generiek en vooral te gedateerd aan. Zeker wanneer je jouw wapenloadouts wil aanpassen.

Beginnersgeluk

Dit brengt me meteen ook bij een ander minpunt. Hoewel de gamemodes waarin je jouw wapen mag gebruiken best leuk zijn, voelt het toch aan dat je vooral door geluk wint in plaats van kunde. En dat kan voor de nodige frustratie zorgen in een game waarbij je er alles aan moet doen om zo weinig mogelijk fouten te maken. Ook voelen de wapens niet aan alsof ze veel schade veroorzaken. De machinegeweren zijn vrij suf en ook de explosies na een raketaanval zijn verdacht klein.

En dan ben ik aangekomen bij mijn laatste punt. Eentje waarmee je als nieuwkomer in dit racegenre zeker even bij stil moet staan. Anti-gravity racers zijn geen makkelijke racegames. Doordat je schepen zweven heb je geen tractie waardoor alles wat ‘zweverig’ (pun intended) aanvoelt. Het scherp aansturen van een bocht vergt dus enige oefening en dat geldt voor de hele game. Je zal de eerste paar races serieus op je tanden moeten bijten wanneer je voor de zoveelste keer met je schip de afsluiting ramt. Maar zet door, want dan ontdek je hoe leuk Pacer wel is.

VERDICT

8

Pacer slaagt er wonderwel om je af en toe terug te katapulteren naar eind jaren ’90. Een periode waarin anti-gravity-racers, dankzij het grensverleggende WipOut waanzinnig populair waren. Pacer deed mij met veel weemoed terugdenken aan deze games. En dat bedoel ik positief, want racen met Pacer is even uitdagend als dat het leuk is. De besturing vraagt enige gewenning en ook parcourskennis is een absolute must. Eens je dat hebt, vlieg je tegen duizelingwekkende snelheden over de circuits. Dat de game daarbij ook strak op 60fps blijft draaien is een dikke plus. En dat de carrière wat hol is en niet alle events even leuk zijn, neem ik er voor lief bij.

Pluspunten
+ Heerlijke anti-gravity racer
+ Strakke controls
+ Vloeiende gameplay in 60fps
+ Opzwepende electro-soundtrack
+ Online multiplayer

Minpunten
– Steile leercurve
– Carrière voelt leeg aan
– Wapensysteem weinig interessant
– Niet alle modi even leuk

PACER
Beschikbaar vanaf 09/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / PC
Gespeeld op Xbox One
Website: pacergame.com


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: