“Resident Evil Village – Gold Edition is enkel interessant voor nieuwe spelers”

Vorig jaar wist Capcom een geslaagd vervolg te breien aan het schrikwekkende, vernieuwende Resident Evil 7. Met de Resident Evil Village – Gold Edition wil het nu de fans verwennen met de eerste (en enige) verhaal DLC, alsook de toevoeging van enkele extraatjes.

Waarom Wel?

Wat een dorp…

Wie na Resident Evil 7 even op adem moest komen, kan met een gerust hart aan Resident Evil Village beginnen. De game is minder angstaanjagend dan zijn voorganger en gaat vooral dieper in op familie Winters hun verhaallijn, waarbij Ethan in de bres springt om zijn ontvoerde dochter Rose te redden. Het dorp waar hij vervolgens verzeild geraakt, zit – uiteraard – vol raadsels en bijhorende creeps. Je krijgt opnieuw diezelfde mix als uit RE7 voorgeschoteld, waarbij puzzels elkaar afwisselen met spannende momenten en je – afhankelijk van de ingestelde moeilijkheidsgraad – zal moeten leren omgaan met de schaarste aan kogels om vijanden uit te schakelen of beter te ontwijken.

DLC

De grootste reden om te hebben uitgekeken naar deze release, is de toevoeging van de eerste (en tevens enige) verhaal DLC. Zo kan je met niemand minder dan Rose, Ethans dochter, aan de slag en krijg je meer te weten over hoe het er tijdens haar jeugd aan toeging wanneer je de tijd 16 jaar vooruitspoelt. Het grootste pluspunt aan Shadows of Rose is dat de uitbreiding je meer de stuipen op het lijf zal jagen dan de main game en het ook een einde knoopt aan groter geheel.

Waarom Niet?

Kijk eens achter je

Village kent minder jumpscares dan RE7, en vooral nu men in de Gold Edition een third-person perspectief wist toe te voegen aan de game. Zo ziet alles er nog prachtiger uit dankzij ray-tracing op onze PlayStation 5, maar het nieuwe camerastandpunt doet de game geen eer aan. Ok, je kan zo van Resident Evil 8 genieten zoals in de beginjaren van de franchise, maar net door alles meer vanop afstand te bekijken, valt een deel van de charme weg. Capcom heeft de titel niet met een third-person perspectief in het achterhoofd ontwikkeld en doet nu een geforceerde poging om old-school fans iets te geven waar ze misschien niks mee zijn.

RE:Verse

We hadden in onze review rond de Gold Edition van Resident Evil Village liever geen aandacht aan deze modus besteed, maar horen het toch te vermelden. Zo lanceerde Capcom hun nieuwe multiplayer RE:Verse die na een week al dood en begraven lijkt te zijn. Op papier een leuk idee om met verschillende Resident Evil-personages elkaar aan gort te knallen, maar in realiteit een hoopje rommel. Niet installeren en negeren is de boodschap.

VERDICT

8

Resident Evil Village – Gold Edition is ideaal voor fans die de originele titel nog niet hadden aangekocht en willen genieten van de verhaal-DLC die werd toegevoegd. Dankzij ray-tracing ziet de game er nog beter uit, al neemt het nieuwe third-person perspectief teveel van de ‘scare factor’ weg om als een goede toevoeging te worden bestempeld. Wie Village al had gekocht, raden we enkel de DLC aan (die je rond de 20 euro zal kosten).

Pluspunten
+ Verhaal DLC
+ Ray-tracing op PS5


Minpunten
– Third-person perspectief biedt geen echte meerwaarde
– RE:Verse reeds dood en begraven

Resident Evil Village Gold Edition
Beschikbaar vanaf 21/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.