“Floodland gaat de mist in door enkele bedenkelijke designkeuzes”

Floodland

‘t Is weer zover. De wereld is om zeep. Het waterpeil steeg en enkele cataclysmische gebeurtenissen zorgde ervoor dat het aardoppervlak quasi onleefbaar werd. Slechts een selecte groep ongelukkigen wist deze rampen te overleven en moet van nul een nieuwe maatschappij uit de grond stampen. We kennen het verhaal van deze Floodland intussen van tig andere survival city builders. Is deze game veranderend genoeg om je er alsnog aan te wagen?

Waarom Wel?

Vier clans met een eigen insteek

Wat Floodland meteen anders maakt dan genregenoten als Frostpunk of Endzone, is het clan-systeem waarmee je de game aanvat. Het spel vraagt je bij de start een keuze te maken tussen vier uiteenlopende groeperingen die ieder op een eigen manier in het leven staan. Waar de ene focus legt op gelijkheid en een onderbouwde politieke beschaving, gaat de andere meer op een totalitaire manier te werk. Sommige clans hebben het van brute kracht, waar andere op hun kennis teren.

Bij aanvang kies je slechts één van deze vier clans, maar de andere drie blijven simultaan bestaan in de grauwe spelwereld van Floodland. Later in het spel kom je ze zonder twijfel nog tegen. Meer zelfs, als je jouw kaarten goed speelt bestaat de kans dat je deze rivaliserende groepen laat aansluiten in jouw clan, wat de complexe game zowaar nog uitdagender maakt.

Diepgang

Liefhebbers van het genre zijn zonder twijfel fan van diepgang en complexiteit. Op dat vlak kom je in deze game zeker aan je trekken. Al vanaf het eerste moment moet je op zoek naar verschillende soorten resources die je in staat stellen jouw stad op te bouwen en nieuwe technologieën te onderzoeken. Die willekeurig gegenereerde resources zijn echter steeds slechts in beperkte mate beschikbaar, waardoor je voortdurend enkele stappen vooruit moet denken voordat je keuzes maakt.

Zo kan het met enkele foute keuzes voorvallen dat je niet meer verder geraakt en hopeloos de ondergang van jouw clan inluidt. Overgiet dat met een dikke saus aan politiek en de regelmatige moeilijke keuze en je krijgt een rijkelijk complexe game die probleemloos naast de gevestigde waarden in het genre mag staan.

Leuk stijltje

Wat mij persoonlijk ook sterk aanspreekt aan deze game, is de visuele stijl waar de makers mee geëxperimenteerd hebben. Menu’s en UI hebben een cool schilderachtig effect dat tot op zekere hoogte doorgetrokken wordt in de gameplay. Niets baanbrekend, maar het doet wel teniet aan de typische grauwe stijl die we kennen van andere postapocalyptische games als Frostpunk.

Waarom Niet?

Te afstraffend

Ik vertelde je bij de pro’s al hoe de game de nodige planning vereist op vlak van resources. Hoewel dit voor noodzakelijke uitdaging zorgt, mis ik de mogelijkheid om alternatieve oplossingen te vinden voor de problemen die bijgevolg opspelen. Als je verkeerd je resources gespendeerd hebt in het eerste deel van de game, is het wellicht game over voor die playthrough. Dat wil zeggen dat je wellicht enkele gefaalde playthroughs zal doorlopen voor je begrijpt hoe je best jouw technologische ontwikkelingen en research opbouwt. Daar waar ik in dit genre net liever keuzevrijheid krijg in hoe ik de zaken aanpak en op mijn eigen manier mijn clan naar een succes leid.

Lineair

Dat zorgt er gelijk ook voor dat Floodland eigenlijk een best lineair spel is. De game geeft je steeds hetzelfde einddoel, namelijk een verloren energiecentrale te vinden en de technologieën die erin schuilen aan te slaan. Combineer dat met het redelijk rigide ontwikkelingspad dat je erheen moet volgen en je krijgt een meer lineaire ervaring dan gebruikelijk in het city builder genre. Je speelt wel in een willekeurig gegenereerde spelwereld en specifieke problemen die je op je pad tegenkomt zijn steeds anders, maar het gevoel van vrijheid in hoe je het spel doorkomt voelt desondanks drastisch ingeperkt aan.

Het clan-systeem kon beter uitgewerkt worden

De onderscheidende factor van deze game, namelijk het clan-systeem, zorgt meteen ook voor één van de grootste probleempunten die ik ervaren heb. Wanneer je later in het spel clans laat samenkomen om samen verder naar het ultieme einddoel door te werken, stoot je meermaals op de incompatibiliteit van de verschillende clans.

Daar waar je verwacht dat wanneer één groepering een rivaliserende vervoegt, deze zich zou schikken naar de manier waarop zaken in die ene clan wordt behandeld. In realiteit moet je echter opeens aan de onaangepaste noden van je nieuwe clanleden voldoen, die vaak haaks staan op wat je bestaande leden willen. Hierdoor kun je uiteindelijk nooit goed doen en krijg je opstanden binnen je stad, met een rebellerende bevolking die je voorraden plunderen en dergelijke als resultaat. Behoorlijk frustrerend.

Aanslag op je systeem

Puur technisch is Floodland een behoorlijke aanslag op je systeem. Hoe meer delen van de spelwereld je ontdekt, hoe meer de game van je computer eist. Wonderbaarlijk genoeg is Floodland vooral zeer afstraffend voor systemen met relatief weinig RAM-geheugen. Dit alles resulteert in crashes, haperende gameplay en corrupte save files. Dat is extra frustrerend als je al behoorlijk wat tijd in een savegame gestoken hebt. De makers hebben nog behoorlijk wat werk voor de boeg om dit te optimaliseren, want niks zo ontmoedigend als een spel dat abrupt tot zijn eind komt door technische beperkingen eerder dan door verkeerde gameplaykeuzes. Als je de Steam-fora en reviews er even op naleest ontdek je zelfs dat gamers met robuuste systemen hier last van ondervinden.

VERDICT

6

Toen ik aan Floodland begon, had ik er behoorlijk veel zin in. Het clan-systeem leek een mooie stempel op de game te drukken en de visuele stijl bracht me meteen in de juiste mood. De frustraties door enkele bedenkelijke designkeuzes lieten echter niet lang op zich wachten. Clans laten samenwerken die compleet incompatibel zijn met elkaar, is meer frustrerend dan een leuke uitdaging. En doordat je zo weinig keuzevrijheid krijgt in het uitstippelen van welke technologieën je wanneer ontwikkelt, wordt de game ook meer lineair dan verwacht. Tel daarbij de technische problemen door slechte optimalisatie en Floodland wordt moeilijk om volmondig aan te raden. Geef de makers nog even de tijd om deze titel op punt te zetten voor je er je centen in steekt.

Pluspunten
+ Clans voelen stuk voor stuk uniek
+ Fijne visuele stijl
+ Spel kan heerlijk complex worden

Minpunten
– Clans laten samenwerken is minder leuk dan het klinkt
– Spel is te afstraffend, vooral voor nieuwe spelers
– Voelt behoorlijk lineair aan voor een city builder
– Technisch amper geoptimaliseerd

Floodland
Beschikbaar vanaf 15/11/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.