fbpx

“Immortals of Aveum is de beste fps van het moment”

Een nieuwe IP daar heb ik altijd zin in. Ik hou er namelijk van om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe game ervaringen op te doen. Immortals werd ontwikkeld door Ascendant Studios, en dit onder toezicht van Electronic Arts. Immortals of Aveum is een first person shooter overgoten met een scifi en magisch sausje. Of dit een lekkere combinatie is, dat ontdek je in onderstaande review.

Waarom Wel?

Een boeiende verhaallijn

Al eeuwen is er een oorlog aan de gang, genaamd de Everwar. Eerst was het een strijd tussen vijf koninkrijken, maar drie daarvan werden al snel tot as herleid. Twee facties houden echter moedig stand tegenover elkaar, namelijk Lucium en Rasharn. Deze twee strijden onder elkaar om te bepalen wie krachtig genoeg is om als laatste over te blijven en zo de volledige controle over de magie te beheersen.

Jij speelt als Jak, een arme rakker die in het lager geklasserde deel van Lucium woont. Hij overleeft daar met enkele vrienden. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en dat is om opgenomen te worden in het leger, zodat ze hun bijdrage kunnen leveren om Lucium een stapje dichter bij de overwinning te krijgen. Maar Jak is helaas niet krachtig genoeg, althans dat denkt hij.

De Rasharn valt hun woonplaats aan en dit heeft catastrofale gevolgen. Jak is een vat vol emoties en op dat moment komt de ware kracht naar boven. Jak is blijkbaar een “Unforseen”. Hij kan namelijk de drie magische stromingen, rood, groen en blauw, beheersen terwijl andere magiërs maar één bepaalde kleur controleren.

Dit wordt snel door het leger van Lucium opgemerkt en Jak komt op deze manier onder de vleugels terecht van General Kirkan. Jak kan de ultieme oplossing zijn om Lucium over de eindstreep te trekken, althans zonder rekening te houden met de leider van de Rasharn, Sandrakk. Het verhaal van Immortals of Aveum is niet HET verhaal, maar het is vanaf de start tot het einde zeer boeiend.

Immortals is meer dan een ‘gewone’ shooter

Immortals of Aveum heeft de stempel first person shooter gekregen, maar geloof me het is veel meer dan dat. Je zal geregeld je platform- en puzzelskills naar boven moeten halen, zeker voor wie verzot is op loot, “hoppa ik ben er weer aan voor de moeite”. In Aveum vind je heel wat kisten met goud, essence, armor en wapens in. Deze kan je soms gewoon vinden, maar voor de kisten met waardevolle loot zal je moeten klimmen, vliegen en meer dan eens je grijze massa aan het werk moeten zetten. Zeker als je aan het betere puzzelwerk moet beginnen… Maar geloof me die waardevolle kisten zijn echt de moeite qua inhoud.

Doorheen je avontuur zal je puzzels aantreffen die je op sommige momenten nog niet kan oplossen. Dit omdat je nog niet beschikt over de juiste spreuk. Ook hier betrapte ik mezelf erop om enkele keren te proberen om de puzzel op te lossen, ook al wist ik dat het niet zou lukken. Later in de game ontdekte ik dat er portalen worden geactiveerd, zodat ik kon terugkeren naar verschillende locaties. Geloof me, dat deed ik meer dan me lief was, want ook in deze fantastische Immortals of Aveum ontwaakte mijn ultra magische kracht, die van loothoer.

Craften en upgraden

Bij de start van de game heb je geen flauw benul wat je met je goud en essence moet doen. Dat verandert op het moment je de eerste Forge aantreft. Hier kan je wapens en gear craften, upgraden of vernietigen en zo omzetten naar goud en essence. Wanneer je iets wil craften of upgraden betaal je steeds met goud en je magische essence, dit wel afhankelijk welke kleur magie je gaat craften of upgraden. Elk wapen en gear beschikt natuurlijk ook over statistieken en deze worden versterkt als je ze voorziet van een upgrade.

Door documenten te bemachtigen, vijanden te verslaan en kleurrijke lichtjes uit te doven met de juiste magie ontvang je XP. Wanneer je voldoende hebt verzameld, wordt dit omgezet naar Ascensions (skillpunten). Deze kan je spenderen aan je talenten als magiër. Het is onderverdeeld in je drie kleuren en elke skilltree heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo kan je ervoor zorgen dat je schild meer schade kan verdragen, of als je schild breekt de vijanden die zich dicht bij jou begeven allemaal een knockback krijgen.

Magische combat, letterlijk en figuurlijk

De combat verloopt in deze first person shooter anders dan we gewend zijn in het FPS-genre. We gebruiken geen vuurwapens maar pure magie en dat is echt fantastisch. Niet alleen het gebruik maar ook hoe het op het scherm wordt getoverd. Je beschikt over rode, groene en blauwe magie, maar elke kleur heeft ook zijn eigen manier van magie afvuren. Rood (shotgun) is perfect voor close combat. Let trouwens op de herlaadsequentie. Blauw kan je dan weer vergelijken met een enorm krachtige pistol en groene magie vuur je snel af, net zoals een submachine gun. Let wel op, want ik beschrijf hier de wapens die je bij de start van de game aantreft. Later in de game merk je dat het arsenaal enorm wordt uitgebreid en dat je rocket launcher gewijs doorheen je vijanden knalt.

Als één van de krachtigste magiërs in wording beschik je natuurlijk over veel meer dan enkel kleurrijke kogels uit je handpalmen schieten. Zo zal je doorheen je avontuur heel wat coole spreuken aanleren. Deze zijn onderverdeeld in categorieën. Bij control beschik je over een magische zweep, waarmee je vijanden naar je kan toetrekken en ze op gepaste manier kan afknallen met rode shotgun magie. Later in de game kan je dezelfde zweep nog voor andere coole dingen gebruiken. Met Furies kan je krachtig uithalen richting de vijanden. Zo kan je bijvoorbeeld met Torrents groene magische missiles afvuren richting vijand die bij impact geweldige schade aanrichten. De ultieme kracht is Dominions, met Immolate vuur je een superkrachtige beam op de vijand af, met alle gevolgen van dien. Je beschikt ook over Augments, dit zijn extra krachten zoals Shield en Hover.

De rest moeten jullie maar zelf ontdekken, maar het is echt de moeite waard over wat voor een arsenaal je richting het einde van de game beschikt. De combat speelt ongelooflijk soepel en je zal op momenten vliegensvlug van kleur moeten veranderen om bepaalde vijanden sneller neer te krijgen. Dat moet je trouwens ook ontdekken welke vijand je best kan bekampen met welke soort magie. Dit wordt allemaal mooi bijgehouden in je journal.

Ascendant Studios tovert magische beelden en geluid op je scherm

Immortals of Aveum was, naar mijn bescheiden mening, een titel die weing mensen zagen aankomen, tot plots de eerste beelden online verschenen. De magie spatte toen al van het scherm en dat is bij de release niet anders. Ik heb de game gespeeld op PlayStation 5 en heb niks last gehad van performance issues. Alles loopt vlot en soepel, ook wanneer je scherm tot de nok wordt gevuld met magie. De gevechten verlopen allemaal zonder problemen en dat is toch ook in deze tijd een enorme verademing.

Doorheen het verhaal tref je geregeld enkele cutscenes aan. Deze zijn van goede kwaliteit. Het oogt allemaal mooi en de game is tijdens het spelen ook prachtig om te zien, ook hier weer kom ik terug op het feit hoe cool de combat eruitziet. Zeker als je enkele spreuken en attacks combineert is het knap om te zien hoe je met Jak alles op je scherm tovert. De handelingen van de handen waarmee je de magie toepast is ook een meerwaarde om naar te kijken. De voice overs van de personages zorgen er ook voor dat het verhaal boeiend blijft om te volgen.

Waarom Niet?

De magie zit niet in de oren

Ik heb mijn best moeten doen om negatieve punten te vinden. Toch vielen er mij kleine dingen op die ik de moeite waard vond om te melden. Dat de voice overs in orde zijn is een statement en de muziek die meermaals door mijn headset galmde was aangenaam om te beluisteren. Tot het moment dat de bass erdoor kwam, om de één of andere bizarre manier zorgde dit ervoor dat de muziek of de actiemomenten naar gekraak overging. Dat is echt wel zonde, want voor de rest is de audio meer dan in orde.

Waar ik mezelf soms ook op betrapte is het feit dat je, om voorwerpen op te nemen en acties uit te voeren, een bepaalde knop ingedrukt moet houden. Deze toets gebruik je ook om je mana op te vullen en het gebeurde meer dan me lief was dat ik per ongeluk mijn mana opvulde terwijl dit echter nog niet nodig was. Of ik één keer drukte om iets te activeren en steeds even moest wachten tot ik de knop weer ingedrukt kon houden.

VERDICT

8

Immortals of Aveum is voor mij een meer dan aangename verrassing geworden. Het verhaal is boeiend en door de goeie voice overs en coole cutscenes bleef ik aan mijn scherm gekluisterd. Ook de gameplay en de combat zijn subliem. Qua performance kunnen heel wat studios iets leren van deze titel. Enkel de bastonen stoorden me, en de interactie met de ingedrukte knop kan soms parten spelen. Wie graag platform -en puzzelwerk verricht is in Immortals of Aveum aan het juiste adres. Voor mij kan deze game wel eens één van de topfavorieten worden in het genre first person shooter van het jaar.

Pluspunten
+ Verhaal is boeiend
+ Platform -en puzzelelementen
+ Combat spat van het scherm
+ Gameplay is fantastisch
+Uitstekende performance

Minpunten
– Er is iets aan de hand met de bass

Immortals of Aveum
Beschikbaar vanaf 22/08/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: