“Sackboy: A Big Adventure (pc) draait als een tierelier en ziet er prachtig uit”

Eerlijk? Little Big Planet heeft me nooit helemaal kunnen capteren ondanks de lofzang van game critics en platformer-afficionados. De terugkeer van Sackboy in zijn eerste volledig eigen game liet ik initieel dan ook links liggen. Tot ik een reviewkey voor de pc-port van diens grote avontuur in mijn mailbox aantrof. En dat heb ik me nog voor geen seconde beklaagd.

Waarom Wel?

De charme van Little Big Planet

Het moet gezegd dat Little Big Planet zonder twijfel één van de meest charmante games van zijn generatie was. De tactiele spelwereld vol creativiteit en vindingrijkheid, de wollige sackpeople die deze wereld bevolkten, de kartonnen look met kleine arts en crafts elementen. Het is een droomwereld alsof hij recht uit het creatieve kinderbrein van een artiest in spe gegroeid is. En die wereld kun je in Sackboy: A Big Adventure op een volledig nieuwe manier ontdekken.

Hoewel ik doorgaans geen fan ben van 3D platformers doet deze game alles juist om zelfs mij te overtuigen. Het spel nodigt je uit om te spelen met de vele attributen en elementen die de makers in hun levels verstopt hebben met als doel je steeds te verrassen met nieuwe ideetjes. Om elke hoek schuilt een nieuwe ‘aha’ erlebnis.

Sackboy: A Big Adventure is niet alleen een ode aan de (ogenschijnlijk) ter ziele gegane Little Big Planet-reeks. Met de vele costumes en unlockables waarmee je Sackboy kan pimpen wordt het al snel duidelijk dat deze game een ode is aan de PlayStation-familie. Het ene moment hos je rond als Aloy uit de Horizon-reeks, om een level later als Ellie of Joel verder te gaan. Alles op die charmante Little Big PLanet-manier.

Masterclass in level design

Naast de looks en de charme heeft deze game ook levels waar het mee kan uitpakken. Iedere wereld die je in Sackboy: A Big Adventure bezoekt heeft een eigen unieke sfeer en stijl. Ontwikkelaar Sumo Digital schrikt er ook niet voor terug om de levels een unieke twist te geven zoals een hele wereld die meebeweegt en verandert op de maat van Uptown Funk.

Stuk voor stuk zitten deze levels goed in elkaar. Belangrijker dan dat is de manier waarop ze steeds uitnodigen om te verkennen. Achter iedere hoek vind je nieuwe spullen om te verzamelen of hidden levels waar je bells kan vinden die je kan inruilen voor cosmetics bij Zum Zum. De wereld zit ook propvol elementen die al dan niet een leuk geheim kunnen herbergen. Constant loop je te testen of dat loszittend stukje karton daar in de hoek gewoon decor is of de weg naar een verborgen stuk, of dat balletje daar op de achtergrond de sleutel is naar meer plezier.

Ieder level is zo anders en introduceert je steeds aan nieuwe zaken dat het spel nooit begint te vervelen. De tijd vliegt gewoon voorbij zonder dat je het door hebt. En da’s het grootste compliment dat je een game kan geven, me dunkt.

Pc-lekkers

PlayStation-gamers die de game al in huis hadden, wisten bovenstaande natuurlijk al. Maar dit is een pc-port en daar komen enkele extra verwachtingen bij. Ik moet zeggen dat dit spel er met mijn RTX 3080 prachtig uitziet. Ik kan ook zeggen dat het spel op maximum settings behoorlijk demanding kan zijn voor je systeem, zeker als je vol inzet op Ray-Tracing. Maar je  hoeft de game zeker niet op de hoogste settings te zetten om een pareltje op je scherm te toveren. Een vlekkeloze implementatie van DLSS maakt dit spel trouwens zeer performant op het merendeel van de systemen.

Sackboy: A Big Adventure is low-key de beste pc-port die ik sinds jaren gespeeld heb. Ik heb geen enkele keer technische problemen gehad, wat vaak wel het geval is bij de port van een pure consoletitel. Framerate en pacing is behoorlijk stabiel en ik heb geen enkel crash gehad. Een leuke bonus is de game op een ultrawide monitor spelen waarlangs je je nog meer in die wonderlijke spelwereld kan laten wegslepen.

Waarom Niet?

Geen custom levels

Eigenlijk heb ik zeer weinig aan te merken op deze game. Hoewel het een spinoff is en geen volwaardige Little Big Planet-titel, is er wel één grote afwezige in Sackboy: A Big Adventure. Er is helemaal geen level editor aanwezig in deze game, daar waar dat net het meest geliefde aspect is van de reeks. Dit zorgt ervoor dat Sumo Digital wellicht een pak meer diepgang in de levels an sich kon steken, maar de klemtoon van de reeks op creativiteit vloekt een beetje met het uitlaten van een modus waarlangs spelers hun eigen creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Voor mij persoonlijk is dit geen al te groot gemis, want ik ben niet het type die zelf levels in elkaar flanst. Maar het is op zijn minst wel het vermelden waard.

VERDICT

9

Dit is een steengoede pc-port van een steengoede game. Sackboy: A Big Adventure draait als een tierelier en ziet er prachtig uit. Ik heb genoten van het geniale level design en het heerlijk charmante sfeertje. Little Big Planet-fans kunnen vallen over het gemis van een level editor, maar laat dit je zeker niet tegenhouden deze topper in huis te halen.

Pluspunten
+ Charmante spelwereld die overloopt van creativiteit
+ Ode aan all-things PlayStation
+ Ziet er prachtig uit
+ Fantastisch leveldesign
+ Steengoede pc-port

Minpunten
– Geen goede level editor

Sackboy: A Big Adventure
Beschikbaar vanaf 27/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.