“Marvel’s Midnight Suns is de beste superheldengame van het moment”

Superhelden en games als XCOM, daar hou ik van. Wat ben ik toch een bofkont als 2K Games en Firaxis besluiten om de handen in elkaar te slaan, en deze twee aspecten te combineren. Marvel Midnight Suns is het resultaat hiervan, en ik keek nieuwsgierig uit wat het resultaat van deze samenwerking zou zijn.

Waarom Wel?

Verhaal voor de Marvel-fans

Het verhaal van Marvel Midnight Suns start wanneer Hydra’s Doctor Faustus gebruik maakt van dark magic om de machtige Lillith terug tot leven te wekken. Uiteraard met slechte bedoelingen…

Terwijl Hydra slaagt in hun opdracht, zien we Doctor Strange en Iron Man een gesprek aangaan met Johnny Blaze (originele Ghostrider). Ze hebben de hulp nodig van deze man, maar stuiten op weerwerk. Ondertussen komt de thuishaven (Sanctum Sanctorum) van Doctor Strange in gevaar. Wanneer de hel daar losbreekt, is Wanda Maximoff (Scarlet Witch) gelukkig aanwezig om het kwaad enige tegenstand te bieden. Al snel kan ze rekenen op de hulp van Doctor Strange, Iron Man en Captain Marvel.

Hier zien we voor de eerste keer op indrukwekkende wijze Lillith aan het werk. Onze helden trappen in de val en zijn genoodzaakt om hulp te vragen aan The Midnight Suns. Deze groep fungeert onder leiding van de zus van Lillith, The Caretaker.

It’s alive, alive!!!

The Midnight Suns zijn Magik, Nico Minoru, Blade en Robbie Reyes (nieuwe Ghostrider) die in hun woonplaats The Abbey vertoeven. Deze plaats ademt magie uit en dat hebben onze helden net nodig om jouw fictief speelbare personage te creëren, namelijk The Hunter.

The Hunter wordt dus door het gebruik van magie ook tot leven gewekt, en als speler heb je de keuze hoe dit personage eruit zal zien. Afhankelijk van de beslissing die je maakt omtrent het geslacht van je personage, zal je de dochter of zoon zijn van Lillith die je in het verleden hebt weten te verslaan. Echter loopt de verwekking van The Hunter niet van een leien dakje en weet je dus niks meer van deze belangrijke taferelen.

Gelukkig kan je rekenen op heel wat helden die je zullen bijstaan doorheen je avontuur. Als speler kan je ook het gevoel krijgen (zeker in het begin van de game) dat je overstelpt wordt door tutorials. Ik moet wel toegeven dat deze duidelijk worden uitgelegd, zeker als je nieuw bent in het genre van dit soort games.

Wat me ook enorm opviel tijdens het spelen van deze game, is de sfeer. Deze is echt fenomenaal. De muziek die je te horen krijgt tijdens de vele wandeltochten doorheen The Abbey is een mix van middeleeuwse tinten gecombineerd met mysterieuze invloeden.  Tijdens de combat wordt dit helemaal een feest en word je vooral als Marvel-fan omvergeblazen. 

Nergens beter dan thuis

In Marvel’s Midnight Suns is het zeer belangrijk om vrienden te worden met alle helden die zich aansluiten bij je groep. Dit zal later in de game alleen maar in je voordeel treden. The Abbey is daar de perfecte plek voor, want hier kan je echt heel wat dingen uitrichten. Misschien zelfs iets te veel.

Je zal veel moeten praten met je teamgenoten om de vriendschappen op te bouwen en te onderhouden. Je kan bepaalde activiteiten samen uitvoeren, een geschenk geven, of samen trainen om ervoor te zorgen dat de level van je vriendschap stijgt. In de vele gesprekken zal je soms voor een keuze komen te staan die niet alleen deze vriendschappen bepalen, maar ook hoe je met The Hunter het spel wil spelen. Goed of slecht.

Naast het opbouwen van de vele toekomstige vriendschappen, zal je ook enorm veel andere dingen kunnen doen in The Abbey. Wie geen fan is van zijn doffe slaapkamer kan deze met de keuzes die je krijgt opnieuw inrichten. Het terrein van The Abbey is redelijk groot en wie de padvinder wil uithangen kan alle hoeken van deze plaats verkennen. Zo kan je lootboxen, resources, tarotkaarten en belangrijke essence aantreffen. Je zal echter hier en daar nog op obstakels stoten die je de toegang weigeren, en je dus later in de game opnieuw kan bezoeken, zodat je de mysteries van The Abbey kan ontrafelen.

Combat is niet zomaar een XCOM-kloon

Dat Firaxis Games vooral bekend staat om hun fantastische XCOM-games weet bijna iedereen. Daarom ben ik enorm blij dat ze in samenwerking met 2K Games ervoor gekozen hebben om de combat van XCOM niet volledig te kopiëren naar deze Marvel’s Midnight Suns. Het allergrootste verschil is het deck-building aspect van de combat.

Het grote verschil tegenover XCOM is dat je hier altijd je vijanden raakt. Met het gebruik van je kaarten kan je je aanvallen versterken of tactisch toepassen. Natuurlijk kan je niet alle kaarten op tafel smijten, maar ben je min or meer beperkt in je handelingen op het slagveld.

In principe kan je steeds drie kaarten spelen. Als je ziet dat er bepaalde kaarten in je hand zitten die je in deze beurt niet kan hanteren kan je er maximum twee van wegdoen (redrawn). Als je dit toepast krijg je andere kaarten in de plaats en kan je enkel hopen dat je de nieuwe kaarten wel kan gebruiken. Je speelt steeds met een maximum van drie helden, waarvan je één held zelf kan laten bewegen. Dit kan soms handig zijn om je held uit een gevaarlijke zone te halen. Door bepaalde aanvallen toe te passen kunnen je protagonisten ook van positie wisselen.

Elke kaart heeft een functie, door het gebruiken van bepaalde kaarten bouw je een heroic status op. Deze status is belangrijk om de betere kaarten te gebruiken, want deze kan je enkel spelen als je over genoeg heroic punten beschikt. Je omgeving tijdens de combat kan ook zeer bepalend zijn. Als je nog punten op overschot hebt, kan je deze eventueel nog toepasen op omgevingsvoorwerpen. Zo kan je vanop een stapel paletten een aanval lanceren of smijt je een pak gebonden kranten tegen de vijand zijn smoelwerk.

Ik ga hier zeker niet alles uit de doeken doen, maar de vele combinaties die je kan uitrichten met je superhelden zijn echt zalig om toe te passen. Ik genoot tot hiertoe van elk gevecht en met elke beschikbare held.

The Forge is where the magic happens

Na elke missie kom je terug in The Abbey. The Forge is the place to be, want daar werken nonkel Stephen (Doctor Strange) en nonkel Tony (Iron Man) vlijtig samen. Je kan je verdiende beloningen laten analyseren en hierdoor maak je kans op nieuwe kaarten en eventueel resources. Het kan ook zijn dat je soms kaarten krijgt die je al hebt, maar dat is zeker geen probleem.

The Forge kan je ook upgraden door onderzoeken uit te voeren, zo kan je ervoor zorgen dat je beloningen beter worden of kan je item kaarten fabriceren. In het begin krijg je de keuze uit drie kaarten, waarvan je er eentje van kan kiezen, na een bepaalde upgrade, worden dit vier kaarten, waarvan je er twee van kan kiezen. Het is wel belangrijk om te weten dat je steeds kans maakt op kaarten enkel van de helden waarmee je de missie hebt gespeeld.

Als je kiest voor een nieuwe kaart van The Hunter kan je het deck van deze held veranderen. Wie echter voor een kaart kiest die hij/zij al in zijn bezit heeft, kan je deze kaart upgraden in The Yard. Een upgrade van een kaart kan in principe vanalles zijn. Zo kan de aanval versterkt worden of wordt de ability knockback een forcefull knockback, zodat de vijand verder weggeslingerd wordt.

The War Room is ook nog een belangrijke kamer in The Abbey om te vernoemen. Hier kan je een hoofd- of zijmissie opstarten. Je kan ook terecht bij Captain Marvel, want zij bedient C.E.N.T.R.A.L. Hier kan je intel caches ontcijferen, maar nog belangrijker kan je hier een held automatisch op pad sturen om een missie te voltooien. Je zal dan wel voor één dag niet over deze held kunnen beschikkben, maar als hij terugkomt van deze missie krijgt hij als reward een kaart voor zijn deck te versterken.

Waarom Niet?

Niet voor de sociale gamers onder ons

Bovenstaande titel kan voor eventuele verwarring zorgen, want Marvel’s Midnight Suns is een single player game pur sang. Je zal echter je sociale skills moeten triggeren, als je je relaties op peil wil houden. Ik kan me voorstellen dat spelers die verwacht hadden dat deze game boordevol actie zit, misschien wat bedrogen zullen uitkomen.

Let op, de actie die aanwezig is in de game is van zeer hoog niveau, zeker voor de Marvel-fanaten. Want er passeren heel wat helden en vijanden de revue. Ook worden er tijdens de vele gesprekken heel wat referenties naar je hoofd geslingerd over avonturen die desbetreffende gesprekspartner heeft meegemaakt.

De grafische pracht van deze game is een mysterie

Dat de sfeer ongelooflijk goed zit, had ik al aangekaart. Het grafische aspect van deze game is helaas een ander paar mouwen. Tijdens je passages in The Abbey dacht ik echt van, wat een teleurstellend resultaat krijg ik hier op mijn OLED-scherm te zien. Vanaf dat ik echter overschakelde naar de combat, werd dit gevoel volledig de kop ingerukt. Het vuurwerk spat er letterlijk vanaf bij bepaalde kaarten die je speelt. De magie die Doctor Strange hanteert in de gevechten zijn fantastisch, maar als je dan even terugdenkt aan de levensloze gelaatsuidrukkingen van de vele helden in The Abbey voel je je net alsof je betoverd bent door één van de boosaardige spreuken van Lillith.

VERDICT

9

Als superhelden- en tactische games fan vind ik Marvel’s Midnight Suns een fantastische game. Vanaf de eerste tot en met de laatste seconde heb ik me goed geamuseerd. De combat is goed uitgebouwd, en de sfeer is uitmuntend. Het gebruik van de kaarten en de vele combinaties van helden en krachten is een genot om toe te passen. Met ongeveer zestig uur aan gameplay zit je voor de komende kerstperiode zoet. Ondanks dat ik het in de minpunten heb geplaatst, stoorde ik me persoonlijk niet aan de vele gesprekken die je moet ondergaan met je teamgenoten. Ik denk dat elke Marvel-fanaat zich hier ook niet echt aan gaat storen, want ze zullen heel wat dingen herkennen. De vele helden en vijanden die de revue passeren zijn ook voor deze groep een streling voor het oog. Wie echter niet over de nodige kennis beschikt van Marvel, kan zeker van deze game genieten, maar zal hem ongewtijfeld iets anders ervaren.

Pluspunten
+ Marvel-fans worden in de watten gelegd
+ Combat met kaarten pakt goed uit
+ Niet zomaar een XCOM-kloon
+ Sfeer
+The Abbey

+ Grafische aspect tijdens de combat
+ Een volwaardige RPG


Minpunten
Grafische aspect tijdens The Abbey
– Single player pur sang
– Hier en daar een bugje

Marvel’s Midnight Suns
Beschikbaar vanaf 02/12/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.