fbpx

“Ik kan Dredge alleen maar aanraden”

Nog nooit was het zo fijn om een visser te zijn.” Dat is toch wat de Nieuw-Zeelandse indie-videogamestudio Black Salt Games en uitgever Team17 je met Dredge de eerste minuten wil doen geloven. Maar van zodra het donker werd zong ik een paar noten lager. Met hun debuuttitel kiezen ze voor het ruime sop, gehuld in een H.P. Loftcraft-sfeertje. (Deze review werd ons ingestuurd door Elegy)

Waarom Wel?

En de visser hij viste verder

In de game baan je je weg met je vissersbootje doorheen de woeste zee en kom je op je avontuur verschillende variaties aan zeewezens tegen. Hierbij komt ook kijken dat de locaties waar je jouw vislijn kan uitgooien uiteraard ook verschillend zijn met elks hun eigen uitdagingen en mysteries.

Aan mysterie geen gebrek want de hele game is gehuld in een toch wel grimmige maar aangename sfeer waardoor je telkens meer wenst te weten over de wereld waarin je je bevindt. Je ontmoet verschillende interessante karakters waarbij je opdrachten tot een goed einde moet brengen en hun persoonlijkheden min of meer leert kennen.

Verkenning is wel een must, de game vraagt echt dat je elk stukje zee, eiland, … gaat verkennen om bepaalde interacties vrij te spelen.

Centjes verdienen en upgraden

Wat betreft het vissen zelf zal alles wat je vangt mooi bijgehouden worden in een encyclopedie. In deze encyclopedie kan je ook terugvinden met wat voor gerief je ze kan vangen en of je dit overdag of ’s nachts kan doen. Je vangst kan je verkopen aan de lokale visboer en hiervoor krijg je geld in de plaats.

“I used to live my life a quarter mile knot at a time ”Dominic Toretto ~Het loze vissertje~

Uiteraard bestuur je in de game een vissersboot en gaandeweg kan je met je hard verdiende centjes betere gear en upgrades kopen/vrijspelen. Wat gear upgrades betreft verzamel je ook research parts (die je krijgt door missies te voltooien, schatten te vinden, …) en deze heb je nodig om de volgende level vrij te spelen van het specifieke stuk gear dat je op dat moment wenst. Van extra of betere vislijnen, netten, krabbenvallen en sterker licht maar ook de motor kan je upgraden waarbij Vin “Dom Toretto” Diesel het schaamrood van op zijn wangen krijgt.

Grondstoffen verzamelen

Scheeps upgrades (grotere hull, meer slots voor gear en motor, …) ga je zeker nodig hebben zodat je een grotere inventaris voor betere gear, een grotere vangst en allerlei andere zaken bekomt. Hiervoor heb je ook grondstoffen nodig en deze ga je op bepaalde dredge locaties over heel de map terugvinden waarbij je aan het dredgen, ofte, baggeren moet slaan.

Zo kan je hout, ijzer en linnen verzamelen die je nodig hebt om samen met een kleine som geld je jacht te versterken. En wie weet wat voor geheimen houden de dieptes nog verborgen?

Niet zomaar een vissersbootje

Gaandeweg het verhaal vordert speel je bepaalde abilities vrij. Bijvoorbeeld, haste, stelt je in staat om als een raket (eat that Elon!) door de zee te scheuren, vrij handig als het wat vooruit mag gaan en je dient te ontsnappen aan bepaalde gevaartes. Wel opletten bij gebruik want eenmaal je in het rood gaat beschadig je de motor van je bootje.

In latere stadiums van de game speel je nog zulke abilities vrij die van pas kunnen komen tijdens je vaartochtjes. Aan jou om te ontdekken welke dit zijn.

Laat je niet vangen…

Pas wel op tijdens je tochtjes op zee want even niet opletten kan resulteren in een beschadigde hull, vislijn, motor en dergelijke meer. Dit kan je natuurlijk allemaal laten repareren in de plaatselijke scheepswerf. Maar ik garandeer je als je dit voorhebt wanneer je vrij ver verwijderd bent van de haven, en dit op het moment dat de zon ondergaat en enkele seconden later het gekende pianodeuntje (when you know, you know) begint te spelen, je hart sneller gaat slaan.

Boeiend verhaal

Vis verzamelen is misschien dan wel de core van de game, het verhaal zorgt er ook voor dat je blijft verder spelen. Dit wordt mondjesmaat aan je gevoederd en je blijft je afvragen wat is hier nu in hemelsnaam aan de hand? Waarom ben ik beland in dit kleine vissersdorpje? Wat willen deze verschillende individuen van me? Meer en meer naar het einde toe wordt dit alles ook duidelijk en zijn er belangrijke keuzes die je moet maken.

Waarom Niet?

Niet voor iedereen

Als je niet meteen van simulation games houdt, want in feite is de game een fishing simulator, hetzij wel op een andere manier aangepakt. Ook al zijn het vissen en het baggeren uiteindelijk de core van de game, toch kan dit op den duur wel vrij repetitief worden.

VERDICT

8

Ik kan Dredge alleen maar aanraden. De artstyle, sfeer en ook wel met momenten het simplistische ervan zijn van enorm hoge kwaliteit. En dan heb ik het nog niet eens over de muziek gehad.

Pluspunten
+ Verhaal
+ Sfeer
+ Muziek

Minpunten
– Korte spelduur
– Upgrades konden nog beter uitgewerkt zijn
– Te weinig inventory kan in het begin van de game irritant zijn

Dredge
Beschikbaar vanaf 30/03/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PC (Steam deck)
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

%d bloggers liken dit: