“Het is smullen verzekerd met Cuphead en de bijhorende excellente DLC”

Cuphead

Cuphead, een game die inmiddels 5 jaar oud is, weet eindelijk zijn intrede te maken op fysieke media. De moeite waard om (eindelijk) aan te schaffen?

Waarom Wel?

Nu al een klassieker

In 2017 ontving Microsofts Xbox een van hun beste, en ineens de meest uitdagende, exclusive: Cuphead. De geanticipeerde ‘run and gun’ platformer wist nog voor diens release te charmeren dankzij klassieke graphics en bijhorende soundtrack die ons nostalgisch deed terugdenken aan de Disney-cartoons uit de jaren ’30 en ’40.

Cuphead stelde dan ook niet teleur; het schotelde top gameplay voor met een hoge moeilijheidsgraad. Zowel de normale levels als de eindbaasgevechten kunnen gelukkig met een partner in co-op worden gespeeld, waardoor de game net iets vergeeflijker wordt, al bleef het ‘die and retry’ aspect wel standhouden. Wie niet snel opgeeft, haalt weldegelijk voldoening uit Cuphead, waardoor de game nu al als een ware klassieker kan worden bestempeld.

Let’s get physical

De hoofdreden waarom we het over een 5 jaar oude game hebben, is omdat Cuphead nu ook na al die jaren fysiek verkrijgbaar is. De game verscheen in 2019 op Nintendo Switch, gevolgd door een PS4-release in 2020, maar wist het nooit tot de fysieke retailer te halen. Tot nu, want op 6 december lag de game eindelijk bij de lokale gameboer te pronken. En dat inclusief de heerlijke ‘The Delicious Last Course’ DLC die een derde speelbaar personage introduceert en al na de eerste levels kan worden aangevallen. Je zal er uren mee zoet zijn!

Waarom Niet?

Prijskaartje

Cuphead en diens DLC prijzen we met plezier de hemel in, al komt de fysieke release gewoonweg te laat. Naast een PS4- en Xbox-schijfje of Switch-cartridge (die normaal duurder zou moeten zijn door hogere productiekosten…) kan je slechts een genummerd lidmaatschapkaartje en zes ‘Cuphead Funnies Cards’ in de verpakking terugvinden. Doe je een rekensom (20 euro basisgame + 7 euro voor de DLC), dan weet je dat het prijskaartje  van 40 euro voor een (nota bene oudere game) gewoon te hoog is.

VERDICT

9

Het is smullen verzekerd met Cuphead en de bijhorende excellente DLC, al zijn we niet helemaal overtuigd of het prijskaartje van 40 euro correct is. Desalniettemin een aankoop waar je geen spijt van zal hebben (al is het dan maar digitaal).

Pluspunten
+ Run and gun gameplay
+ Volledige look and feel
+ Straffe DLC

Minpunten
– Prijskaartje

Cuphead (fysieke versie)
Beschikbaar vanaf 06/12/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Switch
Gespeeld op PS4
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.