Met deze games wordt Kerstmis een echt feest

Kerstmis. Een feest waar we met familie en vrienden samenkomen om uitgebreid te drinken, te eten en… te gamen. Doe in onderstaande lijst inspiratie op om je familie kennis te laten maken met gamen en laat zien hoe plezant onze favoriete hobby is!

Gouden tip: Zorg dat er genoeg controllers zijn en draden om deze op te laden.

The Jackbox Party

Dit is één van mijn favoriete partygames en perfect voor een avond met familie of vrienden. De eerste Jackbox Party verscheen in 2014 en ondertussen zijn er al negen uitgaves van de game. Je kan met maar liefst 9 andere personen in dezelfde ruimte spelen en kiezen uit een uitgebreid aanbod van verschillende minigames waar je uren zoet mee zal zijn!

Enkele van mijn favoriete Jackbox minigames zijn: Job Job, Trivia Murder Party, Quiplash (vooral Quiplash 2), Junktopia en Tee K.O.  

Ze staan momenteel aan een korting op hun officiële website. Het ideale moment dus om de Jackbox Party games in huis te halen!

Speelbaar op:  Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en Android

Just Dance 2023 Edition

De cava vloeide al rijkelijk, de voorraad aperitiefhapjes is er bijna door en je moet wachten tot het hoofdgerecht 40 minuten in de oven heeft gestaan. Geen probleem, neem je nonkel of tante mee van achter de tafel en overtuig ze om de benen los te zwieren op nummers zoals “As it Was” (Harry Styles), “Magic” (Kylie Minogue) of een nummer uit hun tijd, “Walking on Sunshine” (Katrina and the Waves). Hilarische taferelen verzekerd!

Deze game is trouwens ook ideaal om de kerstmaaltijd eraf te trainen.

Speelbaar op: PlayStation 5, Xbox Series X/S en Nintendo Switch

FIFA 23

Het WK is nog maar net afgelopen en Kerstmis staat al voor de deur, of in dit geval in de oven. In vele families staat voetbal centraal en daarom zijn de feestdagen de ideale gelegenheid om je familieleden uit te dagen voor een paar wedstrijden op FIFA.

Spreek met de rest van de familie af om een virtuele Champions League of WK te organiseren en neem het op tegen je neef, nicht, oma of opa. De avond is pas echt geslaagd wanneer jij tot FIFA-koning van de familie wordt gekroond!

Niet dat je deze nodig zult hebben maar indien je deze toch niet kent alvast een filmpje om je een voorsprong te geven op de anderen.

Speelbaar op: PlayStation 4 en 5, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch en PC

Nickelodeon All-Star Brawl

Deze game zal vooral bij de jongste telgen van de familie hoog scoren. Neem het tegen elkaar op in arena’s uit reeksen als Avatar: The Last Airbender, Spongebob Squarepants of Teenage Mutant Ninja Turtles.

Niet alleen het dessert zal zoet smaken maar ook een overwinning in Nickelodeon All-Star Brawl tegen de rest van de familie. Nog meer trouwens wanneer je dit doet met je favoriete personage. Kies uit een uitgebreide lijst van maar liefst 20 characters en mep de anderen, niet letterlijk liefst, uit de arena met Aang, Garfield of die vrolijke dino Reptar uit Rugrats.

Op het officiële YouTube-kanaal van Fair Play Labs vind je voor elk personage een uitgebreide video.

Speelbaar op: PlayStation 4 en 5, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch en PC

Super Mario Party

Een game van Mario mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Duik in het universum en neem het ter land ter zee en in de lucht op in verschillende minigames tegen de rest van jouw familie.

Ditmaal is het ieder voor zich in Super Mario Party. Geen Princess Peach die gered wordt door de Italiaanse loodgieter en geen spoor te zien van de broederband tussen Luigi en Mario. Althans in sommige minigames wel waar je moet samenwerken om de overwinning in de wacht te slepen tegen het andere team.

Een Mario-game voor jong en oud waar je uren plezier en vertier mee zal hebben tijdens het leuk samenzijn met vrienden en familie.

Speelbaar op: Nintendo Switch

Knowledge is Power

Bij quizzen ontstaan er echte titanenstrijden en zie je je mama of papa opeens fanatiek worden omdat ze tegenover jou willen bewijzen hoe groot hun algemene kennis is. Quizzen is iets van alle tijden en ook op PlayStation 4 of 5 kan je testen hoeveel je weet over kunst, geschiedenis of muziek. Tal van categorieën staan te wachten op jou om bij te leren of aan je familie te verbluffen dat je die ene vraag weet.

Iedereen herinnert zich nog wel de BUZZ-games van vroeger waarin je een spervuur aan vragen krijgt door de presentator met de blonde kuif. Voor de Nederlandse versies werd zijn stem trouwens ingesproken door Rinie van den Elzen.

Bij Knowledge is Power is het de bedoeling dat je via je smartphone het juiste antwoord aanduidt en dit soms op een hele leuke interactieve manier.

Speelbaar op:  PlayStation 4, Android en iOS

Moving Out

Verhuizen. Iedereen heeft het wel al eens gedaan voor zichzelf, een vriend(in) of familie. Bij Moving Out is het de bedoeling dat je alle meubelstukken zo snel mogelijk in de verhuiswagen plaatst en krijg hierbij tijdens Kerst hulp van drie andere familieleden.

Uitspraken zoals ‘welk doet deze knop?’ of ‘de controller doet niet wat ik vraag’, zullen meermaals door de woonkamer galmen. Moving Out zal in het begin veel frustratie opwekken maar is vooral een zalige game om met meerdere te spelen wanneer je eenmaal in de flow zit van het virtueel verhuizen.

Als deze game je bevalt dan hebben we goed nieuws voor je want Moving Out 2 komt uit in 2023!

Speelbaar op: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en PC

Nintendo Switch Sports

2006 ligt al even achter ons. 16 jaar geleden kwam één van de bestverkochte games ooit uit op Wii. Dit jaar kwam dan eindelijk de opvolger voor Nintendo Switch met de voor de hand liggende naam Nintendo Switch Sports.

Daag je familie uit in 6 sporten. Voetbal, golf, tennis, bowling, volleyball en zwaardvechten zijn de disciplines waarin je jezelf kan meten met die even fanatieke neef of nicht.

Draag een jaar lang de titel ‘winnaar van het Kerstweekend op Nintendo Switch Sports’. Zorg er wel voor dat je goed opwarmt voor je virtueel begint te sporten!

Speelbaar op: Nintendo Switch

Enkele ‘Honorable mentions’” die zeker niet vergeten mogen worden:

  • Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo Switch)
  • Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)
  • Gang Beasts (Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC)
  • Clue/Cluedo (Nintendo Switch)
  • That’s You (PlayStation 4)

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”