fbpx

“Blood Bowl 3 heeft een leuk idee maar de uitwerking is ondermaats”

Blood Bowl 3

American football in een uitgesproken fantasy-setting. De Blood Bowl-reeks is, zeker in Europa, een niche in een niche. Acht jaar na het tweede deel mogen we opnieuw de grasmat betreden. Hopelijk hebben ze een up-to-date drainagesysteem. Het gaat nodig zijn, met al die liters bloed en rondvliegende tanden.

Waarom Wel?

Strategy footbrawler

Zeggen dat Blood Bowl III een American football-game is met een fantasy-jasje is misschien wat kort door de bocht. Blood Bowl is in principe inderdaad American football, al speelt deze game veel meer als een turn-based strategy game. Het is dan ook een boardgame van origine. Deze game dopen we uiteindelijk tot een “strategy footbrawler”.

De wereld van Blood Bowl is er één waarin je turn based op zoek gaat naar de winnende touchdown, offline of online. Deze twee modi spelen volstrekt apart van elkaar, wat vreemd te noemen is. Er zit heel wat blood & gore in de game, zoals de titel insinueert. Er zijn meer dan genoeg manieren om jezelf richting de winst te knokken. Létterlijk, want niet iedereen zal het partijtje overleven.

Bloodweiser

Qua gameplay is het strategische element enorm van tel. Jij kiest de opstelling van je pionnen, welke abilities je gebruikt en welke aanvalslijnen je op poten zet. Heel veel moves worden beslist door gewone en minder gewone dobbelstenen. Zo kan je tackelen, sprinten, ontsnappen of gewoon iemand in twee rukken.

Er zijn ook heel wat “inducements”, oftewel speciale kaarten die unieke krachten meebrengen. Je kan de scheidsrechter bedreigen, een auto doorheen het speelveld laten maaien of voor de nodige explosies zorgen. Alles voor die overwinning! Desnoods drink je maar gewoon een krat Bloodweisers om stomdronken richting victorie te gaan.

Het dak gaat eraf

Blood Bowl neemt zichzelf allesbehalve serieus. Dat is leuk, aangezien het fijn vertoeven is in het jolige gezelschap van dwergen, elves, orcs en ander ongein. Er is een fijne single player mode, al ligt de focus vooral op onlinestrategie.

Het leukste aan deze game is de sfeer in de stadia. Iedereen gaat heerlijk uit z’n dak en net als bij de Super Bowl zijn er randactiviteiten gaande die je doen glimlachen. De sfeer en audio zijn goed uitgewerkt. Gelukkig, dan is er op z’n minst iéts goed uitgewerkt.

Waarom Niet?

De Tour & de chef achterna

Nondedju wat heb ik qua reviews recent al gevloekt op developer Cyanide. De Tour De France-reeks verkeert de laatste jaren in één uitgerekte valpartij en ook Chef Life liet onlangs enkel een zure smaak na. Deze Blood Bowl III zorgt totaal niet voor redding, helaas. De game voelt constant aan als een onafgewerkt product dat zeer warrig en onsamenhangend speelt.

Voor een nieuwe speler als mezelf zijn de menu’s, zowel main als in-game, zeer onduidelijk. De tutorial hielp me niet enorm verder door de nodige bugs. Eenmaal je aan het spelen bent gaan deze bugs ook niet weg. Haperende mechanics, functies die maar half werken en grafische glitches gaven me soms hoofdpijn. Standaard is grafisch ook alles gewoonweg matig. Béter dan Tour De France, maar daarmee is alles gezegd.

Meer crashes dan tackles

De performance van Blood Bowl III zit gewoonweg niet goed. Je voelt dat de game constant op de rand van screen tearing en framerate drops zit. Bij elke move moet je hopen dat alles goed geregistreerd raakt. Hier en daar mag je op een crash rekenen. Er zijn gewoon véél te veel zaken die enig spelplezier in de weg staan.

Cyanide gaat ook schaamteloos op in het microtransacties-spelletje. Cosmetics zitten muurvast achter een betaalmuur. Blood Bowl heeft standaard een zeer leuk idee, dat bewees het al met z’n eerdere titels. Helaas is de uitwerking bij het derde deel, acht jaar na het vorige, enorm gebuisd. Coach, je tactiek werkt langs geen kanten.

VERDICT

4

Het meeste bloed in Blood Bowl III is datgene dat vanonder mijn nagels werd gehaald. Blood Bowl heeft een leuk idee maar de uitwerking van dit derde deel is gewoon ondermaats. De uitgebreide fantasy-setting laten knokken voor de zege werkt op papier, maar enkel daar. De game draait constant op de rand van screen tearing en framerate drops. Glitches, errors en crashes zijn bijna even normaal als touchdowns. De AI is van een laag niveau, de microtransacties van een hoog. De audio en sfeer in het stadion zitten goed. Jammer dat de fans enkel reden tot huilen hebben.   

Pluspunten
+ Goede audio
+ Leuk universum
+ Veel sfeer in de stadia

Minpunten
Screen tearing & framerate drops
Microtransacties
– Bugs en glitches à volonté

Blood Bowl 3
Beschikbaar vanaf 21/02/2023
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: