De gamereleases van december (The Callisto Protocol, Need for Speed Unbound, Marvel’s Midnight Suns, Hubris VR…)

We sluiten het jaar af met nog een handvol grote kanonnen! Marvel lijkt het tactical card game-genre helemaal te omarmen. Need For Speed gaat voor een nieuwe look. The Callisto Protocol doet een gooi naar de kroon in het survival horror genre. Verder is er héél wat gevarieerd fantasy-entertainment deze maand. Met meerdere kleurrijke ruimteavonturen is er ook voor mensen die de aarde beu zijn genoeg te spelen.

1 december

Romancing SaGa: Minstrel Song Remastered (PS4, PS5, PC, Switch)

Deze remaster van de PS2-game uit ’05 laat je kiezen uit acht unieke protagonisten, elks met hun eigen origine en sterktes. Je bouwt jouw volledig eigen, uniek verhaal op doorheen de weidse landschappen van Mardias. Naast een upgrade qua graphics en een modern vechtsysteem zijn er ook heel wat volkomen nieuwe functies. Geliefde karakters zijn ditmaal speelbaar en heel wat boss fights bevatten verse verrassingen. Er zijn extra classes om uit te kiezen en meer redenen om de game opnieuw te spelen. Wie van sfeervolle romantiek houdt met een streepje combat zit goed.

2 december

The Callisto Protocol (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Survival horror is helemaal terug met The Callisto Protocol. Glen Schofield heeft samen met z’n nieuw team Striking Distance duidelijk goesting in meer. Callisto is dan ook helemaal de spirituele opvolger van z’n horrorklassieker Dead Space. Jacob crasht op Callisto en komt terecht in de Black Iron Prison. Ten midden van een gruwelijke uitbraak zal je mogen bibberen tijdens een wanhopige ontsnappingspoging. De geliefde (en gehate) kenmerken van Dead Space keren terug: schaarse ammunitie, enorm sfeervolle gebieden, lugubere vijanden, een diepgaand verhaal en grafische pracht. De intense audio moet alles afmaken. Wat hoop ik enorm dat dit de beloofde topper is.

Need For Speed: Unbound (PS4, PS5, PC)

De laatste jaren verkeert Need For Speed ver van z’n gloriedagen maar evenzeer ver van z’n mindere periode. Dit jaar hopen we dus weer volle gas richting de hogere regionen te gaan en niet bergaf. Unbound zet duidelijk in op een lekkere groovy stijl. De “Graffiti”-look is een gewaagde zet. Developer Criterion kruipt voor het eerst sind NFS Rivals uit 2013 weer achter het stuur, wat één van de beteren was volgens mij. In Lakeshore City gaan we naar goede gewoonte racen en tunen alsof eten en plassen tussendoor niet moet. We maken onszelf berucht bij de politie en zorgen voor evenveel remsporen in hun uniformbroeken als op de baan.

Marvel’s Midnight Suns (PS4, PS5, PC)

Marvel-fans mogen deze maand naar de donkerste uithoeken van het Marvel universum trekken om het op te nemen tegen de demonische krachten van Lilith en Chthon. Na het succes van Marvel Snap krijgen we in Midnight Suns al meteen een niéuw soort kaartspel waarbij strategische keuzes allesbepalend zijn. Ook de onderlinge banden tussen jouw superhelden en hun relaties zijn van tel in deze RPG. Jij speelt als de Hunter, een superheld die volledig uniek en aanpasbaar is. Je ontmoet waardevolle bondgenoten van onder andere de Avengers en de X-Men. De makers van de geprezen XCOM-reeks beloven de meest tactische Marvel-game ooit. Hopelijk nog een pak diepgaander dan de recentere lauwe films!

5 december

Swordship (PS4, PS5, Xone, XsX, PC, Switch)

Het flitsende Swordship presenteert zichzelf als een dodge ‘em up. Met pijlsnelle controls, gameplay en beslissingen moet jij al vliegend een leger verslaan. Enige probleem: je beschikt zelf niet meteen over wapens. De kogels van de vijanden zijn jouw enige ammunitie. Ontwijken en zorgen voor onfortuinlijke accidenten zijn dus de enige oplossing. Jouw schip is gelukkig eveneens supersonisch snel en hopelijk zijn jouw reflexen dat ook. Je zal ze nodig hebben om heelhuids deze dogfights te overleven, geheel passend op geile elektronische beats.

6 december

Hello Neighbor 2 (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Een family friendly horror game. Da’s nu nog eens een combo die ik zelden gehoord heb in het videogame landschap. In Hello Neighbor 2 probeer je binnen te sluipen bij je buren om het donkere geheim dat in hun kelder schuilt te ontdekken. Niet zo simpel aangezien de buren écht op de loer liggen dankzij een zeer slim AI-systeem. De hoop op een familiale, ietwat vriendelijke xenomorph à la Alien: Isolation mag dus groeien. Kom jij achter de waarheid vooraleer er handen om je nek heen slaan? Het staat in schril contrast met mijn buurman die me gisteren nog de overschot van z’n stoofvlees-friet kwam brengen. Wat een topper.

7 december

Hubris (PCVR)

Een streepje vaderlandse trots komt deze maand naar PCVR! De Belgische devs van Cyborn brengen een buitenaards actie-avontuur waarbij je als rekruut van de Triple-O een vreemde planeet ontdekt. Op gamescom zag ik tijdens de preview dat er grafisch prachtige landschappen wachten, gevuld met coole vijanden en zeer geslaagde platforming. Je zal klimmen, schieten, zwemmen, duiken en rennen om te overleven. Als het in de preview-staat al zo goed in elkaar zat, zitten we mogelijks met een aankomende VR-topper! Zelfs zonder Belgisch patriotisme ziet deze er gewoon ferm uit.

9 december

Dragon Quest Treasures (Switch)

Fans van Erik en Mia uit Dragon Quest XI kunnen zich amuseren met de jongere, schattigere versies van deze helden in de spin-off Treasures. Al op jonge leeftijd droomden broer en zus er op hun Vikingschip van om onbekende eilanden te ontdekken en de meest unieke schatten te ontdekken. Wanneer ze door twee wonderlijke wezens worden meegesleurd naar Draconia lijken deze wensen uit te komen. In deze action-adventure kunnen ze alle hulp gebruiken van de kleurrijke wezens en monstertjes die ze tegenkomen op hun verre trektochten. Ontdek alle geheimen vooraleer onze helden volwassen worden!

Jitsu Squad (PS4, PS5, Switch)

Explosies die zelf nog eens lijken te exploderen en actie die je doet schaterlachen. Dat was mijn chaotische maar enorm gezellige ervaring met Jitsu Squad tijdens m’n gamescom preview. Nu is het tijd voor het echte werk. De cartoony actie in deze fast paced beat ‘em up is kleurrijk, hilarisch en simpelweg all over the place. Met jouw foute bende sla je alles aan gort, van scheve maffiabazen tot samoerai skeletten. De game is ook gemaakt voor co-op: met twee meppen is nóg heftiger!

13 december

Crisis Core: Final Fantasy 7 Reunion (PS4, PS5, Xone, XsX, PC, Switch)

Final Fantasy fans unite! 15 jaar geleden bracht Crisis Core op PSP het verhaal van hoe Zack en Cloud elkaar leerden kennen en welke duistere geheimen er schuilen binnen Shinra. In deze JRPG wachten uitdagende gevechten tegen diverse monsters en diepgaande gesprekken met heel wat bekende personages uit FF7. Naast glimmende HD-graphics en een geremasterde soundtrack is ook de interface volledig opnieuw ontworpen. Het combatsysteem is helemaal up to date gebracht volgens moderne technieken. Hopen dus op een gemoderniseerde trip down memory lane. The best of both worlds!

High On Life (Xone, XsX, PC)

Justin Roiland, het creatieve brein achter Rick & Morty, duikt de gamewereld in met deze geschifte FPS. In High On Life wacht een hilarisch ruimteavontuur op jou. Mensen worden als drugs verkocht aan aliens en dat vinden we écht niet kunnen. Daarom trek je er op uit met een groots arsenaal aan pratende geweren, gevuld met bevreemdende kogels en onbeschofte oneliners. Je neemt het op tegen de beste intergalactische moordenaars van verschillende buitenaardse kartels. Als geflopte student zonder diploma en echte vechtervaring mag je dus evenveel slapstick als badass-gehalte verwachten.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.