fbpx

“Xbox Game Pass doet de verkoop van games dalen”

Xbox Game Pass Logo

De Britse Competition and Markets Authority heeft de overname van Activision Blizzard door Microsoft onder de loep genomen. In een voorlopig rapport van 8 februari worden meer details vrijgegeven over het effect van Xbox Game Pass op de verkoop van games.

Volgens Microsoft daalt de verkoop van games twaalf maanden na hun toevoeging aan Game Pass. Verderop in het rapport wordt in interne Microsoft-documenten ook erkend dat Game Pass kannibaliseert op de directe verkoop van games. Een exacte hoeveelheid wordt niet gemeld, de cijfers die in de interne uitwisselingen staan zijn in het CMA-rapport gecensureerd.

Dit komt niet overeen met wat Microsoft Gaming baas Phil Spencer eerder zei in het levelup.com interview (2018) waar hij beweerde dat Game Pass juist de verkoop van games stimuleert.

In het voorlopige rapport concludeert de Competition and Markets Authority (CMA) dat het direct kopen van games en de Game Pass binnen dezelfde product markt vallen. Wat de volledige overname betreft, is de CMA van mening dat deze er voor kan zorgen dat de prijzen van games stijgen en er minder keuzemogelijkheden zullen zijn voor de gamers. De CMA heeft wel mogelijke maatregelen voorgesteld die Microsoft kan nemen om goedkeuring te krijgen voor de overname. De CMA zal zijn finaal rapport voor 26 april 2023 uitgeven.

Naast de CMA heeft Microsoft momenteel ook te maken met een rechtszaak van de Federal Trade Commission (FTC) over de overname van Activision Blizzard. Naar verluidt maakt ook de Europese Unie zich op om Microsoft een antitrustwaarschuwing te geven. De EU zal tegen 11 april een besluit nemen.

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.

%d bloggers liken dit: