“Dakar Desert Rally rijdt zich helemaal vast in het zand”

De Dakar-rally was in de jaren ‘90 een van de meest legendarische rallywedstrijden. Ik herinner me nog goed dat ik met grote ogen die race op Eurosport volgde en onder de indruk was van de krachttoeren die de coureurs en bijrijders moesten uithalen. Sinds enkele jaren vindt de race niet meer plaats tussen Parijs en Dakar, maar is Saoedi-Arabië de plek waar deze iconische race gereden wordt.

Waarom Wel?

Prachtige zandbak

Wanneer je Dakar Desert Rally voor het eerst opstart, word je eerst even in het diepe gegooid. Je mag meteen aan de slag in een best spectaculaire showcase race waarin je achter het stuur kruipt van verschillende voertuigen. Een mooie, intense binnenkomer zou ik zeggen! Daarna wordt het allemaal wat serieuzer. Je moet namelijk een keuze maken in welk van de drie beschikbare ervaringen je wil racen. 

Ik raad je sowieso aan om in Sport Mode te starten omdat dit je het meest rijplezier zal opleveren. Je racet hierin van het ene waypoint naar het andere zoals we dat in andere racegames, zoals Forza Horizon 5, al eerder gezien hebben. Groot verschil is natuurlijk dat de setting waarin je rijdt een gigantische zandbak is die bij momenten echt schittert.

Tel daar ook nog eens de prachtige weerseffecten bij zoals zandstormen en onweer, en ik mag concluderen dat de Portugese ontwikkelaar Saber Interactive zich hier écht wel overtroffen heeft in het creëren van een mooie spelwereld waarin je letterlijk het gevoel hebt dat je er in kan verdwalen. 

Van buggy’s tot quads

Dat verdwalen kan al eens gebeuren in de tweede rijervaring: Professional. Het grootste verschil is hier dat de overduidelijke waypoints en aanduidingen verdwijnen en dat je ook niet meer in groep start met de andere deelnemers. Tot slot is er ook nog Simulation Mode waarin je zelf je route kan gaan uittekenen en dergelijke. Dit is dus écht wel bedoeld voor de diehard rallyrijders, maar er zit wel een vette adder onder het zand. Maar daarover later meer.

Het racen doe je in verschillende type bolides; gaande van motoren, buggy’s, 4×4 auto’s, vrachtwagens tot quads. Dat zorgt voor een mooie bron aan afwisseling, maar helaas rijden niet alle bolides even prettig. Verrassend genoeg zijn het de vrachtwagens die zich het best laten besturen, ook al zijn het veruit de zwaarste bolides uit het wagenpark.

Waarom Niet?

Onbestuurbare vehikels

Dat enkel de vrachtwagens écht plezant zijn om te besturen is een doodzonde. En dat heeft te maken met het feit dat de besturing héél gevoelig is. Je mag niet te veel aan het stuur draaien of je auto en zeker je motor en quad hebben de neiging om te oversturen. Ik voel dat ook telkens aankomen, maar doordat de besturing zo nerveus is, kon ik die drift ook nooit voorkomen. Zéér frustrerend als je een lange rit comfortabel aan de leiding hebt gereden. 

Diezelfde frustratie voelde ik ook opborrelen bij de erg gebrekkige AI van je tegenstanders waarmee je dus tegelijk van start gaat in de Sport Mode. Ze hebben absoluut geen interesse of medelijden met jou en rammen je met plezier in het zand. In een vrachtwagen maakt dat allemaal niet zoveel uit. Maar als er een buggy tegen je motor aan knalt, heb je weinig kans om overeind te blijven.

Irritante bijrijder

Nu ik toch al het puntje van frustratie heb aangehaald, wil ik het ook wel even hebben over de bijrijder. Want ja, elke rallygame die zich serieus wil nemen moet een bijrijder hebben. In de eerste plaats heeft de man een bijzonder irritante stem én intonatie waardoor het écht geen pretje was om naar zijn aanwijzingen te luisteren. Deze zijn op de koop toe ook niet altijd correct. Het is te zeggen, niet correct voor de game. Want uiteraard moet je geen 100 digitale kilometers vreten, maar is de spelwereld iets ingekort. Het probleem is dat de pacenotes wél de echte afmetingen gebruikt, waardoor een bocht die over 1 kilometer wordt aangekondigt er al na vijf tellen is. Verwarrend en frustrerend. 

Dumb & Dumber

Ook bevat de game enorm veel kleine bugs en oneffenheden. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, maar een van de frappantste was toch wel dat bij de massastart van een Sport Mode Rally er zich een opstopping voordeed aan de startboog, met dank aan de fantastische AI, waardoor ik simpelweg een minuut stil stond. Zonder dat ik maar iets kon doen omdat je pas de controle over je voertuig krijgt na de startlijn. Frustratieniveau: 100.

Tot slot wil ik het nog even hebben over die Simulation Mode waar ik het in het begin van mijn review over had. Dit is het absolute neusje van de zalm in Dakar Desert Rally, maar om de een of andere bizarre reden hebben de ontwikkelaars ervoor gekozen om dit achter een slotje te zetten. Yep, je moet je eerst door 25 levels murwen vooraleer je toegang krijgt. Mijn diepste respect als je dat lukt én als je daarna ook nog zin hebt om alles opnieuw te beleven. 

VERDICT

5

Dakar Desert Rally bijt in het zand en weet de verwachtingen niet in te lossen. Hoewel Saber Interactive een verdomd mooie spelwereld heeft weten neer te zetten, slaagt het er toch niet in om het ook écht plezant te maken om door de immense zandvlakte te racen. De ondermaatse besturing, de idiote intonatie van de bijrijder en het gebrek van een free-roaming-optie bij launch zijn de grootste teleurstellingen. Al hoop ik oprecht dat Saber Interactive de zaken recht kan trekken met de vele beloofde updates die er nog zitten aan te komen. Want potentieel is het met zandbergen..

Pluspunten
+ Prachtige open-wereld zandspeeltuin
+ Mooie weerseffecten
+ Verschillende uitdagingsniveaus

Minpunten
– Brakke besturing van motoren en quads
– Bijrijder is onwaarschijnlijk irritant
– Vele bugs
– AI niet bijster slim
– Simulation niet bij start speelbaar

Dakar Desert Rally
Beschikbaar vanaf 04/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.