fbpx

“Modern Warfare III is een teleurstellende, inspiratieloze hutsepot”

Modern Warfare 3

Twintig jaar Call Of Duty! De iconische shooter-reeks heeft ons de voorbije twee decennia talloze iconische momenten bezorgt. Gaat deze MW3 mee feestvieren en COD naar nieuwe hoogtes brengen? Het korte antwoord is: absoluut niet. Er zit zeker heel wat plezier in deze FPS, maar dat ligt vreemd genoeg totaal niet aan de nieuwigheden. Modern Warfare III is een chaotisch samenraapsel van heel wat zaken, wat voor een enorm uitdagende reviewtaak zorgde.

Waarom Wel?
Statements

Sta me toe te beginnen met een statement: Call Of Duty is een topreeks. Al twee decennia lang trekt het jaarlijks gigantische hoeveelheden gamers aan en dat heeft z’n redenen. De formule van COD wérkt en het schietplezier is altijd aanwezig. Zelfs een matige COD-game heeft nog altijd een solide basis die we intussen stilzwijgend gewend zijn.

Dat brengt me organisch tot bij statement twee: je weet wat je krijgt met Call Of Duty. En ergens wíllen we dat ook als gamers. De probeersels die doorheen de jaren gefaald zijn kan je nog moeilijk op één hand tellen, maar de razendsnelle 6v6 multiplayer combat in compacte maps overleeft alles. Voeg daar een ijzersterke campaign aan toe en een zombie-mode, en je hebt een game waar je makkelijk een jaar op kan hard gaan.

Back to 2009

Dit jaar krijgen we een campaign die meteen het verhaal van Task Force 141 verderzet. Net zoals in de originele Modern Warfare-trilogie neem je het nu op tegen de ultieme bad guy Makarov. Dit levert een vier à vijf uren story op. De Hollywood-momenten zijn zeker aanwezig en er zijn enkele scènes die me aan m’n scherm gekluisterd hielden. De helft van de campagne bestaat echter uit “open combat”-missies, die keihard tegenvallen. Daarover wijd ik uit in het negatieve tweede deel van deze review.

Online gaan we aan de slag met de zestien originele maps van Modern Warfare 2 (2009). Deze iconische COD ligt me zeer nauw aan het hart, omdat ik dat jaar héél wat vrienden online heb leren kennen. De veldslagen die we uitvochten in Favela, Terminal, Rust en andere maps zijn nog steeds legendarisch. De formule die de devs dit jaar gebruiken teert enorm op jeugdsentiment, maar werkt wel.

Niet vanaf nul

Je kan je operators, guns en attachments die je vorig jaar hebt verzameld trouwens gewoon overzetten en meenemen. Sommigen vinden dit super, ik vind het jammer. Ik ben van mening dat je in een nieuwe game vanaf nul begint. Binnen mijn eerste minuut online werd ik afgeknald door Nicki Minaj met een ruimtegeweer. Dat vond ik best jammer.

De zombie-modus is ook anders dit jaar. Er is voorlopig geen round based map, maar je neemt het in de nieuwe Warzone-hemel van Urzikstan op tegen de hordes terwijl je missies voltooid. Helaas keer ik hier ook in detail op terug in de onderliggende “Waarom Niet?”-sectie.

Sterke standaard

Grafisch is alles best oké naar COD-normen en ook de audio is lekker. De gunplay is vlot en gevarieerd, de customisation diepgaand. De basis van COD blijft goed. Maar eenmaal je deze basis voorbij bent, volgt hét grote probleem van deze jaargang. Wat is er nu eigenlijk effectief van Modern Warfare 3? Waar ligt de identiteit van deze game?

Waarom Niet?
De geruchten waren juist

De voorbije jaren heeft Call Of Duty al sterk ingezet op de samensmelting van z’n games. Op m’n PS5 dien ik nu eerst op de algemene game “Call Of Duty” te klikken, vooraleer ik effectief kan zeggen welk spel ik wil spelen. Warzone, MW2, MW3, … Het bloedt allemaal steeds meer in elkaar over.

Het lijkt soms alsof de hele wereld COD speelt, maar de verkoopcijfers van vorig jaar (MW2) vielen toch tegen. Het gerucht gaat dan ook dat COD normaal gezien een jaartje zou overslaan en DLC zou uitbrengen voor MW2, maar uiteindelijk tóch voor een full release wou gaan om de cijfers te boosten.

Dat is ook exact hoe deze MW3 aanvoelt. Als een veredelde DLC-pack. Nieuwe maps zijn er niet. Uiteraard spelen de MW2-remakes geweldig, maar daarvoor kan ik toch geen bonuspunten geven aan dit product? Er zijn zelfs volledige loadouts uit MW2 die zich een weg banen naar de multiplayer, net als de operators. Qua gameplay is er geen verschil met de editie van vorig jaar.

Sfeerloos & inspiratieloos

De zombie-mode is voor mij een grote teleurstelling. Het speelt als Warzone tegen zombies, maar heeft op geen enkel moment die gekende sfeer, spanning en mysterieuze vibe van de zo geliefde modus. De missies zijn banaal en raak je snel gewend. Er zitten wel enkele leuke ideetjes in, maar weinig tot geen waarvoor ik de zombie-mode opzet. We zijn lichtjaren verwijderd van de spanning en heerlijke gameplay van maps zoals Mob Of The Dead, Kino Der Toten en Tranzit.

Warzone heeft niet enkel de zombie-mode geïnfecteerd maar is ook volledig ingebouwd in de campaign. De “open combat”-missies laten je droppen, een loadout verzamelen en enkele gekende missies voltooien. Klinkt bekend, niet? Van de handvol missies die dan wél lineair en filmisch zijn, brengen enkele je dan nog eens terug naar Verdansk, de originele Warzone-map. Zijn de spelers van COD dan écht zo weinig waard voor de developers?

De dood van creativiteit

Ik zou me echt beginnen afvragen of de developers het zélf niet jammer vinden dat ze zo weinig nieuws mogen brengen. Er zit heel, héél veel recyclage in deze Modern Warfare III. Zoveel dat het een schande is om dit als “nieuwe” game te labelen, en er een full-game price voor te vragen. Het doet me pijn, maar voor mij is deze jaargang een dieptepunt van de hele reeks.

Grappig genoeg betekent dit alles niet dat ik de game niet meer zal spelen. Daarnet had ik een sessie met m’n crew van een slordige vier uur. De originele MW2-maps wérken gewoon en katapulteren me meteen terug naar m’n tienerjaren. Je had me moeten zien snipen in Wasteland, het was gewoon geil.

Wat MW3 écht is

Ik snap dat het tegendraads is om een game die me waarschijnlijk nog heel wat uurtjes plezier zal geven laag te scoren. Maar sorry, ook mét geslaagd jeugdsentiment weiger ik om dit eindproduct een applaus te gunnen. Call Of Duty heeft nog nooit zo weinig moeite en creatieve input voor de dag gebracht.

Deze game buizen is dan ook een statement. Puur op basis van spelplezier zou ik de score kunnen opkrikken tot een 6 (nog steeds geen game of the year dus), maar dat ga ik niet doen. De gameplay die vlot speelt, dat is niet MW3, dat is MW2 (2022). De maps die zalig zijn, dat is niet MW3, dat is MW2 (2009). De nieuwe zaken in de campaign en zombies, dat is niet MW3, dat is Warzone. Wat is MW3 dan wél? Een heel teleurstellende episode in de roemrijke geschiedenis van Call Of Duty.

Trailer

VERDICT

4

Modern Warfare III is een teleurstellende, inspiratieloze hutsepot die nooit als full-game bedoeld was. Plaats voor creativiteit is er niet: zowel de campaign als de zombies-mode voelen meer aan als een zwakke versie van Warzone. De multiplayer brengt wel uren plezier, al is dat dankzij de terugkeer van de iconische originele MW2-maps. Het jeugdsentiment wérkt, maar daarvoor geef ik deze “nieuwe” game geen bonus. De onafgewerkte staat op launch day bevestigt wat de gerecycleerde content al deed vermoeden: COD heeft nog nooit zo weinig respect voor z’n spelers gehad. MW3 heeft geen identiteit en alles wat wél geslaagd is, heeft het te danken aan eerdere titels. De oorlog is verloren.

Pluspunten
+ Sterke basis
+ Hectische online fun is present
+ Jeugdsentiment dankzij iconische originele MW2-maps

Minpunten
– Overal recyclage
Slordige campaign met slechte “open combat”-missies
– Zombies zijn sfeerloos
– Geen inspiratie, geen creativiteit
Alles wordt een beetje meer Warzone
– Dit was nooit bedoeld als een full game
Kleinere bugs in-game en in de menu’s
Heel veel slechte spawns op launch day

Call of Duty: Modern Warfare 3
Beschikbaar vanaf 10/11/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

5 gedachten over ““Modern Warfare III is een teleurstellende, inspiratieloze hutsepot”

  1. Ik geef het een 4 compleet het spel niks bijzonders aan en die camlaign verloop heel vaag soap gaat dood en dat was het !

  2. COD 1 statische bende vanaf dag 1. Geen verwoestingen of gebouwen die instorten etc. Niet meegegroeid met hun publiek dat ook 20 Jr ouder is geworden.

  3. Tweedehands game oude zooi call of duty moet ons eigenlijk tegemoet komen ivm cod points gratis en tiers en Battlepassen gratis

  4. Slechtste game die ik dit jaar heb gekocht. Massaal gehyped maar inhoudelijk helemaal kut. Ik vind het er soms bijzonder mooi uit zien (vooral 1e missie in de campaign) en vaak maar mwah. Er zitten ook nog een hoop fouten in. Neem het behalen van de daily missies, als je daar mee klaar bent zou je daarna met elke win een punt moeten behalen. Echter werkt dat niet en krijg je niks.

    Wat ik ook helemaal niks vind is dat je eerst mw3 moet starten en als je dan warzone 2 of mw 2 wilt spelen dan sluit mw3 en start mw2/wz2 weer op. Waarom waarom waarom. Is er krapte op de battlenet launcher? Maak daar gewoon een button voor elke game. Stop met het maken van zulke domme keuzes. Sommige menu’s zijn ook zo dom geprogrammeerd. Kies voor attachements ga je met je pijltjes toets naar links of naar rechts om erdoor heen te scrollen, dat werkt prima, heb je dan je keuze gemaakt dan druk je toch op enter om het op je gun te zetten neeeeeee in dit geval open je met enter weer een ander menu. Waarom zou het dat menu openen. Totaaaaaal onlogisch. Ik vraag me sterk af of ze uberhaupt grondig testen.

  5. Gewoon laten wegrotten in de budgetbak deze rotzooi. Wat ben ik blij dat ik het niet gekocht heb.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: