“Philips TAG5106-headset heeft een mooi design gecombineerd met comfort”

We kunnen het aantal gaming headsetmerken haast niet meer op beide handen, voeten en andere ledematen tellen en daar staat oude gekende Philips al aan de deur te kloppen. Heeft het merk zijn huiswerk goed gedaan of wordt de TAG5106 hun eerste en tevens enige proefproject op de gamemarkt?

Waarom Wel?

Multicompatibel

Er staat Philips geen gemakkelijke weg voor de boeg, maar het doet toch een poging om de gaming headsetmarkt binnen te treden met de TAG5106. Overtuigen doen ze met een eerste, uitstekend kenmerk: compatibiliteit. Zo is de headset eerst en vooral draadloos, en werkt deze zowel via 2.4G als via Bluetooth. Er wordt ook een USB-stick en 3.5mm-kabel meegeveleverd waardoor de headset op alle toestellen (gaande van je laptop tot je PS5 en zelfs Nintendo Switch) perfect werkt.

De headset zelf biedt voor de rest geen uitzonderlijke specificaties, maar overtuigt binnenin het (prijs)segment waar Philips zich wil nestelen met 50mm speaker drivers , een impedantie van 32 Ohm en een freqentiebereik van 20-20kHZ. Voor wie dit niet veel zegt, geven we graag mee dat dit vergelijkbaar is met headsets als de NACON RIG 700-reeks en JBL Quantum 810, maar dan wel 20 à 30 euro goedkoper zonder in te boeten aan kwaliteit. Van een statement gesproken. 

Stylish en comfortabel

Het oog wil (tegenwoordig) natuurlijk ook wat en gelukkig voor de RGB-liefhebbers ziet de Philips TAG5106 er niet alleen stylisch uit, maar herbergt het ook in de oorschelpen een LED-strip waar je het kleur met een druk op de knop mee kan aanpassen. Verder bieden de grote oorschelpen en lederen hoofdband voldoende comfort en is de verwijderbare microfoon een handige feature. Op de oorschelpen zelf kan je niet alleen het volume aanpassen of jezelf muten, maar ook schakelen tussen wireless en Bluetooth. Verder zit naast de 3.5mm-poort de USB-C om de headset op te laden, die tevens meer dan 40 uur meegaat. Beter vind je nergens voor 99 euro.

Waarom Niet?

Mist punch

Waar slaat Philips dan de bal mis? De headset doet het prima als je online zit te gamen en frequent de micro gebruikt, alsook via surround sound de nodige input hoeft te ontvangen. Echter mist het geluid een zekere punch. Veel tonen komen vlak binnen met te weinig bass. Wil je jezelf echt gaan verdiepen in een game, film of bepaalde muziek, dan zal de TAG5106 helaas te licht uitvallen. Het aanbieden van DTS (enkel op Windows-pc’s) inclusief slechte software, biedt ook amper meerwaarde, vooral vergeleken met Dolby Atmos (die het veel beter doet).

VERDICT

8

Philips doet een uitstekende poging om de gamingmarkt met de TAG5106-headset te bestormen. Een mooi design wordt gecombineerd met comfort en marktconforme specificaties. De grootste troef blijft compatibiliteit, al zal de echte (geluid)smeerwaardezoeker in een hogere prijssegment pas zijn gading vinden. Voor 99 euro nestelt Philips zich echter naast (en soms zelfs boven) de competitie.

Pluspunten
+ Design/comfort
+ Compatibiliteit
+ Hoge batterijduur
+ Prijs/kwaliteit

Minpunten
– DTS biedt geen meerwaarde
– Geluid mist punch

Philips TAG5106-headset
Beschikbaar
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.