fbpx

“Hogwarts Legacy is een magische game, letterlijk en figuurlijk”

Hogwarts Legacy Key Art

Hogwarts Legacy is ongetwijfeld één van de meest gehypte games van begin 2023. Ontwikkelaar Avalanche Studios, bekend van Disney Infinity, wist dus wat te doen. Is de ontwikkelaar er in geslaagd om de prachtige magie uit Hogwarts naar de huiskamer te brengen? Of zwaaiden ze de verkeerde richting uit met hun toverstok, met donkere magie als gevolg?

Waarom Wel?

You’re a wizard, auron

Zonder enige verwachting startte ik mijn avontuur in Hogwarts Legacy. Zoals het meestal gaat in dit soort games moeten we een personage aanmaken. In deze game is het nog vrij simpel gehouden en dat vind ik wel aangenaam. Niet teveel tijd verliezen, want ik wil met mijn toverstok zwaaien.

Het verhaal van Hogwarts Legacy start met jouw personage dat op weg is naar Hogwarts. Je bent een vijfdejaars student, die nu pas naar de magieschool wordt gestuurd. Dit onder mysterieuze omstandigheden. Je reis richting Hogwarts wordt echter abrupt afgebroken en enkele momenten later ontdek je dat je gevoelig bent aan de befaamde ancient magic.

Wat betekent dit toch allemaal? De confrontatie ligt niet alleen daar, maar een groot deel van de goblins beginnen het wat beu te worden dat ze steeds naast de tovenaars en heksen moeten leven, en willen dat ze gelijkaardig worden behandeld. Ranrok de leider van deze bende pakt het helaas wat verkeerd aan met alle gevolgen van dien.

Terug naar school

Het huis waar ik in terechtkom is Hufflepuff. Ik zal met mijn personage een enorme inhaalbeweging moeten maken om alle spreuken onder controle te krijgen. Gelukkig wordt dit op een misschien iets te trage manier op gang getrokken en volg ik de ene les na de andere. Dat zijn meteen ook de eerste queesten die je uitvoert in het spel.

Zo moet je onder andere planten kweken die later in het spel op heel verschillende manieren in je voordeel gaan werken. Net als het brouwen van verschillende potions. De dynamiek om deze dingen toe te passen zijn aangenaam. Naargelang van tijd krijg je de mogelijkheid om nieuwe spreuken aan te leren. Dit kan door middel van de verhaalmissies, maar ook door verschillende zijmissies. Je moet dan telkens eerst enkele opdrachten uitvoeren voor betrokken professor. Op een bepaald moment kan je vliegen op een bezem, dat voelt zelfs prettig aan.

Naast de vele missies, kan je nog heel wat andere dingen ontdekken in Hogwarts. Deuren die je pas kan openen als je een rekenformule hebt opgelost. Spiegels die een locatie tonen waar je een vlinder moet zoeken om deze terug naar de spiegel te brengen of de vele geheimen van Hogwarts zelf ontdekken. Dit gaat gepaard met de verzameldrang van verschillende voorwerpen, iets wat enorm aanwezig is in deze Hogwarts Legacy.

Sterke combat en puzzels

Vanaf het moment dat je jouw geleerde spreuken kan toepassen in combat, wordt Hogwarts Legacy pas heel interessant. Zo kan je je tegenstanders in vuur en vlam zetten, kan je ze zonder problemen in de lucht laten zweven of trek je bepaalde vijanden dichter naar je toe. Gelukkig kan je ook dodgen of magie van je tegenstanders afketsen of zelfs counteren. Je wordt gelukkig wel steeds op tijd verwittigd als je wordt aangevallen. Bij elk gevecht krijg je ook steeds extra doelen voorgeschoteld, waarmee je extra uitdagingen kan voltooien.

Tegenstanders kunnen zich natuurlijk ook verdedigen tegenover jouw magie. Hier spelen de kleuren van je spreuken een belangrijke rol. Als je tegenstander een rode beschermingsbol over zich heen trekt, dan is het aan jou om hem aan te vallen met een rode spreuk. Hierdoor breek je door zijn bescherming en kan je starten aan een goede combinatie van spreuken.

Het combineren van spreuken is ook een belangrijke factor. Je kan ancient magic hanteren, dit is een soort van finisher. Door goeie combinaties uit te voeren, word je meter opgevuld. Eenmaal vol kan je door gebruik van twee toetsen knappe taferelen op het scherm toveren. Bij het gebruik van je spreuken tijdens de combat spat letterlijk de magie van je scherm af. Zeker als je later in de game talents vrijspeelt. Zo kan je je personage versterken op verschillende kenmerken zoals onder andere spells, stealth en dark arts.

Doorheen je avontuur in Hogwarts Legacy moet je spreuken ook meer dan eens gebruiken om puzzels op te lossen. Dit doe je voornamelijk in dungeons of wanneer je in de open-wereld uitdagingen krijgt van de bekende Merlin.

It’s a kind of magic

Vanaf het eerste moment dat ik Hogwarts Legacy speelde, was ik betoverd over het feit hoe knap de game er uit ziet en hoeveel details er in zitten. Het zorgde er voor dat ik in de wondere wereld van Hogwarts Legacy wou blijven hangen.

Wat daar ook aan bij droeg was de sfeer die in het spel hangt. Je verveelt je geen seconde als je jezelf een weg baant doorheen Hogwarts of de winkelstraten van Hogsmead. Probeer ook je oren open te houden, want op deze manier ontdek je nieuwe puzzels en tips. Het stemmenwerk is dan ook van een bijzonder hoog niveau. Wie de boeken of films van Harry Potter en Fantastic Beasts kent, wordt in Hogwarts Legacy op zijn wenken bediend want alles is herkenbaar tot in het kleinste detail.

Waarom Niet?

Traag op gang

Ondanks dat ik enorm genoten heb van mijn tijd in Hogwarts Legacy, kan ik me goed inbeelden dat andere spelers de start van het spel enorm traag vinden. Je moet rekening houden dat je de eerste vijf uur van de game enkel van klas naar klas gaat terwijl je af en toe een zijmissie kan meenemen. Vanaf het moment dat je de school Hogwarts kan verlaten, komt er eindelijk tempo in het spel en het verhaal.

Ook de menu’s lijden onder deze traagheid. Na een tijdje stoorde me het echt wel dat deze ontzettend traag open gaan en reageren. Met de nodige dosis frustratie als gevolg.

Hebben we dit niet allemaal al eens gezien?

Mijn naam is auron_sagara en ik ben een loothoer. In deze game wordt het opnieuw duidelijk dat ik elke kist niet onaangeroerd kon laten staan. Als je hetzelfde type speler als mij bent, dan kan dit voor problemen zorgen. Je inventory raakt nogal snel vol waardoor je geregeld naar de dichtsbijzijnde verkoper moet reizen of in het slechtste geval je gear moeten weggooien. Dit probleem wordt na verloop van tijd wel opgelost, want je inventory wordt groter wanneer je bepaalde missies tot een goed einde brengt.

Ik kan er niet omheen Hogwarts Legacy is een zeer knappe game, maar hebben we dit niet al eens eerder gespeeld of gezien? De game voelde voor mij op bijna geen enkel moment origineel aan, omdat het uiteindelijk best weinig nieuws onder de zon brengt. Ook al zit deze Hogwarts Legacy in een perfect Harry Potter-kleed, qua originaliteit kon het spel mij niet enorm betoveren.

VERDICT

8

Wat ben ik blij dat ik fout was om te denken dat Hogwarts Legacy zou falen. Vanaf het moment dat ik de game opstartte, was ik overtuigd van mijn ongelijk. De magie is om van te smullen en elke Harry Potter-en Fantastic Beast-fanaat wordt op zijn wenken bediend. Voor deze fans is er geen enkele reden om te twijfelen om Hogwarts Legacy in huis te halen. Prachtige graphics, fenomenale sfeer, combat met je toverstaf en een verhaal boordevol mysterie. Helaas is het niks nieuws dat we te zien krijgen en voor sommigen kan de start van de game wat traag aanvoelen. Toch is Hogwarts Legacy een fantastische game, waarmee elke liefhebber van magie aan zijn trekken komt.

Pluspunten
+ Wonderbaarlijke wereld
+ Betoverende combat
+ Mysterieus verhaal
+ Heerlijke sfeer

Minpunten
Komt traag op gang
– Kleine inventory
– Totaalpakket mocht origineler

Hogwarts Legacy
Beschikbaar vanaf 10/02/2023
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.

%d bloggers liken dit: