fbpx

“Fast X is een verrassend entertainende actiefilm”

FAST X

Geloof het of niet, maar de eerste The Fast and the Furious-film verscheen 22 jaar geleden. In die tijd kregen we maar liefst negen films voorgeschoteld waarin we het reilen en zeilen volgen van illegale straatracer Vin Diesel als Dominic Toretto. Met Fast X zijn we aan nummer 10 aangekomen. Is nummer tien er eentje om te zien? Dat vertel ik je graag hieronder.

Waarom Wel?

Bloedwraak

De Fast and Furious-films staan bekend om hun actie en minder voor hun diepgaande verhaal. Al zit er doorheen de vele jaren wel een enigszins interessante rode draad verwerkt. Het verhaal van Fast X schiet ons eerst terug naar 2011 waar Dom samen met O’Connor (Paul Walker) op spectaculaire wijze aan de haal gaat met de kluis van de Braziliaanse drugskoning Hernan Reyes. Die laatste laat het leven in de achtervolging en dat vlak voor de ogen van zijn zoon Dante (Jason Momoa). Die heeft tot nu gewacht om zijn bloedwraak uit te spreken en is meer dan vastbesloten om Dominic te laten lijden door zijn vrienden, en familie uit te schakelen.

Entertainment troef

Het verhaal is in alle eerlijkheid dus niet zo dik, maar dat weet je wanneer je naar een The Fast and the Furious-film gaat kijken. De actie is dan weer wél enorm entertainend. Hierin wordt gelukkig opnieuw teruggegrepen naar de meer ‘realistische’ actie met échte auto’s, want die uitstap naar de ruimte blijft in mijn ogen een van de meest idiote dingen ooit.

Dat er op budget niet gekeken werd, bewijst het feit dat het team bij de start van de film zowat de volledige binnenstad in Rome op stelten mocht zetten. Dat resulteerde in een van de meest waanzinnige en knappe achtervolgingsscènes uit de reeks waarin we trucks, moto’s, een radio bestuurde auto én een gouden Lamborghini voorbij zien flitsen.

Momoa for President

Voor al wie de voorbije twintig jaar naar The Fast and the Furious heeft gekeken, wordt deze Fast X zonder twijfel een feest van herkenning. Want onder andere Michelle Rodriguez, Chris “Ludacris” Bridges, Sung Kang, Jason Statham, John Cena, Helen Mirren en Charlize Theron passeren hier de revue.

Maar dé ster van Fast X is zonder enige twijfel Jason Momoa. Hij zet als Dante een heerlijk, geschifte bad guy neer die waanzinnig onvoorspelbaar is. Daar hoort de nodige portie overacting bij, maar het wordt nooit enerverend. Zijn performance is dan ook een mix tussen Jack Sparrow door zijn huppelende wandelpas en The Joker door zijn krankzinnige gedachtegangen. Een van de scènes in Rio de Janeiro waarin hij een uitgebreid gesprek voert met overleden kompanen had wat mij betreft recht uit het script van The Joker 2 kunnen komen.

Waarom Niet?

Familie

De laatste jaren draait het in The Fast and the Furious allemaal om familie. Zo hard zelfs, dat je de memes niet meer op een hand kan tellen. Ook in deze Fast X word je weer te pas en te onpas het belang van familie door je strot geduwd. Op elk rustig moment spreekt Dominic of een andere vriend/familielid wel over hoe belangrijk het is om voor je familie te zorgen en hen te alle tijden de steunen. Dat Dom (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) bij het begin van de film hun 8-jarige zoon bij een zus achterlaten om hun vrienden in Rome te redden, staat wat mij betreft dan ook haaks op deze beweringen.

Een film zonder einde

Met een rit van 141 minuten verveelde deze Fast X eigenlijk geen moment en stoomde als een dolle trein door. Het was dan ook tot mijn grote verbazing dat de film op het hoogtepunt abrupt ten einde kwam en de aftiteling over het scherm begon te rollen. Nu heb ik niets tegen vervolgfilms, maar op deze manier heb ik het toch nog nooit meegemaakt: midden in de actie je verhaal afbreken en de kijker met een verward gevoel naar huis laten gaan. Dat we nog eens twee jaar moeten wachten vooraleer we de gebeurtenissen opnieuw kunnen oppikken, vind ik dan ook ronduit ridicuul. Als je naar deze Fast X gaat kijken, ben je dus maar beter voorbereidt.

VERDICT

6

Fast X blijkt tegen mijn initiële verwachtingen in een best onderhoudende film. De actie brengt ons naar alle uithoeken van de wereld en is door meer ‘realisme’ opnieuw plezant om naar te kijken. Jason Momoa is voor mij dé ster van de film door zijn vertolking van een geschifte, extraverte psychopaat die uit is op bloedwraak. Al liet het gigantische open einde mij verbouwereerd achter tijdens de aftiteling. Wie verzint het eigenlijk om een film midden in de actie te stoppen en je publiek nog eens twee jaar te laten wachten op het vervolg?

Pluspunten
+ Vette actie
+ Geschifte Jason Momoa
+ Onderhoudende 141 minuten

Minpunten
– Het familie-gezeur
Meest ridicule open einde ooit

Fast X
Beschikbaar in de bioscoop vanaf 17/05/2023
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over '“Fast X is een verrassend entertainende actiefilm”'

  1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het eindigt op een t …

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: