fbpx

“PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo is een interactieve manga voor wie op zoek is naar een spannend verhaal”

PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo

PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo zal niet de prijs winnen van langste titel voor een game ooit, maar het komt wel aardig in de buurt. Het is namelijk het nieuwste bovennatuurlijke 2D mysterie van topontwikkelaar Square Enix. Geïnspireerd op Japanse urban legends zal de game zijn best doen om zijn spelers de stuipen op het lijf te jagen. Of dat gelukt is dat lees je in deze review.

Waarom Wel?

Uit het leven gegrepen

PARANORMASIGHT speelt zich af in Honjo, een buurt in Tokio. En dat is trouwens geen fictieve plaats. Wel een echte. Met toestemming van het gemeentebestuur hebben de makers van de game door middel van een 360° camera de hele stad gefotografeerd. De achtergronden die je dus in de game ziet, zijn van een echte plaats. Dat is wel héél cool. Daarnaast zet Seven Mysteries nog meer in op realiteit. Want het haalt zijn inspiratie uit niet minder dan zeven verschillende legendes.

Griezelige verhalen uit het Showa tijdperk -de periode waarin PARANORMASIGHT zich afspeelt- waaraan meestal meer bijgeloof hangt dan effectieve waarheid. Omdat je de game best speelt zonder enige voorkennis bevat deze review geen spoilers en gaan we jullie dus ook niet vertellen wat al deze urban legends zijn. Je mag je echter wel verwachten aan redelijk wat creepyness want er hangt een 16+ label aan de game.

Het is geen horror game pur sang maar zo vliegt er een afgehakte voet door de straten van Hojo en de hardwerkende vissers horen mysterieuze stemmen uit de rivier opstijgen. Angsthazen slaan deze visual novel dus beter over.

Visual Novel

The Seven Mysteries of Honjo is een visual novel. Een interactieve strip. Het is het soort ‘game’ dat typisch is voor de Japanse markt maar zelden gemaakt wordt buiten de grenzen van het land van de rijzende zon. Het woord game staat hier bewust tussen aanhalingstekens want er zijn weinig gameplay elementen.

Het verhaal ontvouwt zich door middel van statische panelen, zoals in een manga. De enige vormen van interactie zijn het drukken op een knop om een specifieke dialoogoptie te kiezen of je map te raadplegen. PARANORMASIGHT staat of valt dus volledig met zijn personages en hun al dan niet interessante verhaallijnen.

Eigenzinnige personages

Square Enix belaste Takanari Ishiyama met de taak om de wereld van Honjo tot leven te brengen. Hij is het brein achter de designs van NEO: The World Ends With You maar werkte ook mee aan meerdere Kingdom Hearts games. Hij slaagt erin om een achttal personages virtueel neer te pennen.  De hoofdrol wordt gespeeld door de vijfentwintigjarige Shogo Okiie. Een planner in de lokale zeepfabriek. Wanneer hij tijdens zijn lunchbreak aan de praat raakt met de drieëntwintigjarige studente Yoko, besluit hij haar te helpen met haar paranormaal onderzoek. Tijdens hun omzwervingen door de stad botsen ze op een duo politieagenten.

Tetsuo, een ouwe rot in het vak en Jun, jong en een tikkeltje naïef. Beide inspecteurs zijn zeer toegewijd aan hun werk en vastberaden om de mysteries van Honjo te ontrafelen. Richter Kai is een flamboyant geklede privédetective en een oud-collega van Tetsuo en Jun. Een excentriekeling die geen blad voor de mond neemt en die wordt ingehuurd door Harue, een dame wiens zoon werd vermoord maar de killer is nooit geklist. Daar gaat Kai kost wat kost verandering in brengen. Ten slotte zijn er nog de studentes Mio en Yakko die geloven dat een paranormaal voorval hun klasgenoot tot zelfmoord dreef. Het bovennatuurlijke verbindt al deze personages met mekaar en jij mag met hen mee op reis door de duistere buurt van Honjo.

Waarom Niet?

Kan je dit wel een game noemen?

Bij Pragalicious zijn we niet vies van wat controverse dus wat nu volgt kan mogelijk een aantal spelers tegen de borst stoten. Tijdens het spelen van PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo heb ik me vaak afgevraagd of je deze interactieve manga wel onder de noemer van game kan onderbrengen. Het spel bevat geen echte gaming elementen, er is geen skill voor vereist en je hebt als speler ook bitter weinig invloed op het verloop van het verhaal.  

Seven Mysteries biedt iets meer interactie dan alleen maar een bladzijde omdraaien maar het blijft een overwegend passieve ervaring. Wie op zoek is naar een goed boek, in de vorm van een digitale manga zit gebeiteld met PARANORMASIGHT maar je kan je wel de vraag stellen of je dan niet gewoon beter een strip kan kopen? Want ook op gebied van de personages is dit horror avontuur geen hoogvlieger. De meeste blijven steken in de clichés. De fans van JRPG’s zullen ze er één voor één kunnen uithalen. De moeilijkst te beantwoorden vraag lijkt dan ook: Voor wie is deze game gemaakt?

Onafgewerkt?

Bovendien geeft PARANORMASIGHT bij momenten de indruk een onafgewerkte game te zijn en dat breekt ook effectief de immersie. Zo is er geen voice acting, wat nog meer benadrukt dat het hier om een visual novel gaat. Natuurlijk went dat na een tijdje maar voor een horror game kan goed stemmenwerk een enorme meerwaarde opleveren. En omdat de personages geen stem hebben gekregen valt het gebrek aan muziek vaak op. De ongemakkelijk stiltes zijn bewust een middel om de spanning op te bouwen, maar al te vaak zijn er auditief dode momenten die toch beter ingevuld konden worden met een spannend deuntje.

Vergeleken met andere visual novels zoals het uitstekende The House in Fata Morgana en het ronduit geflipte Doki Doki Literature Club schiet PARANORMASIGHT wat te kort. De spanning snijdt niet diep genoeg en de personages kunnen te weinig boeien. Al zal dat laatste vooral van je persoonlijke smaak afhangen.

VERDICT

6

PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo is geen game voor iedereen, dat is wel duidelijk. Het is een interactieve manga voor gamers die op zoek zijn naar een spannend verhaal zonder te veel te moeten investeren. En of je de game leuk vindt, dat zal honderd procent afhangen van je sympathie voor de verschillende personages. De beste manier om van deze game te genieten is door de lichten te doven, de dekens tot over je hoofd te trekken en je te laten meevoeren in de akelige wereld van de Honjo vloeken.

Pluspunten
+ Gebaseerd op ‘echte’ urban legends
+ Exacte kopie van het echte Honjo
+ Erg relaxte ervaring

Minpunten
– Een interactieve strip
– Geen stemmenwerk
– Te weinig spannende muziek

PARANORMASIGHT: The Seven Mysteries of Honjo
Beschikbaar vanaf 08/03/2023
Beschikbaar op Nintendo Switch / PC
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.