fbpx

“Oakenfold is een éénmansproject met een (te) steile leercurve”

Ik maakte een sprong in het onbekende door deze turn-based strategy roguelike eens te proberen.  Oakenfold is een éénmansproject van de Nederlander Rutger Van Dijk die via Kickstarter genoeg funding ophaalde om deze game te ontwikkelen.

We zitten ver in de toekomst, de wereld is naar de knoppen en Ash is een bezorgster die koste wat kost haar oranje pakketten moet zien te beschermen tegen de Biocides, een buitenaards ras dat de planeet Aarde, en haar ondertussen weinige bewoners wil uitroeien.

Waarom Wel?

Driemaal Ash

Survival, Agile en Scientific zijn de verschillende speelstijlen waarmee je jezelf kan uitleven. Heel leuk qua herspeelbaarheid om een run telkens op een andere manier te doorlopen. Ash is een manusje van alles en kan die dekselse Biocides enkele stappen voor zijn op verschillende wijzes. Heb je je misklikt of ben je een tegel te ver gegaan voor een specifieke aanval? Geen nood, want met je Timescrubber ga je terug in de tijd om je stappen ongedaan te maken.

Zei hier iemand Slay The Spire?

Je aanloop naar de eindbaas is geen lachertje. Rutger haalde duidelijk inspiratie bij Slay The Spire om je weg naar de eindbaas te bepalen. Via verschillende routes, die je zelf kan kiezen, kom je telkens wat dichter bij de opperbiocide. Ik moet toegeven dat ik er zelf niet geraakt ben omdat het echt wel zwoegen en zweten is om zorgvuldig je stappen te bepalen en zo weinig mogelijk pakketten te verliezen.

Een perfecte run is je vaardigheden kennen en per beurt (12 stappen) zo veel mogelijk schade aan te richten aan zoveel mogelijk vijanden. De meeste runs hebben 2 of 3 waves die je moet doorstaan en de voldoening is dan ook des te groter wanneer je ongehavend uit de strijd komt. Op de achtergrond klinkt steeds een steampunky deuntje waardoor je rustig alles kan uitzoeken.

Daarnaast zijn de crafting stations op de map een leuke toevoeging waar je met je vergaarde orbs verschillende upgrades kan kopen voor je vaardigheden. De robotminers helpen je dan weer het pad te effenen waardoor er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan om tot bij je vijanden te geraken.

Waarom Niet?

Game over

Die leercurve heeft ook een keerzijde van de medaille. Echte fans van dit genre zullen met plezier die curve willen overbruggen maar dit was niet voor mij weggelegd om eerlijk te zijn. De game straft je ook genadeloos af als je pakketten verliest. Wanneer ze op zijn is het game over en dat maakt Oakenfold redelijk hardcore. Na elke run krijg je je pakketten die je kwijt bent niet meer terug en dit was redelijk frustrerend en dwingt je tot trial and error.

VERDICT

6

Ondanks de goede mechanics en de mooie graphics, die trouwens perfect bij de game passen, kon ik niet in Oakenfold geraken. De hoge leercurve en het gebrek aan ervaring in dit genre deden me te veel verliezen tegen die verdomde Biocides. Die wezens verdienen geen respect maar wel Rutger die in zijn ééntje deze apocalyptische en vermakelijke turn-based strategy roguelike wist af te leveren.

Pluspunten
+ Timescrubber
+ Herspeelbaarheid door de 3 Classes
+ Grafisch top

Minpunten
– Hoge leercurve
– Veel trial and error

Oakenfold
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d