fbpx

“Arcana Of Paradise biedt trouwe fanaten van deck builders een leuk avontuur”

Tijdens het spelen van Arcana Of Paradise voelde ik me al snel enorm verantwoordelijk voor mijn groepje kinderen. Ze gedragen zich als strijders maar toch ligt hun lot volledig in jouw handen. The Tower is een plaats vol gevaar en mysterie. De zoektocht naar brood is er vaak eentje op leven en dood. Een lokale bakker had hun bestaan er écht wel een stuk makkelijker op kunnen maken.

Waarom Wel?

Decks tegen de klok

Arcana Of Paradise is een deckbuilding survival adventure. Je krijgt de controle over meerdere kinderen die aan de rand van de beschaving vastzitten bovenaan een gigantische toren. Om te overleven moeten ze samenwerken om genoeg brood te verzamelen. Dit brood zit verborgen in de mysterieuze toren en de wereld van Arcana. Die wordt bevolkt door heel wat monsters.

Deze monsters ga je real-time te lijf met een kaartendeck. Je moet dus niet enkel de juiste beslissingen nemen qua aanvallen, speciale krachten en verdediging maar je moet dit ook tegen de klok doen. Je vijanden zullen niet lang nadenken vooraleer ze toeslaan, dus er is geen tijd te verliezen. Gebruik de juiste magie.

Go get that bread!

De game profileert zichzelf als een roguelike die zeer veel uitdaging biedt. De verhaalmaterie zorgt ervoor dat alles vrij donker aanvoelt. Jij maakt alle beslissingen voor dit groepje onfortuinlijke kinderen die gedwongen worden te vechten om te overleven. Jij beslist wie je op pad stuurt om brood te verzamelen, welke donkere gangen ze zullen doordwalen en hoe ze zullen vechten.

Ik voelde me al heel snel als een pater familias onder immense druk om z’n kinderkroost levend te houden. De sfeer is dan ook vaak melancholisch, melodramatisch en gepast zeemzoetig. Het verhaal is simpel maar ook intrigerend. De wereld van Arcana geeft beetje bij beetje z’n geheimen prijs.

Kindsoldaten

Je stelt jouw eigen crew samen van kinderen die het doopsel van de strijders hebben overleefd. Dit geeft hun unieke krachten en de kans om met magie gruwel te bevechten. Het ultieme doel is om de bodem van de toren te bereiken maar dit zal niet zonder slag of stoot gaan.

Er zijn in totaal 20 unieke kinderen, verdeeld in drie klassen. Tijdens elke playthrough zal je er 9 tegenkomen. Deze game is dus bedoeld om meermaals te spelen en zodoende alles te ontdekken. Val je ooit zonder brood? Dan is het game over en start opnieuw! Het leven is genadeloos zonder goede bakker.

Waarom Niet?

Weinig in de schaduw

The Tower brengt een interessante premisse maar wist me ook nooit écht bij de keel te grijpen. De point-and-click vertelstijl zorgde ervoor dat mijn affiniteit met de kinderen nooit echt intens werd. Grafisch werd ik ook niet enorm geboeid. Alles ziet er best fijn uit voor een indie-titel maar de karakters plakken precies iets te veel óp de voorgrond, zonder echt in de wereld op te gaan.

De kerkers van The Tower zijn veelal in donkerte gehuld en hebben niet altijd interessante omgevingen. Qua vijanden is er zeker genoeg afwisseling maar ik verschiet ervan dat ze zelf niet verloren lopen. Enfin, misschien doen ze dat wel. Alles ziet er toch vaak hetzelfde uit.

Gekend gerinkel

Deze deck builder brengt qua opties weinig zaken die niet al elders gebruikt zijn. Er zijn verschillende thema’s en speelstijlen maar een echt originele insteek volgt nooit, wat mij betreft. Voor fervente spelers zullen er veel zaken een belletje doen rinkelen.

Dat belletje rinkelt duidelijk en vertrouwd. Voor het nichepubliek is hier dus een aangenaam avontuur, maar wie niet constant bezig is met deck builders zal weinig redenen vinden om urenlang in deze Tower te vertoeven.

VERDICT

6

The Tower is een generieke deck builder die me initieel boeide maar nooit echt bij de keel greep. De insteek en het zware verhaal nemen je bij aanvang mee. De mooie muziek stuwt je voort en zoals bij de meeste deck builders zijn de eerste kaarten, krachten en decks interessant. Eenmaal je verder in The Tower afdaalt merk je dat deze Arcana Of Paradise weinig nieuws en interessants in de schaduwen heeft liggen. Voor trouwe fanaten van deck builders een leuk avontuur. Voor wie dit niet constant speelt, weinig redenen om specifiek in deze toren op avontuur te gaan.

Pluspunten
+ Zwaar verhaal dat mooi treurig gebracht wordt
+ Knappe muziek
+ Elke playthrough is anders

Minpunten
Generieke decks
Grafisch oninteressant
The Tower kan snel een saai schaduwkasteel worden

Arcana Of Paradise
Beschikbaar vanaf 20/04/2023
Beschikbaar op Switch / PC (Steam)
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: