fbpx

“EA SPORTS F1 23 heeft veel om naar uit te kijken”

EA Sports F1 23 2023

Terwijl F1-fans na een afgeschafte Emilia Romagna GP reikhalzend uitkijken naar het racecircus in Monaco, kon ik alvast proeven van Codemasters’ nieuwste F1-game. Deze week zakte ik alsnog virtueel af naar Imola, Bahrain en Miami voor enkele ritjes met de nieuwste F1-bolides. Mijn eerste bevindingen, lees je hieronder.

Zoals steeds is Electronic Arts zo goed om ons alvast een voorproefje te geven van wat we in de nieuwste F1-game kunnen verwachten. Ontwikkelaar Codemasters belooft met F1 23 een verbeterd physics- en controlesysteem, een beter alternatief voor F1 Life en de terugkeer van het behoorlijke gesmaakte Breaking Point.

Meer controle voor de controller

Diehard racingsim-fanatici zweren bij een racestuur, maar Codemasters bewandelt met de F1-reeks wederom de fijne lijn tussen simulatie en casual racing. Dat wil zeggen dat de game net zo goed speelbaar moet zijn met een controller. Om de kloof te dichten tussen racen met een meer precies racestuur met bijhorende pedalen en de triggers en sticks van een contoller, roept de developer daarom het Precision Drive-systeem in leven. Dit maakt de game een tikje gevoeliger voor input via je gamepad, wat voornamelijk impact heeft op de relatie tussen de throttle en je rechter trigger.

Of dit systeem echt goed werkt, zullen we pas ontdekken wanneer je tegen andere spelers racet in de finale versie van de game. Deze toevoeging zou ervoor moeten zorgen dat spelers zich beter uit de slag kunnen slaan wanneer ze in overtake-situaties verzeild raken. Tegen de AI-tegenstanders in deze demo voelde iedere wagen waarmee ik reed in ieder geval vlot bestuurbaar met m’n Xbox-controller. Benieuwd wat dit geeft wanneer ik bij launch het spel ook een keer online test tegen racestuur-chauffeurs.

Verbeterde physics en handling

Nog zo een ding waar ik nog niet meteen concrete uitspraken over kan doen: de vernieuwde car handling. Codemasters sleutelde naar eigen zeggen behoorlijk wat aan de physics van de wagens. Zo zijn er minder problemen met tractie tegen lage snelheden en tyre slip. Als veeleer casual fan die steeds balanceert tussen de nodige assists en realisme, zijn zulke aanpassingen echter minder snel voelbaar voor mij.

Wel kan ik alweer een lofzang afsteken over de ongeziene mate van customization op vlak van assists. Je kan deze game net zoals in vorige jaren helemaal naar je hand zetten. De ene laat het spel zich helemaal bij de hand nemen met automatisch remmen, volledige traction control en een 3D racingline, de andere zet alles uit en valt helemaal terug op eigen vaardigheid. Een deel van de charme voor mezelf is steeds zoeken naar die sweetspot van uitdaging genoeg te creëren zonder op frustratie te botsen. En dat kun je wederom in deze titel.

Veel om naar uit te kijken

In de demo die Electronic Arts ons toestuurde, kon ik eigen Grand Prix races opzetten, time trials racen en de eerste hoofdstukken van Breaking Point doorspelen. Over dat laatste deel mag ik jammer genoeg nog niet al te veel verklappen, maar hou zeker deze website in de gaten voor meer details in de nabije toekomst!

Daarnaast zijn er nog een hoop zaken waar fans nieuwsgierig naar uitkijken waar ik nog niet van heb kunnen proeven. Het meest voor de hand liggende is F1 World, dat het geflopte F1 Life (aka de EA-saus over de traditionele F1-ervaring) moet vervangen. Hierin zul je weer met supercars kunnen racen en je aanzien doen toenemen aan de hand van tijdgebonden challenges. Op papier ziet World er alvast meer veelbelovend uit dan het holle Life, waar je voornamelijk centen neertelde voor cosmetics en moeilijk bestuurbare supercars waarmee je niet echt kon racen.

Maar nog meer dan naar F1 World, kijk ik uit naar de terugkeer van red flags, die in F1 23 weer hun opwachting maken. Deze race stoppende events kunnen als een ware knuppel in het hoenderhok hele strategieën overhoop gooien en wellicht voornamelijk online matches tot pure chaos doen herleiden. Ook de online functionaliteiten ontbreken in deze demo. Ikzelf ben hier voornamelijk curieus naar het puntensysteem voor race etiquette, dat zowel in on- als offline races actief zal zijn.

VERWACHTINGEN

Je leest het goed, er is veel om naar uit te kijken in F1 23. Mag ook wel, na een eerder teleurstellend hoofdstuk vorig jaar. Mijn conclusie van deze demo is dat het racegevoel alvast behoorlijk goed zit, al zullen meer doorgewinterde simulatie-fans hier een accurater verdict over vormen eens de game releaset op 16 juni. Hou intussen zeker deze heerlijke site in de gaten, want voor die releasedatum hebben we nog het één en ander te vertellen over deze titel.

EA SPORTS F1 23
Beschikbaar vanaf 16 juni 2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X|S
Gespeeld op PC

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

%d bloggers liken dit: