fbpx

“De next-gen VR-controllers van PlayStation lijken een enorme stap voorwaarts te worden.”

PSVR Next-gen Controllers

Bijna een maand geleden kondigde Sony vanuit het niets aan dat ze werken aan een nieuwe versie van hun PlayStation VR-headset die specifiek ontwikkeld is voor de PlayStation 5. Vandaag gunt het Japanse bedrijf ons een blik naar hoe de controllers eruit zullen zien én welke features ze bevatten.

De nieuwe controller moet ervoor zorgen dat we als gamers een grotere betrokkenheid gaan voelen bij het spelen van VR-games en -ervaringen. Daarom heeft Sony ervoor gekozen om de positieve punten van de DualSense-controller te integreren in deze nieuwe VR-controllers.

Design

Het eerste wat opvalt wanneer je naar de nieuwe controllers kijkt is de heel specifieke vormgeving. Weg en vergeten zijn de langwerpige Move-controllers met een opvallende lichtbol bovenop. De nieuwe generatie VR-controller ziet er een pak strakker én futuristischer uit door zijn bolvormig ontwerp. Hierbij is ergonomie heel belangrijk geweest zodat je op een natuurlijke wijze de controller kan vasthouden. Zonder dat het volgens Sony krampachtig moet gaan aanvoelen.

Aanrakingsdetectie

De grootste vernieuwing is ongetwijfeld de finger touch detection zoals Sony de feature noemt. Dit zorgt ervoor dat de VR-controller in staat is om aanrakingen te voelen, ook op plekken waar er geen knop zit. Dit zou moeten werken met je duim, wijs- en middelvinger. Hoe dit exact is zijn werk gaat, is voorlopig nog even koffiedik kijken. Maar ik veronderstel dat dit eenzelfde techniek zal zijn zoals het touchpad op de DualShock 4 en DualSense-controllers.

Tracking

De tracking, of het lezen van je bewegingen, wordt volgens Sony gelezen door de nieuwe VR-headset. Deze volgt een tracking ring die aan de onderkant van de nieuwe controller zit. Of dit ook wil zeggen dat de headset zelf zijn positie zal bepalen door middel van inside-out tracking, is niet geweten. De kans bestaat dat er nog een aparte camera aangeschaft moet worden. Maar dat is op dit moment nog koffiedik kijken.

Adaptieve triggers

Zowel de linkse als de rechtse VR-controller zal beschikken over adaptieve triggers. Deze triggers zullen, net zoals bij de PS5 DualSense-controller, de mogelijkheid hebben om de spanning aan te passen waardoor je als gamer meer of minder kracht moet zetten om ze in te drukken. Bij het afvuren van een shotgun zal je, net zoals bij de DualSense, voorbij een ‘klik’ moeten duwen, net zoals in het echt. Dit moet ervoor zorgen dat je helemaal ondergedompeld wordt in je VR-beleving.

Haptische feedback

De nieuwe controllers hebben ook de gekende haptische feedback meegekregen. Hierdoor worden de trillingen die je ervaart een pak genuanceerder dan de vorige generatie rumble feedback. Doordat de trillingen veel kleiner kunnen zijn, krijgen de ontwikkelaars van VR-games meer mogelijkheden om je verschillende ondergronden en textures te laten voelen.

Knoppen en analoge sticks

Het spreekt voor zich dat deze nieuwe VR-controllers ook over de gekende PlayStation-knoppen zal beschikken. Zo vinden we op de rechtercontroller het kruisje- en de cirkeltoets terug. Daarnaast vinden we daar de optietoets, een analoge stick en de R1-gripknop en R2-trigger terug. Met deze gripknop zou je bijvoorbeeld objecten kunnen oprapen in games. Op de linkercontroller vinden we dan weer de andere analoge stick, de Create-knop en de driehoek- en vierkantknop terug. Ook hier is een gripknop (L1) en een trigger (L2) aanwezig.

Ik had om eerlijk te zijn grote twijfels over wat Sony ons zou voorschotelen voor de nieuwe generatie in VR. Maar dit nieuws doet mij alvast hopen op een goede afloop. Het enige wat wij gamers nodig hebben, naast fantastische en innovatieve hardware, is ondersteuning met goede games. Laat ons hopen dat de ontwikkelaars dit ook zo zien en dan staat er ons een mooie VR-toekomst te wachten op de PlayStation 5…

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“De next-gen VR-controllers van PlayStation lijken een enorme stap voorwaarts te worden.”'

  1. Ik hoop dat er eindelijk eens een studio werkt aan een mooie RPG in VR met next gen gfx weliswaar en niet zo van die crappy party games.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: