fbpx

“Stranded: Alien Dawn is een meer dan genietbare sim”

Stranded Alien Dawn

Ik heb mooie game- en filmherinneringen wanneer ik denk aan aliens. Will Smith, die niet Chris Rock, maar een alien op zijn bakkes klopt in Independence Day of de zelfmoordmissie in Mass Effect 2. Zo kan ik een mooi lijstje maken met nog vele andere iconische momenten maar laten we ons nu focussen op Stranded: Alien Dawn.

Stranded: Alien Dawn stond oorspronkelijk gepland voor een release in de herfst van 2022, maar net zoals vele andere games werd deze ook uitgesteld naar een latere datum. De Bulgaarse ontwikkelaar Haemimont Games zegt je misschien niets maar is geen onbekende in het sim en rts-genre. Zo maakten ze in het verleden games als Tropico 3 tot 5 en het in 2018 verschenen Surviving Mars.

In Stranded: Alien Dawn neem je een gestrande bemanning onder jouw hoede en moet je ervoor zorgen dat ze overleven op een onbekende planeet en een nieuw bestaan opbouwen. Zal ik slagen in mijn opzet? En de belangrijkste vraag van allemaal, zal de game mij overtuigen om dit avontuur tot een goed einde te brengen?

Waarom Wel?

Sim op console valt reuze mee

Ik mocht met Stranded: Alien Dawn aan de slag op PlayStation 5 en was toch ook redelijk sceptisch voordat ik de game opstartte. De reden waarom ik deze sim specifiek op console wou proberen is om de vergelijking te maken met PC, waar sim-games toch beter gedijen. Ik was dan ook blij verrast dat het spelen met een controller reuzegoed meeviel en ging meteen aan de slag met een tutorial of beter gezegd de 6 (!) tutorials. Aangezien ik niet zo een krak ben in dit genre en zeker niet op console was dit geen overbodige luxe. Via doelstellingen wordt alles stap per stap uitgelegd en wordt er niets overgeslagen.

Mijn gestrande bemanning bestond tijdens de tutorial uit Connor, Maki en Rakha. Een goede mix van brein en spieren die je trouwens, tijdens het opstarten van een ‘new game’, ook vrij kan samenstellen. Meteen worden ze aan het werk gezet en geef je ze de taak om hout, metaal, steen en andere materialen te vergaren voor bescherming en beschutting te bouwen. Elke nieuwe game wordt er een nieuwe ‘seed’ gegenereerd waardoor je telkens te maken krijgt met nieuwe natuur, weersomstandigheden en locaties.

De tutorial stoomt je klaar om de perfecte huisvrouw of -vader te zijn voor deze bemanning en ze veilig op pad te sturen om op ontdekking te gaan. Het is ook leuk om de backstory van je bemanningsleden te ontdekken. Een persoonlijke toets waarbij je als speler toch iets dichter bij de personages staat!

Om de flow erin te houden kan je ook werkschema’s bouwen voor je crew en prioriteiten stellen. Iemand die slecht is in koken kan je schrappen van die activiteit en hem/haar bijvoorbeeld uitspelen op jagen waar hij/zij wel goed in is. Naarmate je crewleden levelen wordt er meer mogelijk. Zo hoef je niet constant alles manueel te doen en kan je je als speler bezighouden met het bouwen en inrichten van je basiskamp. Je kan zelfs nog dieper gaan op vlak van schema’s en bepalen wanneer er gewerkt wordt of wanneer het tijd is voor ontspanning.

Doe je research!

Met een kleine barak als onderdak en een rieten slaapmat kom je er niet in de wildernis van deze vreemde planeet. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en ons te focussen op overleven en research. Vreemde planten of mineralen observeren om betere tools te craften is een must. Eens je de volgorde van de stappen die je moet nemen kent, ben je vertrokken. Hetzelfde met de menu’s, het oogt veel maar eens je er gewend aan bent swipe je er doorheen zonder moeite. Toch vergt het wat tijd en af en toe zal je nog dingen moeten opzoeken. Dus wees voorbereid om tijd te investeren in dit spel.

Je HUD is overzichtelijk en geeft je alle belangrijkste info. Het aantal grondstoffen komt netjes bovenaan je scherm tevoorschijn. Zo weet je welke er aangevuld moeten worden en van welke grondstoffen je nog genoeg hebt. Deze kan je ook netjes bewaren in je storage ruimte zodat ze niet te ver liggen voor je crew.

Denk er ook zeker aan om af en toe je voedselvoorraad te controleren op houdbaarheidsdatum. Koudere weersomstandigheden zorgen ervoor dat vlees en andere voeding langer vers blijven maar let op dat je klaar bent voor de winter en genoeg eten stockeert. Later in het spel is het zelfs mogelijk om een diepvriezer te bouwen. Stockeren dien je in het begin op zeilen te doen maar al snel zal je rekken kunnen bouwen zodat alles wat mooier oogt en van de grond blijft. Hier kan je dan ook weer selecteren om alles soort per soort te leggen zodat het overzichtelijker wordt voor jou en je bemanningsleden.

Ontwikkelaar Haemimont Games slaagt erin om alle evoluties van technologie tot funderingen mooi op elkaar te laten volgen. Het totaalplaatje is al snel geen chaos meer wat de gameplay ten goede komt.

Iets onderzoeken of vergaren gebeurt ook automatisch door één van je bemanningsleden die vrij zijn. Je hoeft dus niet eerst iemand te selecteren. Handig en vlot! Via het menu orders kan je wel specifiek één van de bemanningsleden een bepaald bevel geven wanneer je een groot gebied van grondstoffen wilt ontginnen. Tijdens het ontginnen van wrakstukken vind je naast metaal en brandstof ook soms betere kledij.

De tijd versnellen en je vooruitgang van je research staan links bovenaan in de hoek. Naarmate de game vordert wordt stelselmatig alles duidelijk en leerde ik de menu’s stuk voor stuk kennen. Het is dan ook aan te raden om, zeker bij dit soort games, de tutorial te volgen. In mijn geval was dit zeker geen overbodige luxe.

Stranded: Alien Dawn Farmville/Tower Defense

Het maken van wapens kan via de research of werkbank. Zorg er dus steeds voor dat deze voorraad aangevuld is. Ik was rustig mijn planten en voedsel aan het oogsten toen ik plots werd aangevallen en ik bijna alles moest heropbouwen. De volgorde respecteren van wat eerst te bouwen is heel belangrijk. Tijdens het spelen merkte ik ook dat je nooit genoeg kan hebben van een bepaalde grondstof. Zorg dus dat er steeds reserve is. Er is voldoende op de map aanwezig dus je hoeft je geen zorgen te maken om uitputting. Op de laagste moeilijkheidsgraad althans.

Ik richt even mijn pijlen op het bouwen van muren en vallen. De combinatie ervan en het gevoel van veiligheid dat je creëert voor de bemanning is een must. Berenvallen, vlammenwerpers of turrets moet het ongedierte buiten je muren houden. Je zet ze best op strategische plekken zodat je zo min mogelijk je bemanning moet gebruiken om aan te vallen.  

Tijd voor een upgrade en je bemanningsleden een iets beter levenscomfort te geven. Zeker met de extreme weersomstandigheden kan je maar beter iets warm en knus bouwen voor het moraal van iedereen. Verschillende aspecten waar je zeker op moet letten is warmte, een bed en een lichtbron. Ook met een controller ga je makkelijk naar het gewenste menu, zet je de constructie en plaats je bedden of andere meubels in een mum van tijd. Even een sidenote: wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet kan je altijd in-game teruggrijpen naar de ‘help tab’. Meermaals moeten doen trouwens!

Op de zesde dag schiep Hij elektriciteit

De zevende dag rusten we lekker uit op de vlaktes en hoogtes van deze planeet. Bouw je comfort en zorg ervoor dat je voordeel haalt uit water, regen, wind en zon. Het hebben van een windturbine, elektriciteitspalen en een batterij is aan te raden als je basiskamp al op iets of wat begint te lijken. Net als bij het bouwen van andere dingen gaat dit ook enorm vlot. Windturbine, elektriciteitspaal en batterij connecteren automatisch.

Hoewel het activeren van zowel een batterij als een dieselgenerator in het begin Chinees lijkt is het nochtans enorm simpel. Connecteer je toestellen, zet ze op hetzelfde circuit en zorg ervoor dat alles operationeel is. Vanaf dan kan je meer dingen zoals airconditioning en meer erop aansluiten en deze afstellen naar wens. Wanneer je een nieuwe game start kan je bepaalde opties zoals, agressieve vijanden of je bemanningsleden een voordeel geven op of afzetten. Ik als RTS en sim-leek heb hier toch handig gebruik van gemaakt geef ik toe. Een leuke toevoeging (zeker in het begin) als je alles wilt uitdokteren en een relaxte speelsessie wil ervaren. Je kan naast al het bouwen en craften ook dieren temmen, nieuwe overlevenden rekruteren en zelfs trouwen! De game gaat heel ver in zijn opties en dit maakt de lengte van de speelsessies zeer lang en leuk. 

Waarom Niet?

Make love not war

De persoonlijke achtergrond van je personages is een leuk extraatje. De discussies tussen hen iets minder en doet de game soms op The Sims lijken. Gelukkig heeft dit niet zoveel invloed op de gameplay maar dit mocht gerust achterwege gelaten worden voor mij. Ik wou me vooral focussen op het bouwen van een basiskamp en het managen van mijn crew (orders geven, op expeditie sturen, etc.). Zeker op een hogere moeilijkheidsgraad zal dit een grotere impact hebben op het reilen en zeilen in je kamp op emotioneel vlak en daardoor ook op het managen van je crew.

Muis en toetsenbord heersen

Ik had er niet zoveel problemen mee om Stranded: Alien Dawn met controller te spelen. Toch zullen de meeste gamers deze game liever met muis en toetsenbord spelen. Het plaatsen van nieuwe dingen of selecteren van een groep bomen zal altijd vlotter gaan op pc. Kleine details maar toch genoeg om dit spel op pc te kopen. Wat niet wil zeggen dat de game met controller onspeelbaar is, verre van. Daarnaast is het navigeren tussen de menu’s veel wendbaarder op pc maar went het wel snel met een controller. En als je toch twijfelt: de PlayStation 5 is compatibel met muis en toetsenbord dus heb je het beste van beide werelden.

Tutorials zijn een must

Het is enorm veel in het begin en daarom zullen de tutorials voor sommigen als een sleur ervaren worden. Even doorbijten door die zure appel en daarna krijg je de vrijheid waarop je recht hebt. Voor de meer ervaren spelers die vertrouwd zijn met dit soort games kunnen gerust meteen een new game starten. Voor mij persoonlijk waren alle menu’s erg veel en nam ik goed de tijd om alles stap per stap door te nemen. Een juiste keuze achteraf bekeken zodat ik niet telkens moest vertrouwen op de ‘help’ tab.

VERDICT

7

De Bulgaarse ontwikkelaar Haemimont Games heeft met Stranded: Alien Dawn een enorm leuke sim op de markt gebracht. Je kan het een lange tijd spelen, maar ook voor kortere sessies ben je aan het goede adres. De sterkte in de game zit hem in het ontdekken van de map en de vele opties dat je hebt qua gameplay. Stranded: Alien Dawn is geen crash maar een kans om het genre te ontdekken voor sim-leken (zoals ik) en ééntje die de fans van het genre zeker op prijs zullen stellen! Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar met Glittercaps kweken en Ulfen temmen!

Pluspunten
+ Werkt verrassend goed met controller
+ Grafisch zeer mooi op console
+ Seed generator
+ Verslavend

Minpunten
– Speelt nog steeds beter met muis en keyboard
– Terugvinden van bemanningsleden op de grote map
– Voelt soms aan als ‘The Sims’

Stranded: Alien Dawn
Beschikbaar vanaf 25/04/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: