fbpx

“Exoprimal is enorm cool in theorie maar zeer ruw in de praktijk”

Exosuits tegen dinosaurussen! Drie woorden die meer dan genoeg zijn om mij enthousiast te krijgen. De opzet van Exoprimal is alvast vrij uniek. Twee teams van vijf spelers nemen het online tegen dino’s én tegen elkaar op. Schreeuwen deze dino’s akelig geil, of hebben onze exosuits te veel technische mankementen?

Waarom Wel?

De exosuit maakt de man

Exoprimal is een online co-op shooter waarbij je in een team van vijf het gevecht tegen de dino’s aangaat. Er ís een verhaallijn, maar die verdwijnt zeer snel naar de achtergrond. Chaotische, flitsende actie: daarvoor kom je tot bij deze game. Samen met je vier partner-Exofighters probeer je doorheen de map een aantal missies sneller te voltooien dan je tegenstander. Elk partijtje eindigt met een finale, waarin je dan ook elkaar het leven zuur kan maken.

De exosuit maakt de man, zeggen ze wel vaak. Je kan dan ook kiezen uit tien verschillende operators, verdeeld in drie klassen. De Assault-klasse kan zware damage uitdelen, de Tank-klasse kan zware damage incasseren. De Support verklaart zichzelf en neemt vaak de taak van healer op zich. Elke exo is uniek met eigen wapens, attacks en specials. Ze zien er echt wel allemaal vet en cool uit, net zoals de zwermen dino’s die op je afstormen. En een T-Rex als bossfight, dat is áltijd machtig.

Trippy dino fest

De rock and roll sfeer van Exoprimal klikt heel lekker met de kleurrijke levels en operators. Je krijgt te maken met tijdreizen, teleportatie en andere trippy dingen, maar het past mooi binnen het geheel. Exoprimal is vrij instapklaar met een duidelijke control scheme waar je snel mee weg knalt. Niet té veel nadenken en hordes afslachten. Er is teamwork nodig, maar het neemt niet vaak een hoofdrol in.

Je kan tussen matches door je verschillende suits upgraden. Je kan je hele look veranderen tot een soort van superheld of gruwelijk horrorbeest. Je kan abilities inwisselen en nieuwe krachten mixen en matchen. Er zijn lichte RPG-elementen die vertrouwd aanvoelen en vlot ingewerkt zijn.

Climax

In de wereld van Exoprimal krijg je verschillende missiedoelen. Die hebben fancy namen, maar zijn allemaal gekende zaken. Er zijn waves om te overleven, objectives om te verdedigen, personen om te escorten en objectives om te vernietigen. Iedereen met enige co-op ervaring kent het wel. Exoprimal leent elementen van Overwatch, Outriders, Titanfall en World War Z. Meestal leent het die wel goed.

De climax van elk partijtje vertaalt zich in de finale. Hier heb je één laatste objective, maar kom je terecht in een PvPvE omgeving. Het gaat er snel chaotisch aan toe, maar teamwork komt hier ook het meeste tot z’n recht. Je zal goed moeten afspreken wie voor bescherming zorgt, wie knalsalvo’s afsteekt en wie de aandacht trekt. En oh ja, je kan ook zélf als dino spelen. Qua insteek is deze game gewoon érg cool. Maar perfect uitgewerkt, is het verre van.

Waarom Niet?

In theorie

Hoe cool de theorie en insteek van Exoprimal ook is, de uitwerking is middelmatig op z’n best. De variatie qua missiedoelen is enorm snel uitgewerkt. Alles is gekend en vertrouwd. Ook de levels hebben een basic opbouw die zelden doet verbazen. Capture dit doel, schiet die wave af, blijf hier even staan, … Repetitie is snel de boosdoener.

Er lijkt ook zeer weinig variatie in de paar missiedoelen die er zijn. “Dinosaur Cull” komt enorm veel vaker voor dan al de rest, met andere objectives die ik zelf na uren spelen nog nóóit had mogen zien. Ook hier wordt alles dus snel een beetje saai. Je krijgt enorm vlug het gevoel van hersenloze verveling.

De balancing van de operators zit duidelijk nog niet perfect. Bij co-op online games is dit wel vaker een work in progress, dus dit kan mogelijks nog verbeterd worden. Toch is het jammer dat op release sommige operators staan te koekeloeren.

Met uitsterven bedreigd

Je merkt als consolegamer dat dit een PC-game is. Een cursor in de menu’s die niet te besturen is met de pijltjes, daar krijg ik interne woedeaanvallen van. Soms gebeurt er tijdens schietpartijtjes zoveel op je scherm dat de chaos niet meer onder controle te houden is.

Er zit zeker iets in deze titel en dankzij z’n unieke look & feel kan er wel een verlengde toekomst op het menu staan. Maar dan gaat er toch nog grondig moeten worden geïnvesteerd in de uitbreiding en variatie. Momenteel is deze game een leuk tussendoortje, maar voelt het ook aan als een gemiste kans.

VERDICT

5

Exoprimal is enorm cool in theorie maar zeer ruw in de praktijk. De verschillende exosuits zijn allemaal uniek en zien er enorm gelikt uit. De gunplay zit strak en de zwermen dino’s zijn imposant in het begin. Het wordt helaas allemaal snel repetitief. Saaie objectives, standaard maps en enorm weinig variatie zijn de boosdoeners. De vlotte gunplay gaat vaak teniet in de chaotische storm die duidelijk nog wat balancing mist. Met vrienden is deze co-op ervaring best genietbaar met je verstand op nul. Helaas lijkt Exoprimal in zijn huidige staat ook met uitsterven bedreigd.

Pluspunten
+ Enorm cool concept
+ Vlotte gunplay
+ Unieke exosuits

Minpunten
Zeer snel repetitief
Saaie objectives en levels
Mist duidelijk nog balancing

Exoprimal
Beschikbaar vanaf 14/07/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S (Xbox Game Pass) / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: