fbpx

“Goat Simulator 3’s sterke kracht is de unieke open spelwereld “

Hoe zou het dagelijkse leven van een geit er uit zien? Ik heb er zo mijn lichte twijfels over of Goat Simulator 3 wel écht de waarheid probeert te benaderen. Misschien maar best ook, want deze game is een enorm beestig en krankzinnig avontuur. Ik werd helemaal verliefd op deze bombastische open wereld waar niks te gek is. Tijd om de geit uit te laten!

Waarom Wel?

Tongen & kopstoten

In Goat Simulator 3 kruip je in de huid van Pilgor de geit. Het hoofddoel van de storyline in deze third person (welnu, third goat) adventure game is om zoveel mogelijk chaos te zaaien in de wereld van de mensheid. Dat doe je door aan alles te likken met je super elastische tong, her en der kopstoten uit te delen en geen enkele wet van de fysica te respecteren. Je kan uiteraard ook blaten tegen alles en iedereen. Bèèèh!

Zoals alom gekend is de Goat Simulator-franchise een uit de hand gelopen grap. Er is geen greintje realisme te vinden, de ragdoll physics zijn hilarisch en alles heeft een komisch doel. Je kan je perfect een uur amuseren met GS3 zonder écht iets te doen. Gewoon chaos veroorzaken is al leuk op zich. In de nieuwe open wereld van San Angora is wel ontzettend veel te beleven.

Een geit in een zandbak

Vele games bieden de spelers een open wereld aan maar houden je dan toch trouw bij het handje vast. Goat Simulator 3 laat jou écht los, zonder enig groots hoofddoel. Achter de schermen probeert een geheime illuminati-cult van geiten de wereld over te nemen vanuit het verborgen Goat Castle. Jij verzamelt illuminati-punten door missies en challenges te voltooien.

Op deze manier bouw je jouw Goat Castle verder uit. Het is simpel, geeft voldoening en het ziet er heerlijk uit om jouw kasteel steeds grootser te zien worden. Op San Angora zelf begint jouw avontuur op een bescheiden boerderij maar trek je steeds weidser de wereld in.

Achter élke hoek loert een nieuwe verbazing. Een missie die knotsgek uit de hand loopt, een gebied dat smeekt om chaos of een hilarische pop culture referentie. Of geitenvoetbal.

Beestige avonturen

Één van de grote sterktes van GS3 zijn de unieke missies. Echt veel duiding is er niet echt en de objectives zijn vaak veeleer cryptisch. Het leuke is dat je nooit beseft welke richting een missie uitgaat. Plots zijn er aliens, tornado’s, zombies of moordlustige bananen die alles in het honderd gooien. Ik verveelde me geen seconde. Ook de pop culture knipogen naar Doom, Star Wars, The Lord Of The Rings en zo, zovele anderen zijn gewoonweg briljant.

Er zit een gezonde dosis sociale kritiek in deze game die opnieuw heerlijk verwerkt wordt. Ik heb nog nóóit zoveel gelachen met een game. Wie van series houdt als South Park, Family Guy, BoJack Horseman of Rick & Morty zal elke tien minuten platgaan van het lachen. De humor komt nooit geforceerd over.

Puzzelen & paragliden

Met alle verschillende punten en experience die je verdient kan je tientallen cosmetics kopen voor je guitige geit. Fashion is nu eenmaal ook zeer bèèèlangrijk. Ook tussen de outfits niks anders dan hilariteit. Vele kledingstukken dienen ook als gadget. Zo schiet je plastieken eenden af, werk je met een laserkanon of ga je paragliden. Deze geit is van alle markten thuis.

Het is de variatie in de map, missies en cosmetics die GS3 constant fris houdt. De sandbox van San Angora is één van de leukste van de voorbije jaren met als ultiem toetje heerlijke minigames om online te beleven. Sommige puzzels zijn lastige breinbrekers maar geven veel voldoening achteraf. Je weet nóóit wat er de volgende vijf minuten kan gebeuren. Deze geit heeft zelden zwakke benen, tenzij je op de ragdoll-knop drukt.

Waarom Niet?

Glitches & vraagtekens

Developer Coffee Stain heeft nooit beweerd dat er geen glitches en bugs in de game zouden zitten. Meer nog, ze zijn eigenlijk gewoon deel van de identiteit van Goat Simulator. Je zal dus soms door daken vallen, doorheen de map vliegen of plots bevreemdende geluiden horen.

Op geen enkel moment is het echt storend. Het is een magistrale marketingstrategie als geen ander maar af en toe blijft het stuntelig. Grafisch hoeft GS3 niet geweldig te zijn en het is dat ook niet per se.

Zoals ik aangaf zijn vele missies cryptisch en soms is het té lastig om te begrijpen wat er eigenlijk van je verwacht wordt. Er wordt enorm hard vertrouwd op de intuïtieve handelingen van de doorwinterde gamer. Dat mag maar kan af en toe té obscuur overkomen. Het zijn ruwe kantjes maar deze geit blijft bij de allerbèèèste van de klas.

VERDICT

8

Goat Simulator 3 is zoveel meer dan een uit de hand gelopen grap. De constante hilariteit werkt geweldig en voelt nooit geforceerd aan. De échte reden waarom deze titel zo sterk scoort is de unieke open wereld. De sandbox van San Angora laat jou écht vrij en zit tjokvol unieke missies die elk avontuur geweldig maken. De puzzels zijn intuïtief, de gameplay vaak stuntelig slim. De cosmetics en gadgets zorgen voor de kers op de geitentaart. Er zijn zoals verwacht voldoende bugs en soms té obscure mission objectives maar die zullen de geheime illuminati-geitenorde niet tegenhouden.

Pluspunten
+ Briljante humor, constante lachbuien
+ Unieke open spelwereld
+ Elke missie is uniek, elk avontuur anders
+ Intuitieve puzzels
+
Zalige pop culture knipogen
+ Veel cosmetics & gadgets
+ Geiten

Minpunten
Zoals verwacht zijn er wat (vaak schattige) glitches
Soms té obscure, onduidelijke objectives

Goat Simulator 3
Beschikbaar vanaf 17/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: